כיצד למנוע או לצמצם את צריכת אלכוהול בגיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות הוא התקופה הטובה ביותר להתנסות בדברים חדשים אך למרבה הצער, לא כל ההתנסויות הן חיוביות - וחלק מהצעירים מתנסים גם בשתיית אלכוהול. כהורים, חשוב שתדעו כמה דברים על בני נוער ואלכוהול, ותכינו מראש אסטרטגיות שיעזרו לילדכם להימנע מסיכוני השתייה.

הידעתם?

בדרך כלל, בני נוער בגיל 17-12 משיגים את האלכוהול שלהם מקרובי משפחה

  • מתבגרים נוטים יותר להתנסות באלכוהול ובסמים אחרים בשנות ההתבגרות המאוחרות
  • בני נוער מעדיפים משקאות מבוקבקים
  • חלקם בוחרים דווקא סמים על פני אלכוהול.

בני נוער ואלכוהול: מה צריך לדעת

צעירים רבים מתנסים בשתיית אלכוהול כחלק טבעי מההתבגרות. לעתים קרובות, בני נוער מחפשים סימנים אצל חברים, בני משפחה ואפילו באמצעי התקשורת, שיראו להם איך מקובל להתנהג בקשר לאלכוהול.

חברויות והשתלבות בחברה הן גורמים חשובים מאוד למתבגרים, שיכולים להשפיע על השאלה אם ילדכם יתנסה בשתיית אלכוהול או לא. יכול להיות שישתה כדי להרגיש חלק מקבוצת השווים שלו או כיוון שהוא מרגיש שהשתייה מקנה לו מעמד מסוים בקרב חבריו. יש בני נוער שנהנים מההרגשה שהאלכוהול גורם להם. אחרים אוהבים לשתות כיוון שזה מרגש או גורם להם להרגיש “כמו גדולים”.

רוב הצעירים שמתנסים בשתיית אלכוהול אינם מושפעים מכך לטווח ארוך. אולם עבור חלקם, השתייה בגיל ההתבגרות עלולה להוביל לנזק מיידי ולבעיות כרוניות יותר – ואפילו להתמכרות. אצל חלק מהמתבגרים, השימוש באלכוהול הוא סימן לבעיות חברתיות או נפשיות.

אלכוהול הוא הסם הנפוץ ביותר והמזיק ביותר בקרב אנשים צעירים. כמו כן, זהו הסם המועדף על ישראלים בכל הגילאים.

שתיית אלכוהול: מה בטוח לבני נוער

התשובה הקצרה היא כלום. אין רמת אלכוהול “בטוחה” לילדים בני פחות מ-18.

כשצעירים שותים, ישנו סיכון שמוחם לא יתפתח כראוי. גיל ההתבגרות הוא תקופה חשובה מאוד להתפתחות המוח של ילדכם, כיוון שבתקופה זו נרקמים קשרים עצביים חדשים ורבים במוח. האלכוהול עלול להפריע לתהליך ואפילו לגרום ללקות  או לפגיעה בלתי הפיכה

כמו כן, ככל שאנשים מתחילים לשתות בגיל צעיר יותר, כך גדל הסיכון לפתח בעיות שקשורות לאלכוהול בשנות הבגרות המוקדמות ובהמשך. צעירים שמתחילים לשתות לפני גיל 15 נוטים לפתח תלות באלכוהול פי ארבעה יותר מאשר צעירים שמתחילים לשתות רק בגיל 21. המוח נוטה יותר לכיוון של התמכרות כאשר החשיפה לחומר הממכר מתרחשת בגיל צעיר.

לפי החוק, הגיל שבו מותר לשתות אלכוהול בישראל הוא 18 שנה. ההמלצה המקובלת היום היא שילדים בני פחות מ- 15 לא ישתו אלכוהול בכלל. עם זאת, מומחים טוענים כי למעשה, בני נוער לא צריכים לשתות אלכוהול עד גיל 18 ואפילו 21.

מה קורה כשבני נוער שותים אלכוהול

גוף והתנהגות

מתבגרים רבים אינם מבינים את השפעות האלכוהול על גופם, ואינם יודעים שדרוש הרבה פחות אלכוהול כדי לגרום להם להרגיש כך. אלכוהול נספג באופן איטי יחסית, בזמן שבשתיית בולומוס (חמש מנות אלכוהול בפרק זמן קצר) המתבגר צורך כמות רעילה של אלכוהול עוד לפני שבכלל התחיל לחוש את ההשפעה.

אלכוהול משפיע על הגוף בכמה דרכים. בהתחלה הוא גורם לאנשים להרגיש רגועים יותר. אך ככל ששותים יותר, הם עלולים להתחיל להתנמנם, לאבד שיווי משקל וקואורדינציה, לדבר לא ברור, לחשוב לאט יותר ולפעמים להרגיש לא טוב ואפילו להקיא.

ככל ששיעור האלכוהול בדם עולה, קשה יותר לחשוב בבירור או להניע את הגוף כמו שצריך. משמעות הדבר היא שמי ששותה נוטה יותר לעשות תאונות, להיפצע או להיות מעורב באלימות.

ברמות קיצוניות, אלכוהול יכול להוביל לאובדן הכרה או לגרום להפסקת נשימה. כבר קרו מקרים שבהם צעירים מתו מהרעלת אלכוהול.

אלכוהול מתפרק לאט ובקצב קבוע הוא לא מופרש בשתן או בכל דרך אחרת. לכן לאחר שתייה מוגזמת יכולה לעבור מעל יממה עד שרמות האלכוהול יורדות לרמה תקינה.

קבלת החלטות

אחת המשימות החשובות ביותר בגיל ההתבגרות היא ללמוד כיצד לקבל החלטות עצמאיות ואחראיות. חלק מההחלטות האלה טובות וחלקן לא טובות כל כך. מותר לעשות טעויות, וחשוב ללמוד מהן.

אך כשאנשים שותים אלכוהול, הטעויות עלולות להוביל להשלכות רציניות מאוד, ולעיתים אף בלתי הפיכות. זאת כיוון שהאלכוהול משפיע על  היכולת לחשוב במהירות, לערוך שיפוטים ולהימנע ממצבים מסוכנים או מהתנהגות מסוכנת. לדוגמה, אדם צעיר תחת השפעת אלכוהול עלול:

  • ליפול קורבן לאלימות גופנית או מילולית, או להיות אלים בעצמו
  • לקיים יחסי מין בלתי מוגנים, או לא להצליח להתמודד עם כוונות מיניות לא רצויות מצד מישהו אחר, ולחוות תקיפה מינית
  • לחוות הזיות או אשליות שעלולות להוביל לתאונות או לפציעה
  • ללקות בהרעלת אלכוהול ולאבד הכרה או למות
  • להיפצע בזמן שחייה, טביעה בים, משחק ספורט, טיפוס ואפילו בעת חציית הכביש
  • להפר את החוק או להסתבך עם המשטרה
  • לאבד שליטה, להתנהג בצורה לא הולמת או אלימה ולהזיק למערכות יחסים חשובות או לפגוע במוניטין.

אם ילדכם משתמש באלכוהול או בסמים אחרים – או שאתם חושדים בכך – קראו את המאמר כיצד לעזור למתבגרים שמשתמשים באלכוהול ובסמים. במאמר תמצאו מידע בנוגע לסימני השימוש בסמים או התמכרות, וכן אפשרויות תמיכה ומשאבים.

כיצד להשפיע על צריכת האלכוהול של ילדכם

אתם ומבוגרים חשובים אחרים בחייו של ילדכם יכולים להשפיע מאוד על צריכת האלכוהול שלו.

דוגמה אישית

סביר להניח שלא תצליחו למנוע ממנו להתנסות באלכוהול, אך תוכלו לשמש לו דוגמה אישית ולהראות לו כיצד לפתח הרגלים בטוחים. לדוגמה, העבירו לו מסר ברור שאלכוהול נועד לשתייה לעתים רחוקות, בצורה מתונה ובחברה.

גם האופן שבו אתם מדברים על אלכוהול וסמים מעביר מסר בפני עצמו. למשל, נסו לחשוב מה הוא שומע כשמבוגרים אומרים משהו כמו, “אני חייב לשתות משהו, היה לי יום מזעזע בעבודה”.

מסרים שנוגעים לבטיחות

עזרו לילדכם  להימנע מהסיכונים בשתיית אלכוהול, ודברו איתו על שתייה בטוחה, למשל:

  • לשתות בסביבה בטוחה ולהימנע מסביבה לא בטוחה – לדוגמה, עם זרים, באירועים או מסיבות גדולים שאין בהם מבוגרים
  • להימנע משתיית יתר
  • לא לשתות ולנהוג
  • לא לשתות על קיבה ריקה, ולשתות כוס מים אחרי כל כוס אלכוהול
  • לא להשתתף במשחקי שתייה. המשחקים מאוד נפוצים אצל המתבגרים ומהווים גורם חשוב בשתייה מופרזת
  • לבחור נהג תורן או חבר תורן שלא שותה. במידה ושותים במקום כמו חוף הים או פארק, שם יכולות להיות גם סכנות חיצוניות, חשוב לבחור חבר תורן שיהיה מספיק ערני להזעיק עזרה במידת הצורך.

כמו כן, ילדכם צריך לדעת מה גודלה של מנת אלכוהול. מנת אלכוהול אחת היא כל משקה שמכיל 16-18 גרם אלכוהול. כוס אחת או בקבוק שתייה קטן מכיל בדרך כלל יותר ממנת אלכוהול אחת. שיעור האלכוהול במשקה אמור להופיע על התווית – לדוגמה, על בקבוק הבירה.

אם ילדכם מתכנן מסיבה בבית או מוזמן למסיבה אצל חבר, כדאי להסכים על כמה כללי יסוד. אם אתם מרשים לו לשתות, קבעו למשל כללים שנוגעים לכמות האלכוהול המותרת לו, ומה לעשות אם הסביבה שבה הוא נמצא נהיית לא בטוחה.

לדבר על אלכוהול וסמים עם ילדים צעירים

אפילו לילדים בני חמש יכולה להיות דעה מוצקה בנוגע לאלכוהול, ולכן כדאי לדבר עם ילדכם מגיל צעיר. לפני שנות בית הספר, ענו על שאלותיו (אם ישנן) בפתיחות ובכנות, אך אין צורך להעלות את הנושא בעצמכם.

אחרי כמה שנים בבית הספר, אפשר להתחיל לדבר איתו על אלכוהול. אמרו משהו כמו, “מישהו בכיתה שלך אי פעם דיבר על שתיית אלכוהול? מה הם אומרים? מה דעתך?”

השתמשו בשיחות הללו כהזדמנות לתת לילדכם עובדות שנוגעות לאלכוהול, למשל ההשפעות שלו על הגוף או כיצד הוא משפיע על החשיבה וההתנהגות. תוכלו להשתמש בהן גם כדי לדון בערכים ובציפיות בנוגע לשתיית אלכוהול במשפחתכם.

אם מערכת היחסים שלכם ושל ילדכם קרובה, יכול להיות שיהיה לכם קל יותר להעלות את הנושאים האלה, ולכן חשוב לשמור על קשר. כמו כן, מומלץ להשתמש בגישה חיובית להתמודדות עם התנהגותו.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network