פעילות קהילתית והתנדבותית: לגרום למתבגרים להיות מעורבים

השתתפות והתנדבות בפעילויות הקהילתיות יכולה להעצים את הביטחון וההערכה העצמית של מתבגרים ולעזור להם לפתח ערכים, תחושת שייכות לחברה, ומיומנויות חדשות.

פעילויות בקהילה ואחריות אזרחית וחברתית

פעילויות קהילתיות הן חלק מ”האחריות החברתית והאזרחית” שלנו. אלו דברים שאנו עושים בקהילה כי אנחנו רוצים או מרגישים שצריך, ולא כיוון שהחוק מחייב אותנו. אפשר להשתתף באחריות האזרחית ולהיות פעיל בקהילה בדרכים הבאות:

  • התנדבות במד”א, בארגונים להגנת הסביבה וכדומה
  • חניכה של ילדים צעירים יותר בבית הספר או במרכז למידה, התנדבות עם ילדים בגן או במעון.
  • השתתפות בטיפוח הגינה הקהילתית או מועדון לנוער.
  • השתתפות בקבוצת מעורבות לנוער באמצעות הרשות המקומית
  • קידום מטרות טובות כמו איסוף תרומות, צעצועים, בגדים ומזון לנזקקים, לאזורים מוכי אסונות טבע, תמיכה בתושבים ומשלוח חבילות לחיילים בעת מתיחות ביטחונית, סיוע בחברה להגנת הטבע ובעמותות שונות
  • חברות והדרכה בתנועת נוער
  •  התנדבות עם עולים חדשים, קשישים, עם קהילות מוחלשות או עם בעלי מוגבלויות.
  • יוזמות סיוע ומעורבות מקוריות של בני נוער ברשת למען מטרה שנוגעת ללבם.

ילדכם עשוי להתעניין גם בפעילויות בקהילה המקוונת, למשל קמפיין מקוון להצלת החופים, או פארק מקומי. מעורבות בקהילה המקוונת יכולה להוביל את בני הנוער להשתתפות בפעילויות בקהילה במציאות.

מה מקבלים בני הנוער מהשתתפות בפעילויות בקהילה

לא משנה באיזו פעילות המתבגרים עוסקים. כל פעילות היא טובה! כמובן, כל היא עוד אינה מעודדת פגיעה באחרים, ההשתתפות בפעילויות בקהילה מספקת המון  רווחים אישיים ותחושת סיפוק, התנסות בתפקידים, שמחה, תקווה, שייכות, ואמונה ביכולת להשפיע ולשנות מציאות.

דוגמה והשראה מבוגרים חיוביים

ההשתתפות בפעילויות בקהילה מאפשרת לבני נוער ליצור קשר עם חברים ובני נוער בוגרים יותר שחושבים כמוהם, ועם מבוגרים נוספים מלבד הוריהם, שמשמשים להם דוגמה אישית חיובית. יצירת הקשר ושיתוף הפעולה עם המבוגרים הללו מעודדים את המתבגרים לראות את העולם מנקודות ראות שונות, וכך להרחיב את אופקיהם, ולהסתכל על החוויות והערכים המשפחתיים שלהם בהקשר רחב יותר.

זהות וקשר

אנשים צעירים מנסים כל הזמן להבין מי הם ומה מקומם בעולם. הם בוחנים זהויות שונות, מתנסים בסגנונות לבוש שונים ובודקים שלל פעילויות ותחביבים שונים. השתתפות בפעילויות בקהילה מאפשרת לילדכם להבין מיהו, ולראות את עצמו כמועיל, נדיב, בעל זהות פוליטית או סתם בן אדם טוב באופן כללי. נוסף על כך, ההשתתפות בפעילויות קהילתיות יוצרת תחושת שייכות לקבוצת המתנדבים, לקהילה המקומית ולעולם שמסביב.

מיומנויות והכנה לחיים

פעילויות בקהילה מאפשרות לבני הנוער ליישם את המיומנויות שכבר רכשו. לדוגמה, ילדכם יוכל להשתמש במיומנויות הבישול שלמד בבית בפעילות קהילתית למתן אוכל לנזקקים. פעילויות בקהילה והתנדבויות שונות הן דרך מצוינת להראות יוזמה ולפתח מיומנויות שיעזרו בעתיד להשגת עבודה.

לדוגמה, סיוע במתן אוכל לנזקקים מאפשר לילדכם לצבור ניסיון בשיחה עם האנשים סביבו ובניהול כלכלי. אם ילדכם רוצה להיות וטרינר כשיגדל, אפשר להתנדב בארגונים כמו צער בעלי חיים, לטייל עם כלבים בכלבייה העירונית, להפגין מחויבות ולקבל המלצה לעתיד.

מיומנות נוספת בעלת חשיבות גדולה לחיים היא היכולת לנהל את הזמן הפנוי ולאזן בין פעילויות פנאי, עבודה ולימודים, ולהימנע מהתמכרות למסכים. ההשתתפות בפעילויות בקהילה תגרום לילדכם להיות מאורגן ומסודר יותר, ולהתחיל לנהל את זמנו בעצמו.

ביטחון עצמי, בריאות נפשית ורווחה

פעילויות בקהילה יכולות לתרום מאוד לביטחון העצמי של בני נוער. ילדכם ילמד כיצד לקחת אחריות ולהתמודד עם אתגרים, לתקשר ולהסתדר עם אנשים שונים, לבנות את כישורי החיים שלו בסביבה תומכת ולשפר את ההערכה העצמית שלו.

זהו גם בסיס מצוין לבריאות נפשית ולרווחה כללית. ההשתתפות בפעילות הקהילתית מהווה גורם פסיכולוגי חיובי למתבגרים, כיוון שאנשים אחרים מצפים מהם להופיע לפעילות ולהשתתף בה, תומכים בהם ומעודדים אותם להשיג משהו גדול מהם כחלק מקבוצה. הרגשות החיוביים הללו מגנים על אנשים צעירים מעצבות ומדיכאון.

השתתפות בפעילות קהילתית כלשהי יכולה לצמצם את הסיכויים להשתמש בחומרים מסוכנים, להשתתף בפעילות פלילית ולסבול מבדידות וניכור חברתי ומבריאות נפשית לקויה.

לעודד השתתפות בפעילויות בקהילה

התחילו מוקדם ותנו דוגמא אישית

אפשר להשתתף בפעילויות רבות כבר מגיל צעיר. ילדים נוטים להיות מעורבים יותר כשהם רואים את הוריהם עושים זאת – משתתפים בוועד ההורים בגן, מבלים את סופי השבוע באירועים קהילתיים מקומיים או עוזרים לשכנים ולאנשים שנזקקים לסיוע במסגרות שונות. כדאי למצוא זמן ולפתח רשתות חברתיות עם השכנים והקהילה המקומית כבר מילדות, כדי להגביר את הסיכוי למעורבות בקהילה גם בגיל מבוגר יותר.

ילדים ירצו יותר להשתתף בפעילויות אם חבריהם משתתפים בהן. כשילדים נכנסים לגיל ההתבגרות, לחברים יש השפעה גדולה יותר על חייהם. כדי לעודד מעורבות בקהילה, הציעו לילדכם להשתתף בפעילות עם חבר.

חשבו על האישיות של ילדכם

ילדכם שקט, קשה לו להפשיר בחברה ומעדיף לצפות מהצד בפעמים הראשונות? אולי כדאי לבקש ממנו לצרף חבר טוב לפעילות ב’צער בעלי חיים’. ילדכם אוהב להוביל ולהיות במרכז העניינים? אולי ירצה להדריך בתנועת נוער..

כדי למצוא רעיונות נוספים, חשבו על סוג המשחקים שילדכם משחק, או על התכניות האהובות עליו והאתרים שבהם הוא גולש. כך תוכלו להבין טוב יותר באילו דברים הוא מתעניין.

הדגימו אחריות חברתית בעצמכם

אם אתם מתנדבים בפעילות כמו “בישולים ליולדת” או עוזרים למישהו לעבור דירה, קחו איתכם את ילדכם. ספרו לו שהעזרה לזולת עוזרת לכם להרגיש טוב. אפשר לקחת אותו להפגנה או לפעילות פוליטית כדי שיראה כיצד אנשים צעירים בקהילה מעורבים בפעילויות ובנושאים רחבים יותר.

עזרו לילדכם להתחיל

אם ילדכם רוצה להתחיל להתנדב אך חושש מכך, נסו להצטרף לכל הפעילות כמשפחה. אפשר להשתתף בפעילויות כגון חוג ספורט וחוגי אמנות. אתם וילדכם יכולים גם להצטרף יחד לקבוצת אמנות או למקהלה קהילתית ולעבוד אפילו מאחורי הקלעים.

ייתכן שילדכם יזדקק לעזרה כדי להכיר את הקבוצה בפעם הראשונה. קשה לעשות שיחות היכרות ראשוניות. עזרו לילדכם לעשות את עבודת השטח הראשונית, כדי להגביר את סיכויי ההצלחה שלו.

שימו לב: חלק מהארגונים מבקשים מתנדבים מגיל מסוים, וכדאי לברר זאת מראש. רוב בתי הספר, המכללות והאוניברסיטאות מפעילים תוכניות  של מחוייבות אישית או התנדבות בקהילה. אפשר להשתלב בתוכניות אלה ולדבר עם ילדכם על היתרונות שמציעות התוכניות לקהילה.

קדמו פעילויות שילדכם כבר משתתף בהן

אם ילדכם אינו מעוניין להשתתף בפעילויות בקהילה, קבלו זאת כעובדה ונסו לחפש הזדמנויות עתידיות. אך אם אתם מרגישים שהוא רק זקוק לדחיפה קלה, נסו להיעזר בפעילויות שהוא כבר משתתף בהן.

לדוגמה, אם הוא תלמיד טוב בבית הספר, יכול להיות שייהנה להצטרף לפעילות שלעזרה בלימודים לעולים חדשים,  אם הוא נהנה מחוג ספורט, אולי ירצה לעזור באימוני הקבוצה הצעירה. אם הוא בוועד הכיתה בבית הספר, יכול להיות שירצה להשתמש בניסיון הזה ולגייס תרומות ציוד ומימון למטרה קהילתית כמו הקמת מועדון במקלט השכונתי.

עודדו את ילדכם לבדוק במשפחה או בסביבה הקרובה ולראות אם מישהו זקוק לעזרה. לא חייבים להשתתף בפעילות נרחבות כדי לשמור על ראש פתוח לקהילה. אפשר לעשות דברים קטנים כמו לעזור לשכנה שילדה תינוק ולשמור ילדיה האחרים, , לסדר את החצר של סבא וסבתא או לעזור לשכן צעיר בשיעורי הבית.

להתמודד עם סיכונים

זה טבעי שתדאגו לביטחונו של ילדכם כשהוא יוצא לבדו  או עם קבוצה שאינכם מכירים היטב. מומלץ להתכונן מראש. לדוגמה, בררו פרטים על הארגון שבו ילדכם מתנדב, וודאו שמטרותיו חיוביות. בהתאם לגילו של ילדכם, נסו לפגוש מבוגרים אחרים שאיתם ילדכם פעיל או לוודא שלמתנדבים או לעובדים המבוגרים אין רישום פלילי י במשטרה. דברו עם ילדכם והחליטו על כללי בסיס – מה מותר ומה אסור לו לעשות בפעילות הקהילתית. לדוגמה, מותר לו להיפגש עם אנשים במקום ציבורי, אבל לא בבית פרטי.

לעזור לילדים עם צרכים מיוחדים להתחבר לקהילה

אנשים צעירים עם צרכים מיוחדים יכולים ליהנות ולהיתרם מאוד מהשתתפות בפעילויות בקהילה, בדיוק כמו ילדים רגילים. נוסף על כך, חשוב שיקבלו ייצוג בכל סוגי הפרויקטים הקהילתיים. אין זה אומר שעליהם להתנהל רק לפי המוגבלות שלהם. אפשר להציע לילדכם לחבור לקבוצה שמבינה את צרכיו המיוחדים – למשל, פרויקט ‘צמי”ד’ לילדים עם צרכים מיוחדים בצופים, או ארגון למען צעירים לקויי שמיעה.

יכול להיות שהוא יעדיף דווקא את האפשרויות הרגילות. הדעות שלו יקבלו הערכה רבה בפעילויות כאלה, ומעורבותו תועיל גם לצעירים אחרים. מומלץ להשתתף בהתנסויות מעשיות, בפעילויות בעלות תוצאות מוחשיות. ובארגונים עם פתיחות לנושא.

מנקודת מבט מעשית  חשבו כיצד להקל על ילדכם להשתתף בפעילויות. כדאי להביא בחשבון את צורכי ילדכם – מתן תרופות, שגרת שירותים, הרגלי אכילה ועוד.

ארגונים ופעילויות בקהילה (רשימה חלקית)

  • באתר המועצה הלאומית להתנדבות בישראל ניתן למצוא מגוון אפשרויות להתנדבות בארץ.
  • אתר בזכות, למשל, שם לו למטרה להשיג שוויון מלא לאנשים עם מוגבלות פיזית, שכלית ונפשית ושיתופם בחברה בכל תחומי החיים
  • בית השנטי הוקם כדי לטפל בבני נוער שברחו מביתם לאחר שסבלו מאלימות פיזית, מינית ומילולית
  • ארגון נוער לנוער מקדם אזרחות טובה, עזרה לזולת, פיתוח יכולת מנהיגות נוער, אהבת הארץ ועוד
  • תנועת תנו לחיות לחיות מפעילה כמה סניפים שבהם אפשר לעזור במשרדים, להתנדב בכלביות ולטפל בחתולים
  • ארגון חיים וסביבה הוא ארגון גג של שוחרי איכות החיים והסביבה, ודרכו אפשר למצוא ארגונים סביבתיים להתנדבות
  • איגי הוא ארגון נוער גאה שדרכו אפשר להדריך חניכים בקבוצות החברתיות, לדבר עם חניכים במועדון נוער ולהשתתף בפעילויות רבות
  • באתר נוער מתנדב ניתן למצוא אפשרויות רבות להתנדבות לפי אזורים בארץ ותחומי עניין.

אתרי תנועות הנוער בישראל:

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network