כהורים, יש לכם תפקיד חשוב מאוד בחייו של ילדכם - גם אם אינכם מרגישים כך תמיד. הדברים שאתם עושים ואומרים מנחים ומכוונים את התנהגותו של ילדכם, את הגישות והאמונות שלו בחיים בטווח הארוך.
לשמש דוגמה אישית לילדכם
כשילדכם היה צעיר יותר, תפקידכם היה להניח את היסודות להתנהגותו העתידית – לדוגמה, לשתף פעולה עם אחרים ולהראות לו כיצד לשחק או לפעול לפי התור. כעת, כשהוא מתבגר, הוא יכול להתחיל לקחת אחריות על התנהגותו שלו, אך אתם עדיין מהווים מודל חשוב לחיקוי.
הדברים שאתם עושים מראים לילדכם כיצד עליו להתנהג. למשל, האופן שבו אתם מתמודדים עם רגשות כמו תסכול ולחץ משפיע על האופן שבו ילדכם מווסת את רגשותיו. מה שאתם אוכלים, כמות הפעילות הגופנית שלכם והאופן שבו אתם מטפלים בעצמכם – כל אלה משפיעים על ילדכם.
הדברים שאתם אומרים חשובים גם הם. כדי לעזור לילדכם להתמודד עם התנהגותו ולשלוט בה, ספרו לו כיצד ההתנהגות משפיעה על אנשים אחרים. כמו כן, אפשר להשתמש בטענות ובדוגמאות מורכבות יותר, ולדבר על ההבדלים בין נכון ולא נכון. עכשיו, כשילדכם מפתח את היכולת להבין את ההתנסויות והרגשות של אנשים אחרים סביבו, זהו הזמן הטוב ביותר לדבר על כך.
טיפים לדוגמה אישית
- שלבו את ילדכם בדיונים המשפחתיים, ואפשרו לו להשתתף בקבלת ההחלטות ובקביעת הכללים והציפיות המשפחתיים. כך תעזרו לו להבין כיצד אנשים יכולים להסתדר זה עם זה ולעבוד יחד.
- זכרו: נאה דורש נאה מקיים. בני נוער שמים לב היטב כשאינכם עושים את מה שאתם אומרים!
- אמצו סגנון חיים בריא: אכלו היטב והתעמלו באופן קבוע. נסו שלא להעיר הערות שליליות על גופכם – ועל גופם של אחרים. לא רק שתיהנו מבריאות טובה יותר, אלא גם תעבירו לילדכם מסר חשוב על דימוי גוף וקבלה.
- הראו לו שאתם נהנים מחינוך ומלמידה. כשאתם הופכים את הלמידה למשהו מעניין ומהנה ולא למטלה מעצבנת, סביר להניח שילדכם יפתח גישה חיובית כלפי בית הספר.
- שמרו על גישה חיובית – חשבו, פעלו ודברו באופטימיות.
- קחו אחריות על עצמכם, הודו בטעויות שעשיתם ודברו על האופן שבו תוכלו לתקן אותן. כשמשהו משתבש, נסו שלא להאשים אנשים אחרים או את הנסיבות.
- השתמשו במיומנויות פתרון בעיות כדי להתמודד עם אתגרים או סכסוכים בדרך רגועה ופרודוקטיבית. עצבים וכעס מעודדים את ילדכם להגיב באותה דרך.
- הפגינו אדיבות וכבוד לאחרים.
כיצד להשפיע על המתבגר שלכם
אף שילדכם כבר נכנס לגיל ההתבגרות, אתם עדיין מהווים מודל חשוב לחיקוי. מחקרים שנערכו לאחרונה מראים כי בני נוער נשארים קרובים בדרך כלל להוריהם, וכי הם מעריכים ומגיבים לדעתם, לעצתם ולתמיכתם הטובה של ההורים. נכון, חבריו של ילדכם משפיעים עליו מאוד בגיל ההתבגרות, אך ההורים והחברים משפיעים על דברים שונים.
כהורים, אתם משפיעים על הערכים הבסיסיים של ילדכם, כגון האמונות הדתיות או עניינים שנוגעים לעתידו, למשל בחירת לימודי המשך. ככל שמערכת היחסים עם ילדכם חזקה יותר, כך השפעתכם גדולה יותר. החברים של ילדכם משפיעים על ההתנהגות היומיומית שלו, למשל המוזיקה שהוא מאזין לה, הבגדים שהוא לובש ואם הוא מציק למישהו או מתנהג בבריונות.
ילדכם המתבגרים צריכים שתישארו איתם בקשר ותדעו מה הם עושים. תוכלו להתעניין בחייהם ולשאול כיצד הם מבלים עם החברים, וגם לעודד פעילויות קבוצתיות.
סגנון ההורות
מחקרים מראים כי בני נוער להורים בעלי גישה סמכותית – שמפגינים עקביות בנוגע לגבולות, אך גם חמים ואוהבים, ומקבלים את הצורך של ילדם להיות אדם בפני עצמו – נוטים להיות מושפעים פחות מלחץ קבוצתי שלילי, ומושפעים יותר מדברים חיוביים – למשל, להצליח בבית הספר.
קיימת סבירות גבוהה יותר כי להורים מתירנים (יחס חם ומקבל כלפי הילדים, אך גם מעט או ללא הצבת גבולות), או סמכותיים מדי (נטייה לשליטה מוגזמת, עם ציפיות גבוהות שהילדים יצייתו לכללים ולהוראות), יהיו בני נוער שנוטים להיגרר יותר להתנהגויות חברתיות שליליות.
השפעתכם על החברויות של ילדכם
כשילדכם היה צעיר יותר, סביר להניח שהייתה לכם השפעה מסוימת על החברים שהכיר, כיוון שאתם אלה שכיוונתם אותו להתקרב לילדים מסוימים, ולהתרחק מאחרים וכן קבעתם באילו פעילויות חברתיות הוא ישתתף.
בגיל ההתבגרות עדיין יש לכם השפעה על החברויות שיוצר ילדכם, אם כי זו השפעה עקיפה. אתם אלה שמעצבים את הגישה והערכים של ילדכם, והם בתורם מעצבים את בחירת החברים שלו. לעיתים קרובות אנו חושבים שכיוון שבני הנוער וחבריהם דומים זה לזה, הם משפיעים זה על זה. אך הסיבה העיקרית לכך היא שבני נוער בוחרים להתחבר עם אנשים שדומים להם.
גם אם אתם מרוצים מבחירת החברים של ילדכם, לפעמים תגלו שהשפעתם אינה תמיד מה שאתם רוצים. חברים יכולים להשפיע אחד על השני בדרכים חיוביות, ואכן עושים זאת, אך לחץ חברתי עלול גם לגרום לילדכם להתנסות בדברים שליליים כגון עישון, אלכוהול וסמים אחרים.
השפעתכם על השימוש של ילדכם באלכוהול ובסמים
ייתכן שאתם מודאגים כיצד יתמודד ילדכם עם הלחץ החברתי להתנסות בדברים כגון אלכוהול וסמים אחרים, אך לא רק חבריו משפיעים עליו בתחום זה – גם לכם יש עדיין השפעה רבה. סביר להניח שלא תצליחו למנוע ממנו להתנסות באלכוהול, אך תוכלו לשמש לו דוגמה ולהראות לו כיצד לפתח הרגלים בטוחים. האופן שבו אתם משתמשים באלכוהול ובסמים אחרים ישפיע על גישתו של ילדכם ועל התנהגותו. חשבו על המסרים השונים שאתם מעבירים לו אם אתם:
- שותים במתינות מדי פעם
- שותים בכבדות מדי יום
- מעשנים סיגריה אחרי כל ארוחה או עם כל כוס קפה
- אומרים דברים כמו, “אני חייב בירה / ג’וינט / סיגריה – היה לי יום מזעזע בעבודה היום”, או “יש לי כאב ראש, אני אקח איזה אקמול”.
דברו עם ילדכם על אלכוהול וסמים אחרים, על ההשפעה שלהם והסיכונים המעורבים בנטילתם.
שימו לב: אין רמת אלכוהול “בטוחה” לילדים בני פחות מ-15. עדיף שילדים ובני נוער מתחת לגיל 18 יימנעו משתיית אלכוהול. האפשרות הטובה ביותר היא לנסות לעכב כמה שיותר את צריכת האלכוהול של בני נוער. מוחם של אנשים צעירים עדיין מתפתח, והאלכוהול עלול לגרום לכך שמוחם לא יתפתח כראוי.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.