לבלות עם ילדכם: כיצד לשמור על הקשר

עכשיו, כשבית הספר, המורים והחברים ממלאים חלק גדול כל כך בעולמו של ילדכם, קשה למצוא זמן שבו שניכם תיהנו ותבלו ביחד. עם זאת, הפעילויות והאירועים המיוחדים שאתם מבלים ביחד עוזרים לבנות את מערכות היחסים במשפחה, שעדיין משפיעות מאוד על התפתחותו של ילדכם.

מדוע חשוב לבלות יחד

כשאתם מבלים ונהנים עם ילדכם, אתם יכולים ללמוד לראות את העולם מנקודת מבטו. זוהי הזדמנות לגלות מה ילדכם אוהב ולא אוהב, מה מדאיג ומה מתסכל אותו. הבילוי המשותף מאפשר לכם לתת לילדכם את מלוא תשומת הלב, ומעביר לו מסר שהוא הדבר החשוב ביותר עבורכם.

פעילויות שונות כמו הליכה משותפת ועוד הן הזדמנויות נהדרות ללמד את ילדכם על הנעשה בעולם, לדבר איתו, להקשיב לו וליהנות מהזמן המשותף.

המשחקים וההנאה שאתם חולקים גורמים לילדכם להיות מאושר ורגוע יותר, ובונים חוסן נפשי לשנות ההתבגרות. לכן חשוב מאוד להניח את היסודות לכך כבר עכשיו. הבילוי המשותף נהדר גם עבורכם – זוהי הזדמנות לחזור להיות ילדים, ופשוט ליהנות.

הקדישו זמן קבוע לבילוי מיוחד, כדי שילדכם יוכל להתמודד טוב יותר כשאינו מקבל את תשומת לבכם המלאה או כשאינכם מבלים יחד. הבילוי עוזר לכם להישאר קרובים זה לזה, להיות מעודכנים במה שקורה בחייו של ילדכם ומראה לו שאתם נהנים מחברתו ומעריכים אותה. כל היתרונות הללו, שנובעים מהחוויות המשותפות והמאושרות שלכם יחד, מחזקים את מערכת יחסים עם ילדכם.

רעיונות לפעילויות מהנות

פעילויות יומיומיות

לפעמים אפשר להכניס את הבילוי המיוחד כחלק מחיי היומיום במשפחה:

  • בשלו את ארוחת הערב החביבה עליכם או הכינו ביחד חטיף מיוחד לשעות אחר הצהריים.
  • צאו ביחד לקניות ובקשו מילדכם לעזור לכם להחליט מה לקנות, לשלם בקופה ולשוחח עם עובדי החנות.
  • בזמן הנסיעה במכונית, ההורה שאינו נוהג יכול לשחק משחקים כמו “אני רואה משהו שמתחיל ב… (אחת מאותיות האלף-בית)”, או “מי הראשון שרואה מכונית עם לוחית רישוי שמתחילה במספר 4?” וכדומה. אפשר לשיר שירים, להמציא להם מילים טיפשיות או להכניס את שמות בני המשפחה.

משחקים

הנה כמה רעיונות לפעילויות מהנות ומובנות:

  • שחקו משחקי מילים והמציאו בדיחות וחידות. אפשר להתחיל בבדיחות כמו “למה התרנגולת חצתה את הכביש?” לאחר מכן, בקשו מילדכם להמציא בדיחה משלו.
  • משחק אנרגטי יכול לעזור לילדכם ללמוד להתחזק בלי לפגוע, וגם ללמוד כיצד “להוריד הילוך” כשהוא במצב של התרגשות גדולה. עם זאת, אם אתם מגלים שהמשחק מעלה את רמת ההתרגשות שלו, נסו שלא להשתולל יותר מדי לפני שעת השינה.
  • שחקו במשחקי לוח כמו “סולמות וחבלים”, דומינו או משחקי קלפים פשוטים. כך יוכל ילדכם ללמוד לשחק בצורה הוגנת.

פעילויות מחוץ לבית

הנה כמה רעיונות לפעילות שתוציא אתכם מהבית:

  • שחקו ביחד מחוץ לבית. כך תרוויחו לא רק הנאה והתעמלות טובה, אלא גם תוכלו לעזור לילדכם לתרגל מיומנויות שונות ולהשתפר בדברים כמו טיפוס ותפיסה.
  • שכבו על הדשא וחפשו צורות או בעלי חיים בעננים.
  • בלילה חשוך ונטול עננים, צאו החוצה והתבוננו בכוכבים.

כשאתם משחקים עם ילד בגיל בית הספר, תנו לו להוביל – עד מהרה תגלו מה מצית את דמיונו.

מה לעשות אם ילדכם מתפרע במהלך פעילויות “כיפיות”

אם ילדכם מתפרע, נסו קודם כל להבין מה הסיבה לכך. האם אתם מצפים ממנו ליותר מדי? האם הוא עייף, או התעייף מהפעילות הספציפית? ייתכן שכל מה שצריך לעשות הוא לנסות משהו חדש, או שזהו סימן לכך שעליכם לעצור ולנסות שוב מאוחר יותר.

אפשר להשתמש בכך כהזדמנות למידה ולכוון את התנהגותו. לדוגמה, אפשר לעזור לו ללמוד כיצד לעצור, להתרחק ולהירגע.

ילדכם ירגיש חיבור קרוב יותר אליכם אם תציבו גבולות הוגנים, כללים ותוצאות להפרתם. סביר להניח שיזכור טוב יותר את הכללים אם יעזור לכם לקבוע אותם וירגיש מוגן ובטוח בתוך המשפחה – וזו דרך נהדרת לגדול. כמו כן, כך תעודדו את עצמאותו בשנות ההתבגרות.

שעמום או חוסר מעש עשויים להכריח את ילדכם לחשוב על משהו שיוכל לעשות. עם זאת, כדאי להחזיק כמה פעילויות בהיכון שיוכלו לעזור להתפתחות הדמיון והיצירתיות שלו. לדוגמה, אפשר לשים כמה חומרי יצירה כמו קופסאות קרטון, נייר וצבעים בהישג יד. אם ילדכם אוהב להתחפש, כדאי להחזיק גם קופסת בגדים ישנים.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.