הבעת רגשות אצל ילדים בגיל בית הספר

העלייה לכיתה אל"ף טומנת בחובה חוויות חדשות וגם אתגרים חדשים, ולכן אין זה מפתיע שרגשותיהם של הילדים עולים לפעמים על גדותיהם. הם מתחילים לחוות רגשות חדשים, ואתם יכולים לעזור להם לחקור את הרגשות ולהביע אותם באמצעות משחק.

הבעת רגשות ומשחק אצל ילדים בגיל בית הספר

ילדים בגיל זה מתחילים ליישם הלכה למעשה את כל הדברים שלמדו על רגשות בשנים הקודמות. השליטה ברגשות והבעתם בדרך הנכונה חשובות מאוד להיכרות עם חברים בבית הספר וללמידה בסביבת הכיתה הפורמלית. משחק הוא עדיין אחת הדרכים העיקריות שבהן הילדים חוקרים את רגשותיהם ומתרגלים כיצד להביע אותם ולהתמודד איתם.

ייתכן שלילדכם יש הזדמנויות רבות לשחק עם ילדים אחרים, אך המשחק איתכם עדיין חשוב מאוד ויש לו תפקיד מיוחד. כשאתם משחקים ביחד – למשל, מתמסרים בכדור או משחקים במשחקי לוח – אתם תומכים בו ומאפשרים לו להתנסות ולהביע רגשות חדשים ומוכרים כאחד, וגם מחזקים את מערכת היחסים ביניכם. התרגול יעזור לילדכם להתמודד טוב יותר עם רגשותיו כשאינכם בסביבה.

רגשות אצל ילדים בגיל בית הספר: למה לצפות

בבית הספר, ילדכם:

  • יתחיל ללמוד כיצד להיות עצמאי
  • יתחיל לחוות רגשות חזקים כמו קנאה, כעס, אושר וגאווה
  • יבין שגם לאנשים אחרים יש רגשות חזקים משלהם
  • יתחיל להבין את נקודת המבט של אחרים, בסביבות גיל שמונה-תשע
  • יבין במידה מסוימת מה נכון ומה לא נכון, אך עדיין עלול לעשות דברים כמו לשקר או לגנוב.
  • יש ילדים שעוברים שלב שבו הם רועשים ומלאי ביטחון, ואז שקטים וביישנים.

בסביבות גיל שמונה יתחיל ילדכם ליצור חברויות קרובות יותר. בדרך כלל בנים מתקבצים בקבוצות גדולות, ובנות מעדיפות קבוצות קטנות יותר ואפילו זוגות. עם זאת, זהו הדפוס הכללי; ילדכם יבחר את חבריו בדרכו שלו.

ילדים בגיל זה עדיין אוהבים לפעול לפי הכללים, בדרך כלל. עם זאת, לעיתים ישנה חוסר הסכמה על הכללים, שעלולה להוביל לוויכוחים בין הילדים. לכן, כדי שהמשחק יתנהל יפה, הם עדיין זקוקים להשגחה ולתיווך. ילדים בגיל בית הספר חווים רגשות חדשים רבים, וילדכם עשוי להיות מוצף. הקשיבו לו כשהוא רוצה לדבר, ותנו לו המון חיבה ותמיכה כדי שירגיש מוגן, מוערך ואהוב.

“איך היה בבית הספר?” היא שאלה גדולה. כדי לענות עליה, ילדכם צריך לסכם לעצמו את כל הפעילויות והרגשות שהתרחשו באותו יום – משימה קשה למדי לילדים (ואפילו למבוגרים!). אם אתם מעוניינים בכמה רעיונות שיעזרו לכם לשוחח עם ילדכם על הנושא, קראו את המאמר לדבר על בית הספר.

לוח רגשות והבעות פנים

לא תמיד אנחנו יודעים לזהות את הרגש שמניע אותנו. הנה לוח רגשות והבעות פנים בו תוכלו להשתמש כדי לסייע ולילדכם (ולכם!) לזהות את הרגשות איתם הוא מתמודד ולשוחח עליהם. הדפיסו ותלו במקום מרכזי בבית!

----

רעיונות למשחק

משחק מאפשר לילדים להביע את רגשותיהם ולהתמודד איתם. ייתכן שיהיה לו קל יותר להביע את רגשותיו אם ירגיש שהוא זה שמחליט. תנו לו לבחור במה לשחק וכיצד לשחק. ילדכם יכול לחקור ולהתנסות ברגשות באמצעות:

  • יצירת אמנות – צביעה וציור
  • מוזיקה – אפשר להקשיב למוזיקה, לקפץ ולבטא אותה בתנועות הגוף, ליצור כלי נגינה מחפצים שונים ברחבי הבית וללמוד לנגן על כלי נגינה
  • משחק “מלוכלך”, למשל עם חול או בוץ
  • משחק עם בובות או צעצועים
  • תחפושות
  • יציאה לפארק או לכל מקום פתוח שבו יוכל לשחק – לרוץ, ליפול או לחבוט בכדור. הכי כיף לבעוט בכדור ממש חזק כדי לשחרר מתחים!

בריונות בבית הספר נפוצה יותר ממה שאתם חושבים. אם אתם חושדים שילדכם סובל מבריונות – חשוב להתערב ולעזור. הוא זקוק לעזרתכם כדי לפתור את הבעיה. כמו כן, כדאי לפנות לצוות בית הספר ולדבר איתם על כך.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.