בריונות ברשת: כיצד לזהות את הסימנים ולעזור לילדכם

לעתים קשה לזהות את הבריונות ברשת, ולכן חשוב לדעת אילו סימנים לחפש וכיצד לעזור לילדכם להתמודד איתה.

כיצד לזהות בריונות ברשת

קשה לזהות בריונות ברשת, כיוון שרבים מהאנשים הצעירים שנפגעים ממנה אינם מבינים מה קורה בהתחלה. לפעמים הם חשים מבוכה ואינם רוצים לספר למורים או להורים. לעתים הם מפחדים שהמצב יחמיר אם מבוגר ינסה לעשות משהו, או חוששים לאבד את זכויות השימוש במחשב שלהם או בטלפון הנייד.

אם אתם חושבים שילדכם נפגע מבריונות ברשת, חפשו שינויים בחיי החברה שלו בבית הספר, באופן השימוש שלו בטכנולוגיה, ברגשותיו ובהתנהגותו. זכרו שאתם מכירים את ילדכם ואת התנהגותו הרגילה, גם אם קשה לכם לעמוד בקצב של הטכנולוגיות שבהן הוא משתמש והדרכים השונות שבהן עלולה להתרחש בריונות ברשת. באפשרותכם להוריד ולהתקין מגוון אפליקציות המדווחות לכם בזמן אמת על תוכן פוגעני העולה תוך שימוש של ילדכם בפלאפון או במחשב.

הנה כמה סימני אזהרה לבריונות ברשת.

בית הספר וחיי החברה

ילדכם:

  • מסרב ללכת לבית הספר
  • מתחיל לקבל ציונים נמוכים מהרגיל
  • אינו רוצה לפגוש חברים
  • אינו רוצה להשתתף באף אחת מפעילויות הספורט או הפעילויות האחרות שנהג להשתתף בהן
  • נמנע מפגישות קבוצתיות.

שימוש בטכנולוגיה

ילדכם:

  • מוטרד במהלך הגלישה באינטרנט או אחריה
  • מבלה זמן רב יותר מהרגיל ברשת, או מסרב להשתמש במחשב או בסמארטפון לגמרי
  • מפסיק את מעשיו במחשב כשאתם עוברים לידו.

רגשות והתנהגות

ילדכם:

  • מצוברח יותר מהרגיל
  • חווה שינויים ניכרים בהתנהגות, בהרגלי השינה או בתיאבון
  • כועס יותר מהרגיל בבית
  • מרגיש חולה או מתלונן על כאבי ראש או כאבי בטן תכופים.

אם אתם חוששים שילדכם הוא זה שפוגע בילדים אחרים, הסבירו לו כיצד להיות משתמש דיגיטלי אחראי וכיצד להתייחס בכבוד לאנשים אחרים ברשת. קשה להכיר בכך שילדכם הוא זה שמתנהג באופן פוגע, אך חשוב שתנקטו פעולה כדי שיפסיק.

לעזור לילדים ולמתבגרים להתמודד עם בריונות ברשת

ילדים ומתבגרים שנפגעים מבריונות ברשת צריכים להרגיש שיש להם כוח לעשות צעדים לפתרון הבעיה. הנה שישה צעדים שיעזרו לילדכם להיפטר מבריון ברשת. עברו עם ילדכם על הצעדים האלה ודווחו על מקרים של בריונות ברשת בעת הצורך. התמיכה שלכם יכולה לשנות את הכל, כיוון שחלק מהמתבגרים מרגישים מותשים מדי נפשית מכדי לדווח על התקריות בעצמם.

1. חסמו או מחקו את האדם שמתנהג בבריונות 
כדי לעצור אדם שמשתתף בבריונות רשת ולמנוע ממנו לפרסם או להעלות תוכן פוגעני, מומלץ להסיר אותו מרשימת החברים ולחסום אותו (“בלוק”).

אם הבריונות מתרחשת שוב באמצעות סמסים, וואטסאפ או שיחות טלפון, בקשו מספק הרשת, אם אפשר, לנטר את השיחות או ההודעות. במקרה הצורך, ספק השירות יכול ליצור קשר עם השולח, כיוון שמחזיקי הטלפונים מפרים את הסכמי השימוש מול החברה כשהם משתמשים בטלפון לאיום ולהפחדה. במקרים חמורים, אפשר לשנות את מספר הטלפון.

2. שמרו את העדויות לבריונות 
צלמו את המסך ושמרו כל הודעה פוגענית. השתמשו במקש Print Screen במקלדת המחשב. אפשר לצלם את המסך גם בטלפונים סלולריים.

3. ספרו למישהו 
ילדכם ירגיש פחות מבודד אם יספר כיצד הוא מרגיש להורה, לאח גדול, לקרוב משפחה, או לחבר קרוב מהר ככל האפשר.

4. דווחו על ההתעללות 
אפשר לדווח על בריונות ברשת למנהלי האתר באמצעות לחיצה על הקישור “דווחו על שימוש פוגעני” (report abuse) באתר. האתר יסיר את התוכן הפוגעני, אבל זה עלול לקחת זמן מה. אם התוכן אינו מוסר בתוך 48 שעות, אפשר לשלוח תלונה לאיגוד האינטרנט הישראלי.

אם מישהו איים על ילדכם, עליכם לדווח על כך למשטרה. אם ילדכם נמצא בסכנה מיידית, עליכם להתקשר למשטרה. דיווח על ההתעללות יכול להוביל להשלכות על האדם הפוגע. שבו עם ילדכם והתבוננו יחד באתרי הרשתות החברתיות, כדי לוודא שהוא יודע כיצד לדווח על התעללות.

5. החזירו לעצמכם את השליטה
ילדכם ירגיש בטוח יותר אם יחזיר לעצמו את השליטה בסיטואציה הפוגענית. חלק גדול מהחזרת השליטה הוא דיווח על ההתעללות, בלי לנקום בחזרה או להגיב באגרסיביות לפוגע. למעשה, עדיף שילדכם לא ייצור קשר עם הפוגע בכלל. אם ינסה לנקום או אפילו יגיד לפוגע להפסיק, מעשי הבריונות עלולים להחמיר.

6. מחקו את ההודעה הפוגענית 
אחרי צילום המסך ושמירת העדות לבריונות, מחקו את ההודעה או הפוסט. אל תעבירו אותה, תפרסמו אותה מחדש, תצייצו אותה מחדש או תשלחו אותה לאנשים אחרים בשום אופן, כיוון שגם הם עלולים להעביר אותה.

לעזור לילדים שנפגעו מבריונות ברשת

לא תמיד יוכל ילדכם לפתור את בעיות הבריונות ברשת בעצמו. אם אתם מודאגים, חשוב שתתערבו במצב. תמיכתכם חיונית לרווחתו של ילדכם. הנה כמה דרכים להציע עזרה ותמיכה נפשית פרקטיות ומיידיות:

  • הקשיבו לילדכם. התערבות מהירה מדי לצורך תיקון הבעיה עלולה להחמיר את המצב, ולכן היו רגישים לצרכיו של הילד.
  • אמרו לו שתעזרו אם ירצה בכך, ושהמצב ישתפר אם יציף את הבעיה.
  • אם עליכם לערב את בית הספר, ודאו שילדכם יודע על כך ויכול להשתתף בתהליך. כדאי שיידע שביכולתו לפנות למורה אם הוא חושב שמישהו מבית הספר מעורב במעשי הבריונות.
  • הישארו רגועים ואל תתפתו לאסור על ילדכם להשתמש באינטרנט או בטלפון הסלולרי. איסור גישה לרשת עלול לגרום לו שלא לרצות לשתף את בעיותיו באינטרנט.
  • פנו לקבלת עזרה מקצועית אם ילדכם נראה מוטרד או מכונס יותר מהרגיל. אפשר להתקשר לאחד מקווי הייעוץ לבני נוער.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network