לימודי נהיגה

לימודי נהיגה וקבלת רישיון הם אבני דרך חשובות לבני נוער רבים. עזרו לילדכם להיות נהג זהיר יותר ולמדו אותו מיומנויות חשובות לנהיגה, תנו לו הזדמנויות לתרגל אחרי קבלת הרישיון והדגימו נהיגה בטוחה, אחראית ולפי החוק.

לימודי נהיגה: רגשות ועובדות

לימודי הנהיגה הם משהו שרוב בני הנוער מחכים לו בקוצר רוח, אך הם עלולים להדאיג חלק מההורים. אמצעי התקשורת מלאים בדיווחים על תאונות דרכים שמערבות אנשים צעירים, ולכן, תחושת החרדה מהשלב הבא בחייו של ילדכם היא טבעית לגמרי.

לתכנן מראש את לימודי נהיגה

תכנון מראש יעזור לילדכם להפוך לנהג בטוח ואחראי. מומלץ להתחיל לחשוב על לימודי הנהיגה באמצע גיל ההתבגרות, לפני שילדכם מבוגר מספיק כדי לקבל רישיון נהיגה. שקלו את הדברים הבאים:

  • היכן ילמד ילדכם – כלומר, מי יהיה מורה הנהיגה שלו, ואם ילמד נהיגה על רכב בעל גיר ידני או אוטומטי
  • דרישות החוק ללומדי נהיגה – בני נוער בישראל יכולים להיבחן במבחן התיאוריה מגיל 16 ושלושה חודשים, ולהתחיל לימודים מעשיים בגיל 16 וחצי. את מבחן הרישוי עצמו (טסט) אפשר לעבור בגיל 16 ותשעה חודשים. התלמיד נדרש לעבור 28 שיעורים מעשיים לפחות לפני שייגש למבחן הרישוי.
  • כללי שימוש ברכב המשפחתי – לדוגמה, אם ילדכם יכול לנהוג עם חברים ברכב לאחר שיקבל את רישיון הנהיגה, או אם הוא יכול לנהוג בלילה, או לאיזה מרחק אתם מרשים לו לנהוג לבד.
  • ביטוח רכב – יש לבדוק אם הביטוח שלכם מכסה נהג חדש.

מומלץ לציין בפני ילדכם שלימודי הנהיגה וקבלת הרישיון הם רק הצעד הראשון בתהליך הלמידה הזה, שיימשך כל החיים.

לימודי נהיגה: מתחילים

הדבר הראשון שיש לעשות הוא להוציא טופס בקשת רישיון נהיגה. כדי ללמוד על רכב פרטי (דרגה B) צריך ילדכם להיות בן 16.5.

את הטופס מוציאים בכל תחנות הצילום של משרד התחבורה. ילדכם יצטרך להגיע אישית לתחנה עם תעודת מזהה הנושאת תמונה, ולהצטלם במקום. לאחר מכן יש לקחת את הטופס הירוק ולקבל אישור רפואי מרופא המשפחה, וגם לגשת לאופטומטריסט ולעשות בדיקות עיניים. שימו לב שהבדיקות תקפות לשנתיים – אם ילדכם עשה את כל הבדיקות אך לא החל ללמוד נהיגה, עליו להוציא את הטופס מחדש.

לאחר הבדיקות הרפואיות אפשר לגשת למבחן עיוני (תיאוריה). שימו לב: לא חייבים לעבור את המבחן לפני המבחן המעשי. עם הטופס הירוק אפשר להתחיל ללמוד נהיגה.

החוק מחייב לעבור 28 שיעורים מעשיים לפחות, בני 40 דקות כל אחד. לאחר מכן יוכל מורה הנהיגה להגיש את ילדכם למבחן המעשי (טסט) – ראשית אצל המנהל המקצועי של בית הספר לנהיגה, ואחריו במשרד הרישוי. למבחן המעשי יש לגשת עם תעודה מזהה, הטופס הירוק ואישור תשלום אגרת המבחן.

תקופת הליווי: צעדים מעשיים

נהג חדש שגילו פחות מ-24 חייב לנהוג עם מלווה למשך חצי שנה. בשלושת החודשים הראשונים חייב ילדכם לנהוג עם מלווה בכל שעות היום, ובשלושת החודשים הבאים – רק בשעות הלילה (בין תשע בערב לשש בבוקר).

  • דברו איתו על כללי היסוד של הנהיגה. אחד מהכללים, למשל, יכול להיות שכשאתם מבקשים לעצור את הרכב, עליו לעצור מיד ולשאול שאלות אחר כך.
  • הישארו רגועים: אם הוא אינו ממלא את ההוראות שלכם, בקשו ממנו לעצור בצד, ואמרו לו בעדינות מה עליו לעשות.
  • אפשרו לו להתנסות במגוון רחב של תנאי נהיגה – למשל, בלילה, בכביש מהיר ובגשם שוטף. כך יוכל לחוות את התנאים הללו בפעם הראשונה תחת השגחתכם.
  • כשאתם נוהגים, דברו על מה שאתם עושים והסבירו מדוע אתם עושים זאת. זוהי דרך מצוינת לעזור לילדכם ללמוד לקרוא את הכביש.

להדגים ולחזק נהיגה בטוחה

ילדכם אינו לומד נהיגה מהמורה שלו בלבד, אלא גם מהתבוננות בכם נוהגים. תפקידכם בתהליך חשוב מאוד: להדגים נהיגה והתנהגות כביש בטוחה, חוקית ואחראית, גם כשילדכם צעיר. ילדים להורים בעלי עבר של תאונות דרכים והפרת חוקי כביש נוטים יותר להיות מעורבים בתאונות או להפר את החוקים בעצמם.

נמצא קשר בין מערכות יחסים חיוביות של הורים ומתבגרים לבין רמות נמוכות של נהיגה מסוכנת. במאמר לשמור על קשר עם ילדכם מופיעות הצעות לבניית הקשרים החזקים הללו.

ילדים עם צרכים מיוחדים

חלק מהצעירים מתמודדים עם בעיות רפואיות שעלולות להשפיע על יכולתם לנהוג – לדוגמה, אפילפסיה, סוכרת, מגבלת ראיה קיצונית נכות או מגבלה אחרת. בדקו את התקנות בנוגע לבעיות הרפואיות הספציפיות של ילדכם.

גורמים נפוצים לתאונות דרכים בקרב נהגים צעירים

חוסר הניסיון של הצעירים מציב אותם בסכנה גדולה יותר לתאונת דרכים כשהם מתחילים לנהוג לראשונה בעצמם. גורמים נפוצים לתאונות דרכים בקרב נהגים צעירים הם:

  • מהירות: גורם המוות הגדול ביותר בקרב נהגים צעירים
  • הסחות דעת: השפעות כגון שיחות עם הנוסעים, שליחת הודעות טקסט בטלפונים הניידים או שיחות בנייד במהלך הנסיעה.
  • נהיגה בלילה: השפעות כגון עייפות וראות מצומצמת
  • סוג הרכב: נהגים צעירים שמשתמשים ברכב של ההורים נוטים להתנהג בצורה פחות מסוכנת על הכביש. לכן, כדאי להמתין כמה שאפשר עם קניית הרכב לילדכם המתבגר
  • שתיית אלכוהול: צעירים רבים יוצאים לבלות בסופי השבוע ושותים אלכוהול, המשפיע לרעה על יכולת השיפוט ועל מהירות התגובה. על כן- אין לנהוג לאחר שתיית אלכוהול, לא משנה מהי הכמות. אם ילדכם יוצא לבלות ומעוניין ברכב, הזכירו לו ש”אם שותים- לא נוהגים”.

זכרו כי המטרה העיקרית בתקופת הליווי היא לאפשר לילד לרכוש ניסיון בנהיגה תחת פיקוח ובכך להוריד באופן ניכר את הסכנה בנהיגה. חשוב לנצל את התקופה הזו ולאפשר מספר רב של הזדמנויות לנהיגה משותפת ביום ובלילה.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network