ילדים בשנתם השנייה מתחילים לפתח רגשות דאגה לאנשים אחרים, ולעיתים קרובות מבקשים לנחם אותם. זוהי אמפתיה, והיא חלק חשוב מהתפתחותם הרגשית של הילדים.
זה נשמע לכם מוכר…?
יש ימים שפשוט לא משתלם להיות מבוגר. הבוס שלכם מעמיס עליכם עוד ועוד פרויקטים. הלקוח דוחה את עבודתכם. כשאתם הולכים לאט לאט לעבר המכונית, אתם מגלים שהייתה דליפת אוויר בצמיג, ועכשיו הוא שטוח לגמרי. כשכבר הגעתם הביתה, אינכם מצליחים לעשות דבר מלבד להתיישב על הספה ולהדליק את הטלוויזיה.
ואז אתם מבחינים בפעוט שלכם עומד במרחק כמה מטרים, מצחו חרוץ בדאגה. הוא מתנדנד לעברכם, מטפס לחיקכם ושואל, “אבא?” ואז הוא עושה את הטוב ביותר שהוא יכול – ומחבק אתכם. וכמובן, החיבוק שלו פועל כמו קסם. אתם מיד מרגישים טוב יותר. הוא מראה לכם אמפתיה. והוא רק בן שנתיים.
זהו הישג ראוי לציון שמחמם את הלב. במשך שנים נהגו מדענים לחשוב שילדים קטנים אינם מסוגלים לראות מעבר לרגשות ולצרכים של עצמם. כעת אנו יודעים שהם יכולים. מחקרים מראים כי במהלך השנה השנייה לחייהם, ילדים מתחילים לפתח רגשות דאגה לאנשים אחרים, ולעיתים קרובות מבקשים לנחם אותם.
כיצד מתחילה האמפתיה?
ייתכן שכולנו נולדים עם יכולת ביולוגית לאמפתיה. כבר מרגע הלידה, תינוקות מתחילים לפתח את היכולת להגיב לרגשותיהם של אחרים, לחקות את הבעות הפנים של המטפלים בהם או לפרוץ בבכי כשהם שומעים תינוק אחר בוכה. עד גיל שלושה חודשים, תינוקות מגיבים באופן שונה לפרצופים שמחים ולפרצופים עצובים, ומוכיחים שהם מסוגלים להבחין ביניהם. תגובות אלה אינן אמפתיה עדיין, אך ייתכן שאלה הצעדים הראשונים בפיתוח היכולת להשתתף ברגשותיהם של אחרים.
בגיל שנה כבר מתרחשים שינויים גדולים. נאמר ששני תינוקות משחקים זה עם זה. אחד התינוקות מנסה לתפוס צעצוע חדש, מועד ונופל ומקבל מכה ברגלו. מה יעשה בן השנה השני? האם יבחין? האם ישים לב? לא רק שהוא מבחין בכך, הוא מתחיל להיראות מודאג למדי. ייתכן שיקמט את מצחו, או ישרבב את שפתיו. הוא עשוי לפחד בעצמו, ולתהות אם משהו רע עומד לקרות לו. תגובות אלה הן צעד נוסף בהתפתחות האמפתיה.
שימו לב
ילדים עשויים להפגין אמפתיה כבר מגיל 12 חודשים, אך אין זה אומר שהם יפגינו אמפתיה כל הזמן. ילדים צעירים עשויים שלא להפגין אמפתיה כלל, ולעיתים אפילו לצחוק כשהם גורמים מצוקה לאדם אחר. חשוב לזכור שהילדים לומדים כעת כיצד הרגשות פועלים, וככל שיגדלו, כך גם ישתפרו בהפגנת אמפתיה.
טיפים מועילים להורים
הראו אמפתיה לילדיכם. ילדים צעירים (כמו כולנו) אוהבים לקבל אמפתיה. מחקרים מראים כי הורות אמפתית והכוונה רגשית תורמות לחיזוק התפתחות רגשית בריאה.
- הסבירו לילדיכם בפשטות ובבירור כיצד אנשים אחרים מרגישים כשהם עצובים או פגועים. חשוב במיוחד להסביר זאת כשילדכם עושה משהו שגורם לאדם אחר לחוש את הרגשות הללו (“כשאתה קורא לרון בשמות, אתה גורם לו להרגיש רע”). כשזה קורה, הסבירו בתקיפות כיצד הרגשות הללו פועלים.
- שמשו דוגמה והראו אמפתיה בעצמכם. ילדים הם החקיינים הטובים ביותר, וסביר להניח שיחקו את מעשיכם כשיראו כיצד אתם מתייחסים לאחרים.
- שבחו את הפעוט שלכם כשהוא מפגין סימני אמפתיה מוקדמים – אלה סימנים מופלאים לכך שהוא לומד לטפל באחרים. כשהפעוט שלכם נותן את הצעצוע האהוב עליו לאחיו הקטן שבוכה, הראו לו כמה אתם מעריכים את התנהגותו.
- אל תצפו לקבל אמפתיה בכל פעם. ילדים צעירים עדיין לומדים כיצד הרגשות פועלים, ואיך אנשים מסתדרים זה עם זה. עודדו וחזקו את הפגנת האמפתיה, אך אל תצפו לשלמות.
אם ילדכם אינו מגיב לרגשותיהם של אחרים או חולק את רגשותיו אתכם, או אם אתם מתקשים לקרוא את רגשותיו, פנו לאחות טיפת חלק או לאיש מקצוע אחר.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.