מתבגרים רבים מתנסים בשתיית יתר, השתכרות וב"תדלוק" בשלב מסוים. חלקם גם מגיעים הביתה שיכורים. התמקדו בבטיחות של ילדכם ועבדו יחד על כללים ותוצאות לשתיית יתר, כדי למנוע בעיות התמכרות לאלכוהול עכשיו ובעתיד.
הידעתם?
- כשני שלישים מהילדים בגיל 17-12 אומרים שאינם שותים אלכוהול. אך חלקם שותים ברמות מסוכנות לפחות פעם בשבוע או פעם בחודש.
- משפחה וחברים הם ספקי האלכוהול העיקריים לבני נוער ששותים. אח או אחות גדולים ששותים מהווים גורם סיכון משמעותי
מהי שתיית יתר?
שתיית יתר היא שתייה של חמישה משקאות אלכוהוליים או יותר ברצף או באירוע אחד. היא יכולה לכלול שתייה כדי להשתכר או “לתפוס ראש” מהר ככל האפשר, או לשתות כדי להישאר ב”ראש טוב” במסיבות, בפסטיבלים ובמועדונים.
יש בני נוער שמתייחסים לשתיית היתר ולהשתכרות כאל “טקס מעבר”. הם עושים זאת באירועים מיוחדים כגון יום הולדת 16 ו- 18, בסיום בית הספר או מסיבות סוף השנה. חלקם עושים זאת בתדירות גבוהה יותר. שתיית יתר עשויה להפוך לדרך הסוואה או התמודדות עם בעיות חמורות יותר, כגון דיכאון וחרדה.
בני נוער ששותים יותר מדי אפילו פעם אחת נמצאים בסיכון גבוה יותר לדברים הבאים:
- הרעלת אלכוהול
- תאונות
- חוסר יכולת לדאוג לעצמם
- הפגנת אלימות
- נטילת סיכונים – למשל, התנהגות מסוכנת על הכביש, כהולך רגל או כנהג, שעלולה להוביל לפגיעה
- הנגאובר, כאבי ראש, בחילה, רעידות והקאות
- לקיים יחסי מין לא מוגנים ולהידבק במחלת מין או להיכנס להיריון
- לסבול מבעיות חשיבה בעתיד בגלל השפעות האלכוהול על מוחם המתפתח של מתבגרים
- ליפול קורבן לאלימות – גופנית, מילולית או תקיפה מינית.
שתיית יתר ואלימות שנגרמת בגלל אלכוהול מקבלות תשומת לב ציבורית רבה, שדווקא עלולה לגרום להן להיראות נורמליות לגמרי לבני הנוער.
עם זאת, זכרו: אלכוהול הוא הסם שגורם לנזק החמור ביותר לכל הגילאים בישראל. שתיית אלכוהול שחוזרת על עצמה עלולה להפוך להרגל, וילדכם עלול להתמכר לאלכוהול במהירות רבה. הדרך הטובה ביותר למזער את הנזק משתיית אלכוהול היא למנוע אותה לגמרי. אף אדם בן פחות מ- 18 לא אמור לשתות אלכוהול.
“תדלוק”
תדלוק הוא פעולה בה אנשים שותים לפני שהם יוצאים לפאבים, למועדונים או למקומות אחרים שבהם אפשר לקנות אלכוהול.
חלק מהמתבגרים והמבוגרים “מתדלקים” כחלק מטקס היציאה, כיוון שהם רוצים להשתכר במהירות או להרגיש חברתיים ורגועים יותר. אחרים מאמינים שהם חוסכים כסף, כיוון שעלות האלכוהול במקומות ציבוריים גבוהה יותר. עם זאת, כש”מתדלקים” ומשתכרים, לעתים קרובות מבזבזים יותר כסף מהצפוי בזמן היציאה. המקום הנפוץ ביותר “לתדלוק” הוא בהסעות למסיבה או מחוץ למסיבות או מועדונים. סיירות הורים שפועלות באזורי הבילוי מכירות את התופעה ויכולות לבצע בדיקה של האוטו. אפשר להיעזר בהם ולידע אותם על אירוע צפוי.
למידע נוסף על הסיבות לכך שילדכם ירצה להתנסות בשתיית אלכוהול ומה אפשר לעשות כדי למנוע זאת, קראו את המאמרים למנוע או לצמצם צריכת אלכוהול בקרב בני נוער וכיצד לעזור למתבגרים שמשתמשים באלכוהול ובסמים.
מה לעשות אם הילד הגיע הביתה שיכור אחרי שתיית יתר
אם ילדכם הגיע הביתה שיכור אחרי שתיית יתר, יכול להיות שתכעסו או תהיו מאוכזבים. חשוב לדבר על כך – אך צריך לחכות עד שיהיה בטוח, יתפכח וינוח ושניכם תהיו רגועים.
כך צריך לפעול מיד:
- אם נראה שילדכם שיכור, השאירו אותו בהשגחה ולא לבד בחדרו. השגיחו עליו בסלון, ושימו לב לקב הנשימה וקצב הלב שלו. אם אתם מוטרדים- הזמינו אמבולנס.
- ודאו קודם כל שהתפכח, שהוא שותה מספיק מים ושאינו עומד להקיא.
- הזעיקו מיד אמבולנס אם ילדכם מתחיל להיות מבולבל, מפסיק לנשום או שאי אפשר להעיר אותו, הוא הוזה או מתנהג מוזר.
אל תאפשרו לאדם שיכור להעביר את ההשפעה בשינה – תמיד הישארו על המשמר. בני נוער יכולים להיראות פחות שיכורים ממה שהם באמת, אך האלכוהול בדמם ממשיך להשפיע גם לאחר שהפסיקו לשתות. הם עלולים להרגיש לא טוב, לבלוע את הקיא של עצמם ולהיחנק למוות.
הצעדים הבאים
כשההנגאובר של ילדכם נחלש והוא יכול להתרכז, הגיע הזמן לדבר. מה שתגידו תלוי בשאלה אם זו הפעם הראשונה או תקרית חוזרת. מותר לכם להגיד איך אתם מרגישים בנוגע למעשים של ילדכם, אך חשוב לתכנן מה תגידו מראש ולהקשיב בצורה פעילה בלי לשפוט.
אפשר, למשל, להגיד:
- “אנחנו צריכים לדבר על אתמול בערב. אני רוצה לדבר איתך בשעה שלוש בצהריים כדי שנחשוב מה לעשות הלאה”.
- “הפרת את הכללים, ובגדול. אנחנו צריכים לחשוב שוב על הכללים ולדבר על התוצאות”.
- “אנחנו הסכמנו – בלי אלכוהול, בלי סמים. הפרת את ההסכם שלנו. חכה עד שאאסוף אותך מהמסיבה או שתתקשר. אנחנו צריכים לראות מה עושים עכשיו”.
להוציא את הכללים לפועל
אם הסכמתם מראש על כללים שנוגעים לשתיית יתר ועל התוצאות להפרתם, הגיע הזמן להוציא אותם לפועל. היו מוכנים לכך שילדכם ימציא תירוצים, אך המשיכו בכל זאת.
אין לכם כללים?
אם אין לכם כללים ותוצאות, הגיע הזמן ליצור כמה כללים שמוסכמים על שניכם. אם ילדכם ישתתף במשא ומתן שנוגע לכללים ולתוצאות הוגנים, סביר יותר להניח שיפעל לפיהם. כדאי להזכיר ש”הוגן” לא תמיד אומר שהוא יוכל לחמוק מדברים כרצונו.
אפשר להוסיף גם כללים של הורים. אחד מכללי ההורים החיוניים הוא שלא משנה מה קורה, ילדכם יכול להתקשר אליכם ותעזרו לו בלי לשאול שאלות. הבטיחו לו שתעמדו בכלל הזה.
לאחר שתקבעו את הכללים, כתבו אותם כדי שיהיו ברורים ואפשר יהיה לבדוק אותם בעת הצורך.
הילד הפר כלל מוסכם?
אם ילדכם הפר את הכללים, עליו לעמוד בהשלכות, כיוון שכך ילמד שלמעשים יש תוצאות – ושהוא זה שאחראי למעשיו. כשאתם אוכפים את התוצאות להפרת הכללים שנוגעים לשתיית אלכוהול, אתם מעבירים לו מסר חזק וברור – שתיית יתר אינה מותרת.
יכול להיות שההתמודדות עם ההנגאובר היא כל מה שילדכם צריך כדי לא לעשות זאת שוב. יכול להיות שיקשה על עצמו יותר ממה שאתם מצפים. אך אם הפר את הכללים פעמים רבות מדי, תצטרכו לחשוב על תוצאות חמורות יותר.
למידע נוסף על הצעדים הפרקטיים ליצירת כללי יסוד, קראו את המאמרים הקניית משמעת למתבגרים ולעודד התנהגות טובה אצל מתבגרים.
מה לעשות אם ילדכם ממשיך לשתות
פנו לקבלת עזרה מקצועית אם שתיית היתר של ילדכם הופכת לעניין שבשגרה. דברו עם רופא המשפחה וקבלו ממנו הפניה לאנשי מקצוע שמתמחים בתחום. הסימנים לכך שילדכם שותה יותר מדי באופן קבוע או מתמכר לאלכוהול ולסמים אחרים כוללים:
- שינויים בהתנהגות או באישיות – לדוגמה, התנהגות חשאית או לא יציבה
- הימנעות מהמשפחה
- בעיות כספיות
- מצבי רוח הפכפכים, כבדות או דיכאון
- הרגלי שינה גרועים
- שינויים בחברויות או בקבוצות החברתיות
- חפצים שנעלמים, אובדים או נמכרים
- שינויים במראה הגופני – לדוגמה, אובדן משקל מהיר
- אובדן עניין בפעילויות הרגילות.
שתייה מוגזמת עשויה לבטא פגיעה עצמית ולהוות סכנת חיים. שתיית יתר קבועה אינה “רק שלב” שכל הצעירים עוברים. תמכו בילדכם ועודדו אותו לקבל עזרה מוקדם ככל האפשר, ולמנוע ממנו לצאת משליטה.
אם אחד מילדיכם עובר תקופת שימוש קשה באלכוהול ובסמים, היא עלולה להשפיע על כל המשפחה. שמרו על ערוצי התקשורת פתוחים עם בן או בת הזוג ועם הילדים האחרים, כדי שתוכלו לתמוך זה בזה.
דברים נוספים שיש להביא בחשבון
אם לילדכם אכן יש בעיית שימוש באלכוהול או בסמים אחרים, יש לכם בוודאי שאלות רבות. השאלות משתנות בהתאם לכל משפחה, ויעלו אחרי שתבינו מה אתם ומשפחתכם צריכים, אך כדאי לשקול:
- להוציא את האלכוהול מהבית
- ·לאסוף את ילדכם אם יצא בלילה
- למנוע, להתאים או להשגיח בקפידה רבה על דמי הכיס של ילדכם.
שמשו לילדכם דוגמה אישית והדגימו בפניו את ההתנהגות והגישה הרצויות כלפי אלכוהול וסמים. כמו כן, השגיחו ופקחו על השימוש והחשיפה שלו לאלכוהול ולסמים אחרים, השתמשו בעצמכם באלכוהול ו בצורה אחראית, שמרו על קשר עם ילדכם, והתמודדו עם התנהגותו באופן חיובי.
היכן לקבל עזרה
יש המון משאבים ואפשרויות תמיכה עבורכם, עבור ילדכם ועבור המשפחה. דברו עם רופא הילדים, היועץ בבית הספר, המורה או אנשי צוות אחרים, שיוכלו להציע אסטרטגיות נוספות ולתת עצות מועילות.
בני משפחה וחברים, או מבוגרים אחרים שקרובים לילדכם, יכולים לעזור ולתמוך בכם ובילדכם. זכרו שהתמיכה למשפחה כולה חשובה בדיוק כמו העזרה לילדכם.
בקרו באתר הרשות הלאומית למלחמה באלכוהול ובסמים למידע נוסף ואפשרויות ייעוץ ותמיכה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network