תקשורת ומערכות יחסים אצל מתבגרים צעירים

זה נכון - מערכות היחסים משתנות כשילדכם נכנס לגיל ההתבגרות. למרות שילדכם ירצה פרטיות רבה יותר וזמן רב יותר עם חברים, חשוב לו עדיין לקבל אהבה ותמיכה משפחתית, שעוזרות לו ללמוד כיצד לקבל החלטות אחראיות ולבנות מערכות יחסים אוהבות.

הידעתם?

אם תישארו בסביבת הילדים המתבגרים שלכם ותשמרו איתם על קשר, תיתקלו בפחות בעיות התנהגות. לא חייבים להיות צמודים אליהם כל היום; אפשר פשוט להיות במטבח כשהוא בחדרו (ולא סגורים בחדר השינה שלכם), כך שיידע שהוא יכול לבוא ולשוחח איתכם אם ירצה. חשוב לבני נוער לדעת שיש להם אפשרות לקבל תמיכה, גם אם אינם צריכים אותה כרגע.

מערכות יחסים בשנות ההתבגרות המוקדמות

מערכות יחסים משפחתיות משתנות במהלך גיל ההתבגרות, אך נוטות לשמור על עוצמתן גם בשנים אלה. למעשה, ילדכם זקוק לתמיכה ולאהבה המשפחתית בדיוק כפי שנזקק להן כשהיה צעיר יותר. בו בזמן, הוא זקוק לפרטיות ולמרחב אישי רבים יותר ככל שהוא מתבגר. אין זה אומר בהכרח שיש לו משהו להסתיר. זהו רק חלק טבעי וחשוב בהתבגרות.

כמו כן, ילדים זקוקים לקבלת אחריות רבה יותר במעבר מילדות לבגרות. המהירות שבה תעבירו את האחריות לילדכם תלויה בגורמים רבים – עד כמה נוח לכם לעשות זאת, המסורות התרבותיות שלכם ושל משפחתכם, מידת הבשלות של ילדכם ועוד.

כדי ללמוד כיצד לקבל החלטות בטוחות ואחראיות עבור עצמם, בני נוער זקוקים לעצה, תמיכה והשגחה מצדכם. מומלץ להשגיח בצורה קלילה ומאופקת, תוך כדי שאתם מאפשרים להם גם לטעות מדי פעם. אם כי יהיו תקופות שבהן מותר וכדאי לבקש מילדכם מידע ספציפי ולשאול אותו לאן הוא הולך ועם מי הוא נמצא.

אמון הוא חשוב במיוחד למציאת האיזון בין צרכיו של ילדכם בפרטיות ובאחריות לבין הצורך שלכם לדעת מה קורה. אם אתם וילדכם סומכים זה על זה ונשארים בקשר, סביר להניח שהוא ירצה לחלוק את מעשיו, להיצמד לכללים ולנסות לחיות בהתאם לציפיות שלכם, וידע שהוא יכול לפנות אליכם גם כאשר עשה משהו לא כשורה.

לשמור על קשר עם ילדכם

שמרו על קשר עם ילדכם ובנו מערכת יחסים בריאה באמצעות אינטראקציות יומיומיות ובלתי מתוכננות, כמו ניהול שיחה קלה בזמן שטיפת הכלים. אפשר גם לתכנן את המפגשים הללו, ולקבוע זמן מיוחד שבו תעשו דברים מהנים ביחד. הנה כמה רעיונות למפגשים מתוכננים ובלתי מתוכננים:

  • ארוחות משפחתיות קבועות
  • בילויים משפחתיים מהנים
  • פגישות אחד על אחד
  • מפגשים משפחתיים לדיון בבעיות
  • לעשות דברים פשוטים ונחמדים – טפיחה על הגב, חיבוק, דפיקה בדלת לפני שנכנסים לחדר.

כיצד לתקשר עם ילדכם

הקשבה פעילה היא כלי רב עוצמה לשיפור התקשורת ולבניית מערכת יחסים חיובית ביניכם לבין ילדכם. זוהי דרך טובה להגיד לו, “כרגע, אתה הדבר החשוב ביותר בעולם עבורי”. הנה מדריך מהיר להקשבה פעילה:

  • הפסיקו את מה שאתם עושים באותו רגע, ותנו לילדכם תשומת לב מלאה.
  • התבוננו בו כשהוא מדבר.
  • הפגינו עניין, והראו לו שאתם מנסים להבין.
  • הקשיבו בלי להפריע, לשפוט או לבקר את דבריו.
  • התרכזו היטב במה שהוא אומר.

ניהול משא ומתן וניהול עימותים

ילדכם צריך ללמוד כיצד לקבל החלטות כחלק מהמסע לקראת הפיכתו לאדם בוגר, עצמאי ואחראי. טכניקות לניהול משא ומתן יעזרו לילדכם ללמוד כיצד לחשוב לעומק על הדברים שהוא רוצה וצריך, ואז לתאר אותם בדרך הגיונית.

לפעמים המשא ומתן שתנהלו עם ילדכם לא יגיע לתוצאה הרצויה ולהסכמה – זה טבעי ונורמלי. בסופו של דבר, התמודדות יעילה עם עימותים יכולה למעשה להעמיק ולחזק את מערכת היחסים עם ילדכם, ולעזור לו ללמוד מיומנויות חשובות לחיים.

להתמודד עם שיחות מורכבות

לפעמים, אתם וילדכם עשויים להיקלע לשיחות מורכבות, למשל על נושאים כגון מין, נטייה מינית, אוננות, סמים, אלכוהול, קשיים בלימודים, עבודה וכסף – כל אלה נושאים שעלול להיות קשה לדבר עליהם. היכולת לנהל שיחות מורכבות ביחד עם ילדכם מצביעה על מערכת יחסים בריאה, ועוזרת לכם לשמור על קרבה ואמון. הנה כמה רעיונות:

  • נסו להישאר רגועים.
  • הרגיעו את ילדכם ואמרו לו שאתם רוצים לדבר על הנושא.
  • ספרו לו שאתם מעריכים את העובדה שביקש לדבר איתכם.
  • אם אתם צריכים קצת זמן לחשוב לפני שאתם מדברים, קבעו זמן לשיחה מאוחר יותר באותו יום.
  • נצלו הזדמנויות לשיחה טבעית ולא מאולצת. תוכלו לשוחח על נושאים רגישים שעלו בתכנית טלוויזיה בה צפיתם יחד, בעקבות אירוע שסוקר בחדשות, או משהו שנתקלתם בו בחיי היום יום.
  • התחילו מלשאול את ילדכם מה הוא יודע על הנושא, מה דעתו על נושא זה או מהי דעתם של חבריו, ומה הוא מעוניין לדעת, בטרם תביעו את דעתכם
  • הקשיבו לילדכם בצורה פעילה.
  • אל תהיו ביקורתיים, שיפוטיים או רגשניים.
  • הודו לילדכם שבא לדבר איתכם.

מערכות היחסים של ילדכם עם חברים

כשילדים נכנסים לגיל ההתבגרות, החברים שלהם נהיים חשובים יותר ויותר. חברויות חיוביות, מקבלות ותומכות עוזרות לבני הנוער להתפתח ולהפוך למבוגרים, ולכם יש תפקיד משמעותי בכך. מערכת יחסים חמה ואוהבת עם ילדכם תעזור לו עם החברויות שלו. אם תמשיכו לתת לו שבחים וחיזוקים כשאתם רואים שהוא מתנהג בצורה הוגנת, בוטחת ותומכת, תעודדו אותו לעבוד על התכונות החברתיות החיוביות הללו גם בעתיד.

הכירו את חבריו של ילדכם, כדי להראות לו שאתם מבינים עד כמה חשובות לו החברויות שלו. עודדו אותו להזמין חברים הביתה ותנו להם מרחב להסתובב בו ופרטיות לעסוק בענייניהם.

חברים שליליים (Frenemies)

חברויות בין בני נוער עלולות לפעמים להפוך ל”רעילות”, וחברים עלולים להפוך לחברים שליליים – חברים שהם קצת אויבים. במקום לגרום לילדכם להרגיש טוב, שייך ואהוב, החברויות האלה כוללות סוגים מעודנים (ולפעמים לא כל כך מעודנים) של השפלות, מניפולציות, החרגות והתנהגויות לא נעימות אחרות.

עזרו לילדכם להימנע מחברויות רעילות: חשבו יחד איתו מי הם חברים טובים – חברים שדואגים לו, שאכפת להם ממנו, שכוללים אותו בפעילויות שונות ומתייחסים אליו בכבוד.

מערכות יחסים רומנטיות של בני נוער

מערכות יחסים רומנטיות הן אבן דרך התפתחותית חשובה מאוד עבור ילדכם. אין גיל נכון להתחיל מערכת יחסים כזו – כל ילד שונה, וכל משפחה מחזיקה בדעות שונות בנושא. מתבגרים צעירים יותר מסתובבים בדרך כלל בקבוצות. הם עשויים להיפגש עם מישהו מיוחד בזמן המפגש עם החברים, ולאט לאט מבלים איתו יותר זמן בנפרד.

דברו עם ילדכם על הנושא. אם הוא מתעניין במערכות יחסים רומנטיות, דברו על כללי התנהגות וכללים בסיסיים, ועל התוצאות של הפרת הכללים. הבהירו שאתם מבקשים שלא ישמרו מכן סודות אלא יבואו לספר לכם בפתיחות; שלא נפגשים עם אחרים מבלי ליידע את ההורים. דוגמאות לשיחות כאלה תוכלו לקרוא במאמר מערכות יחסים בגיל ההתבגרות: רומנטיקה ואינטימיות. כדאי להסכים על כמה דברים שילדכם יכול לעשות אם הוא מרגיש לא בטוח או מאוים.

שמשו דוגמה חיובית והראו לילדכם כיצד אתם מתנהלים במערכות היחסים ובחברויות שלכם, וכיצד אתם מתייחסים לבן או בת הזוג, לחברים ולבני המשפחה באהבה ובכבוד. כשאתם מדברים לגברים ולנשים כאחד בכבוד, ילדכם יידע שאתם חושבים שכולם שווים ומוערכים.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network