התינוק שלכם מביע רגשות ולומד על רגשות באמצעות משחק. הנה כמה רעיונות למשחקים עם התינוק, שיעזרו לו לחקור את רגשותיו ואת העולם שסביבו.
הבעת רגשות ומשחק אצל תינוקות
תינוקות יודעים היטב להגיד לכם מה הם צריכים – לדוגמה, “אני רעב – תאכילו אותי!” אך הם רק מתחילים ללמוד על רגשות וכיצד לבטא אותם. אחד מהתפקידים החשובים שלכם הוא לעזור לתינוק לתקשר את רגשותיו. אם אתם מתבוננים היטב באיתותיו של התינוק, עד מהרה תדעו מה הוא מנסה לומר לכם על רגשותיו.
משחק הוא דרך הלימוד וההתפתחות הטבעית של תינוקות וילדים קטנים, והוא מאפשר להם להביע את רגשותיהם. המשחק המועדף על תינוקות הוא אינטראקציות הדדיות איתכם, ולא עם צעצועים או חפצים שונים. גם אם אתם רק מתבוננים זה בזה ועושים פרצופים, מבחינת התינוק שלכם אתם משחקים נהדר, וגם בונים את מערכת היחסים ביניכם.
הבעת רגשות אצל תינוקות: למה לצפות
ילדים גדלים ומתפתחים בקצב שונה. רוב הרגעים החשובים בהתפתחות מתרחשים בערך באותו סדר, אך הגיל שבו הם קורים עשוי להשתנות אצל כל ילד וילד – אפילו אצל ילדים מאותה משפחה. אם אתם תוהים אם קצב ההתפתחות של ילדכם “נורמלי”, כדאי לזכור ש“הנורמה” היא טווח רחב.
מבחינת הבעת הרגשות, סביר להניח שהתינוק:
- יצחק בקול רם בגיל חודשיים עד ארבעה חודשים
- יתחיל להירתע מזרים בגיל שמונה חודשים
- יעדיף אתכם על כל מבוגר אחר וייצמד אליכם מגיל שמונה חודשים
- יהיה חרד יותר בסביבת אנשים חדשים מגיל שמונה חודשים – תופעה זו נקראת פחד מזרים
- ייתן לכם חיבוקים אוהבים מגיל עשרה חודשים
- יחווה חרדת נטישה גדלה והולכת בגיל 18-10 חודשים, גם אם אתם רק יוצאים לרגע מהחדר בביתכם
- יחווה פחד לראשונה בגיל 12 חודשים
- יתחיל להגיד כיצד הוא מרגיש, למשל “כואב” או “בובו” על פצע, או “יש” כהבעת שמחה, מגיל 14 חודשים.
משחקים לעידוד הבעת הרגשות
משחק מאפשר לילדים קטנים לגלות כיצד להביע את רגשותיהם. עם זאת, זכרו שאף שהמשחק חשוב ללמידה ולהתפתחות, הוא נועד בעיקר להנאה! אם זה לא מהנה, זה כבר לא משחק. הנה כמה רעיונות למשחקים שיעזרו לתינוק שלכם לחקור ולהביע רגשות:
- משחק מלוכלך עם חול, בוץ, צבעי גואש או ידיים וחומרים דביקים אחרים יכול לעזור לתינוק להבין כיצד הוא מרגיש כשהוא בא במגע עם דברים שונים.
- המשחק המלוכלך עוזר לו גם להביע רגשות שליליים. אם הוא רוצה, הוא יכול להטיח את הבוץ לכל עבר, להתבוסס במים בכעס ולרמוס אותם.
- התינוק יכול להביע את רגשותיו באמצעות בובות או צעצועים.
- בפארק או בכל מקום פתוח אחר שהוא הוא יכול לזחול, להתגלגל ולחקור דברים שונים, יכול התינוק לתת דרור לרגשותיו. ככל שיגדל ויהפוך לפעוט, הוא ירצה לצאת החוצה יותר ויותר.
- השמיעו מוזיקה ושירו לתינוק – ומאוחר יותר, רקדו איתו. ילדים רבים אוהבים מאוד להביע רגשות בדרך זו.
המשחק מקבל משמעות גדולה מאוד עבור התינוק כשהוא יכול להוביל אותו. אם אתם לוקחים צעד אחורה ונותנים לתינוק להיות הבוס, הוא ילמד לקבל החלטות ולהשתמש בדמיון שלו.
המשחק מאפשר לילדכם גם להפגין רגשות כגון פגיעה או בלבול. ילד שמשחק בצורה אגרסיבית ליד אחיו שזה עתה נולד, למשל, עשוי להביע רגשות של בלבול ופגיעה מכך שמישהו “תופס את מקומו”. העובדה שילדים יכולים להביע את רגשותיהם באמצעות משחק משמעה שהמשחק הוא תרפיה אפילו לילדים צעירים מאוד.
מודאגים בנוגע להבעת הרגשות של התינוק? מתי לבקש עזרה
אם ילדכם הגיע לגיל 18 חודשים ועדיין אינו מראה כל סימן לחרדת נטישה, או העדפה לפנים מוכרות, ייתכן שכדאי לבדוק את מצבו אצל איש מקצוע. כמו כן, כדאי לבקש עזרה אם:
- קשה להבין את רגשותיו של התינוק
- רגשותיו של התינוק אינם הולמים או נראה שאינם מתאימים לסיטואציה
- התינוק מביע את רגשותיו לעיתים נדירות בלבד.
כל תינוק גדל ומתפתח בקצב שלו. אם אתם מודאגים בנוגע להיבט כלשהו בהתפתחותו של התינוק שלכם, כדאי לפנות לאיש מקצוע.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.