כתמי לידה

עם לידתו של תינוקכם, או בשנה הראשונה לחייו, עשויים להופיע על גופו המתוק כתמי לידה מסוגים שונים. חלקם עשוי להשתנות בטווח של ימים, שבועות או שנים, וחלקם נמצאים כאן כדי להישאר.

הסיבה להופעת כתמי לידה

לכתמי לידה השונים סיבות שונות. חלקם נובעים מצמיחת יתר של כלי דם באזורים שונים בעור, וחלקם מצמיחת יתר של תאים אחרים, כגון תאי שומן, פיגמנט ועוד.
כתמי הלידה יכולים להופיע במגוון מקומות על פני הגוף, במגוון צורות ובשלל צבעים. הכתמים הנפוצים ביותר הם כתמים שטוחים, המנגיומות, כתמים מונגוליים, וכתמי יין-פורט.
ניתן לחלק את כתמי הלידה לשני סוגים עיקריים: כתמי פיגמנטריים (מלשון פיגמנט – צבע) וכתמים וסקולריים (המכילים כלי דם).

כתמים פיגמנטריים

כתמים מונגוליים (Mongolian spots)
אלו כתמי לידה שלרוב צבעם כחול או כחול-אפור ועשויים להיראות כמו שטף דם, אך לעיתים הם דווקא בעלי צבע חום. כתמים אלו מופיעים לאחר הלידה באזור הגב התחתון, העכוזים או הגפיים התחתונות, בעיקר אצל ילדים בעלי צבע עור כהה, אך עשויים להופיע גם אצל ילדים בהירים יותר. ברוב המקרים כתמים אלו נעלמים במהלך שנות החיים הראשונות, או עד גיל ההתבגרות.

שומות מלנוציטיות מולדות (Congenital melanocytic naevi, moles)
שומות מופיעות לרוב ככתמים עגולים בקוטר של עד 2.5 ס”מ. שומות גדולות יותר עשויות להגיע אפילו לקוטר של עד 20 ס”מ. השומות נגרמות בשל הצטברות של תאים מלנוציטים על העור, ולרוב צבען חום, אך הן עשויות להיות ורודות או שחורות. חלקן שטוחות וחלקות וחלקן בולטות מעל לעור. מרבית השומות מופיעות בפלג הגוף העליון – בראש, בצוואר ובגב.

שומה מולדת ענקית (giant congenital nevus)
בדומה לשומות רגילות, שומות ענקיות נוצרות בשל הצטברות גדולה של תאים מלנוציטים המכילים פיגמנט, ומכאן צבען הכהה. לעיתים תכלול השומה גם שיער. שומות אלו יכולות לגדול במהלך הילדות ולהגיע לקוטר של יותר מ-20 ס”מ. הן יכולות להופיע בחלקים שונים בגוף ולכסות חלקי עור נרחבים בבטן, גב, עכוזים, גפיים, פנים, ועוד. אחת מכל שש שומות (15%) עלולה לפתח ממאירוּת (סרטן העור), ועל כן יש חובת מעקב אצל רופא עור מומחה, שישקול אם ומתי יש לכרות אותן. כיום ניתן לטפל בשומות באמצעות ניתוחים שונים שמבצעים פלסטיקאים מומחים.

כתמי קפה בחלב (café-au-lait spots)
כתמי לידה אלה נקראים כך בשל צבעם, המזכיר קפה בחלב – חום בהיר, אצל בעלי עור בהיר. על בעלי עור כהה הכתמים עשויים להידמות יותר לצבעו של קפה שחור. הם מופיעים בגדלים שונים ובמקומות שונים בגוף, ונוטים לדהות עם השנים, אך לא להיעלם לגמרי. קיומם של שניים-שלושה כתמים הוא נפוץ למדי, אך אם יש לילדכם יותר מחמישה כתמי לידה כאלו, הם עשויים להעיד על תסמונת בשם נוירופיברומטוזיס, ועל כן מומלץ לפנות לרופא הילדים.

כתמים וסקולריים

כתמים שטוחים, מאקולריים
אלו הכתמים הנפוצים ביותר. הם נראים ככתמים שטוחים, בעלי גוון ורדרד או מעט כתמתם (בדומה לצבעו של סלמון) המופיעים בעיקר באזור הפנים והעורף, ובולטים יותר בזמן בכי. לעיתים הם מכונים “נשיקת מלאך” כשהם מופיעים בפנים, או “סימן  חסידה” כשהם נמצאים על העורף. רוב הכתמים דוהים עם הזמן, קודם בפנים ומאוחר יותר בעורף.

המנגיומות
המנגיומות הן צבר של כלי דם שיכול להופיע מתחת לפני העור, או באופן בולט מעל פני העור. ההמנגיומות הבולטות נקראות לעיתים כתם “תות שדה”, בשל הדמיון לשטח הפנים של התות, במרקם ובצבען האדום. המנגיומות מתחת לפני העור נראות מעט כחולות-סגלגלות יותר, והעור על פניהן עשוי להיות בולט או תפוח מעט. שני הסוגים עשויים לגדול במהלך שנת החיים הראשונה של התינוק, אך בשנת החיים השנייה ההמנגיומות מתחילות לקטון מאליהן, עד שלקראת גיל 10 רובן ייעלמו לחלוטין. לעיתים הן יותירו אחריהן סימן שטחי על פני העור. למרות שמן המפחיד, המנגיומות הן לרוב תמימות ואינן דורשות טיפול.

כתמי יין-פורט (Port Wine stains)
אלו כתמי לידה מולדים, הנראים כוורודים בחודשי החיים הראשונים של הילד אך הופכים כהים יותר עם הזמן, עד לצבע אדום כשל יין. כתם כזה מופיע בשכיחות של שלושה לכל 1,000 ילדים. כתמי לידה אלו נובעים מריבוי של כלי דם קטנים (נימים) מתחת לעור, שממשיכים להתפשט ומאפשרים זרימת דם גדולה יותר באזורים אלו שמתחת לעור, ומכאן צבעם.

הכתמים יכולים להופיע בכל מקום בגוף, אבל נפוצים יותר באזור הפנים, הצוואר, הקרקפת והגפיים. הם עשויים להופיע בגדלים שונים, וממשיכים לגדול באופן יחסי לגודלו של הילד. כמו כן, הם עשויים להשתנות אצל מבוגרים, ולהפוך מכתמים שטוחים וחלקים לבעלי מרקם גרגירי מתחת לעור.

רוב הכתמים הללו חסרי משמעות רפואית, אלא אם כן הם מופיעים באזור המצח או העפעפיים. כתמי לידה באזור המצח עשויים להעיד על קיומה של תסמונת מורכבת יותר, המערבת גם את המוח. כתמים באזור העפעפיים עשויים להיות קשורים להתפתחות של לחץ תוך-עיני מוגבר (גלאוקמה). מסיבות אלו, אם לילדכם כתמים באזורים אלו, יש לבצע ביקורת אצל נוירולוג ילדים ו/או רופא עיניים.

הפגיעה המשמעותית ביותר בכתמים אלו היא פגיעה רגשית ופסיכולוגית. ילדים עם כתמי לידה באזור הפנים עשויים לחוות פגיעה ודחייה מצד חבריהם, ולחוש תחושת ירידה בערך העצמי ובביטחון העצמי.

ניתן לטפל בכתמי לידה אלו באמצעות לייזר.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.