כיצד לעודד גישה חיובית לספורט

ילדים וספורט הם שילוב נהדר. המשחק בענפי ספורט שונים עוזר לילדים לבנות נפש בריאה בגוף בריא, חברויות ומיומנויות חשובות לחיים. כדי לעזור לילדכם להפיק את המיטב מההשתתפות במשחק, למדו אותו כיצד להיות שחקן טוב והוגן כבר מגיל צעיר.

ילדים וספורט: הכי חשוב לנסות

רגע אחד ילדכם רץ אל מעבר לקו הסיום, מבקיע גול או קולע סל מדהים. ברגע הבא הוא לא מצליח להאמין שפספס את המסירה, קיבל כרטיס אדום או פגע בטבעת הסל.

הדבר הטוב ביותר בחוגי ספורט לצעירים היא שילדכם מקבל הזדמנות להתנסות ברגעי השיא והשפל הללו בסביבה בטוחה, מתאימה ומובנית. העיסוק בספורט מאפשר לילדכם ללמוד כיצד להיות חלק מקבוצה, לדעת לנצח, להתאושש מהפסד ולהתמודד עם התנסויות לא נעימות כמו פציעות.

כמו כן, הוא מלמד אותו כמה חשוב לנסות ככל יכולתו, גם אם הוא לא תמיד מנצח. לדוגמה, יכול להיות שילדכם עושה עבודה מצוינת בבעיטות ובריצות אחרי הכדור, אבל הקבוצה שלו עדיין תפסיד במשחק. מה שחשוב הוא כיצד אתם וילדכם תופסים את החוויה.

בסופו של דבר, המאמצים שלו הם הדבר היחיד שנמצא בשליטתו המלאה. המאמץ, ולא תוצאת המשחק, הם שהופכים את הפעילות להצלחה או לכישלון. אם ילדכם מסיים את המשחק בתחושה שעשה ככל יכולתו, הוא כבר הצליח.

לעודד גישה חיובית לספורט

ילדכם אוהב לרַצות אתכם, לגרום לכם להתגאות בו ולקבל את אישורכם. לכן, הראו לו היטב במה אתם מתגאים. האם אתם גאים בו כיוון שניסה ככל יכולתו, או בגלל מספר הגולים שהבקיע?

בבית

אתם משמשים דוגמה אישית לילדכם בכל תחום, וגם בספורט. כשאתם צופים במשחק כדורגל ביחד, למשל, שימו לב להערות שלכם. כדי לחזק את הגישה החיובית כלפי ספורט, עודדו את הקבוצה האהובה עליכם על המאמצים שהיא עושה, גם אם היא מפסידה קשות. העלבת קבוצה, שופט או כל אחד אחר בגלל הפסדים מעבירה לילדכם מסר שלילי.

כמו כן, כדאי לציין ולשבח אתלטים שלא הגיעו ראשונים. דברו עם ילדכם על המאמצים שהשקיע האתלט, למרות התוצאות. אפשר לתת דוגמאות לאתלטים אחרים שאתם מעריצים ולא תמיד מנצחים, אך ידועים כשחקנים טובים והוגנים.

כדאי לברר מה ילדכם רוצה להשיג מההשתתפות בספורט מסוים. כשהוא חוזר הביתה מאימון, שאלו אותו אם נהנה לפני שאתם בודקים אם ניצח. התמקדו בהנאה, בהשתתפות ובמאמצים, במקום בניצחון או הפסד.

במגרש

כשאתם הולכים לאירועי ספורט, התנהגותכם משפיעה מאוד על הילד. ההתנהגות, הדברים שאתם אומרים, הקולות שאתם משמיעים ואופן ההשתתפות ביציע – כל אלה תורמים להשפעה חיובית או שלילית.

לדוגמה, חשבו מה ילדכם מרגיש כשאתם צועקים משהו כמו, “איך יכולת לפספס את זה?” או “מה, אתה לא יכול לרוץ מהר יותר?” השוו את הרגשות הללו לאופן שבו ירגיש אם תגידו “יופי של בעיטה, בטח תצליח יותר בפעם הבאה!”, או “קדימה, חבר, כמעט הגעת!”.

גם טון הדיבור ושפת הגוף משפיעים מאוד על ילדכם. אם הוא חושב שאתם כועסים עליו כי פספס את הכדור, זה מוציא את כל הכיף מהמשחק, גורם לו לתהות אם אינו טוב בספורט בכלל ומשפיע על ההערכה העצמית שלו. עם זאת, כשנראה שאתם נהנים ומסתכלים על הכל בצורה חיובית, גם ילדכם יוכל להרגיש כך. מלבד זאת, ההשתתפות באירועי הספורט שלו מראה לו שאתם תומכים בו ואוהבים אותו. אפשר להשתתף בדרכים רבות – למשל, להתנדב ללוות משחקי חוץ, לעצב את בגדי הקבוצה או להיות שופט.

כשילדכם גדל

כשילדים גדלים, הדגש בחוגי הספורט עובר לגישה בוגרת יותר ומכוונת ניצחון, מה שעלול להותיר חלק מהילדים מאחור. אם ילדכם כבר אינו נהנה מהחוג שבו הוא משתתף, נסו לחשוב על דרכים שבהן יישאר מעורב – למשל, להחליף קבוצה או חוג – כדי שימשיך ליהנות מהיתרונות של פעילות גופנית וספורט.

אם ילדכם אינו רוצה להשתתף בספורט

אם ילדכם אינו רוצה להשתתף יותר בחוג, בדקו מדוע הוא מרגיש כך. יכול להיות שקל לעבוד על הסיבות שבגללן הוא רוצה להפסיק, ואולי תוכלו לקבל רעיונות לפעילויות נוספות. כדאי לבדוק אם הוא רוצה לצאת מקבוצה מסוימת או מחוג מסוים, או להפסיק בפעילות הספורטיבית לגמרי.

הסיבות הנפוצות להפסקת ההשתתפות בחוג ספורט הן כשהילד:

  • מרגיש שאינו טוב כפי שרצה, או אינו טוב כמו אחרים
  • רוצה לעבור לחוג אחר או לעשות משהו אחר בזמנו הפנוי
  • אינו נהנה מספיק או משועמם
  • מרגיש שמכריחים אותו להשתתף ואינו אוהב את הלחץ
  • אינו אוהב את המאמן או שחקנים אחרים בקבוצה ומרגיש שהאימונים קשים מדי עבורו
  • אינו מקבל מספיק זמן על המגרש כמו ילדים אחרים
  • מפסיד לעיתים קרובות.

אם ילדכם רוצה להפסיק להשתתף בספורט תחרותי, ישנן דרכים רבות אחרות שבהן יוכל להישאר פעיל מבחינה גופנית. למשל:

  • הליכה או טיול עם ההורים או עם חברים
  • תנועות נוער
  • רכיבה על אופניים, סקייטבורד או גלגיליות
  • ריקוד
  • פעילויות על חוף הים, כמו שחייה או גלישת גלים
  • העפת עפיפונים
  • חדר כושר (לבני נוער).

ספורט מותאם

ענפי ספורט רבים בארץ מציעים גרסאות מותאמות לילדים, שמאפשרות להם להתנסות בספורט מבוגרים בגרסה פשוטה, קלה ובטוחה יותר. לדוגמה, לפעמים המגרש קטן יותר, גודל הקבוצות קטן יותר, הציוד שונה, הכללים שונים או שהילדים בקבוצה מתאימים להם מבחינת הגודל ולא בהכרח הגיל.

למשל, קט עף הוא הגרסה המותאמת לכדורעף. הקבוצה קטנה יותר, הרשת נמוכה יותר ומותר להכות בכדור מכל עמדה על המגרש. עוד משחקי ספורט מותאמים כוללים כגון קטרגל, חוגי ג’ודו ואומנויות לחימה, התעמלות אתגרית לילדים, חוגי אתלטיקה וחוג טניס.

חלק מענפי הספורט המותאמים אינם מתמקדים בתחרותיות ומסלקים הצידה את הדירוגים והתוצאות הסופיות, כדי לשים דגש על ההשתתפות ולא על התוצאות. במקרים כאלה, יש שמשתמשים באישורי השתתפות ולא בגביעי סוף עונה, ומבקשים מהמאמנים והשופטים לנקוט גישה חיובית.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.