‘ילד אסור, ילד מותר’ – החזרה לשגרה בימי קורונה

אחרי שבועות ארוכים ומתוחים בבית, תחת סגר והגבלות, חוויית החזרה לשגרה של ילדים צעירים עלולה להיות מציפה ומבלבלת. ילדים לרוב רואים את העולם בצורה קונקרטית וחד משמעית והמעבר החד בין מה שהיה אסור למה שעכשיו מותר עלול לבלבל אותם וליצור תחושות של חוסר שליטה וביטחון.

מה נשתנה?

המציאות החדשה בה דברים שהיו אסורים עד כה, הופכים למותרים פתאום, למשל: לצאת מהבית, ללכת לגן ואפילו לבקר את סבא וסבתא, עשויה לעורר סימני שאלה רבים ותחושות של חוסר איזון אצל ילדיכם. הדבר החשוב ביותר הוא לשוחח עם הילדים על השגרה החדשה, להסביר להם במילים פשוטות מה עדיין אסור ומה מותר, ולמה. הציגו להם את סדר היום החדש ודברו איתם על היתרונות והחסרונות של המצב החדש. הקשיבו למה שיש להם לומר ושאלו אותם שאלות על הרגשות שלהם, כדי שיוכלו לבטא את מה שהם מרגישים בסיטואציה החדשה על ידי דיבור, ציור, משחק, הצגה וכדו’.

להורדת סיפור הילדים ‘הגיע הזמן לחזור לגן’ שיעזור לכם בתיווך ובהסבר – לחצו כאן:

---

הדרגתיות

יש ילדים שעבורם החזרה לשגרה היא משמחת ומעוררת רגשות חיוביים, אבל יש ילדים (וגם הורים) שעבורם היא גורם ללחץ ופחד. במקרים אלו, כדאי לעשות את ההסתגלות באופן הדרגתי ומבוקר, על מנת שהילדים יתרגלו אליה בצורה חיובית ולא יפתחו חרדה או דפוס של הימנעות. מומלץ להתחיל לעשות פעילויות קטנות מחוץ לבית כגון: טיול ברחוב ליד הבית עם אופניים או בימבה, נסיעה באוטו בשכונה בו הם יוכלו לראות את המקומות שהכירו כגון המרכז המסחרי או גן השעשועים ועוד. כל אלו יסייעו בהרגעת תחושת החרדה.

גם  לקראת הביקור אצל סבא וסבתא – חשוב לוודא שהילדים לא ירגישו שהם עלולים לפגוע בסבא וסבתא ובכך לפתח חרדה מהמפגש. לכן, עשו הכנה לילדים לפני הביקור והסבירו להם שיש לשמור על כללי הבטיחות כדי לשמור על סבא וסבתא. הגיעו למפגש קצר יחסית בהתחלה וחזרו שוב כשאפשר. כשהילדים יראו שהביקור הקודם נעשה נכון וסבא וסבתא בסדר, הם יבינו שזה בסדר לבוא ולא יחששו מהמפגש או מהשלכותיו.

שינה

הימים הארוכים בבית פגעו גם בשגרת השינה של הילדים והיעדר המסגרת הפך את סדר היום ושעות השינה והיקיצה לגמישים מתמיד. חשוב שגם את השעון הביולוגי תחזירו לאחור בהדרגה. אם שעות השינה השתבשו לחלוטין- תתקשו להחזיר אותן לשעה סבירה בבת אחת. התחילו מעכשיו להזיז אחורנית את שעת ההשכבה לישון כל יום 15-30 דק אחורה, עד שתגיעו לשעה הרצויה. בבוקר- הקפידו לפתוח תריסים ולהכניס אור כדי להרגיל את הילדים לקום בזמן.

בריאות נפשית

החודשיים האחרונים היו מלווים בחששות רבים, במתח וחרדות עבור כולם. ילדים רבים היו חשופים למידע רב שלא בהכרח ידעו איך לעבד אותו ובמקביל היו עדים למצוקה של הוריהם, ולפיכך חלקם חוו את התקופה הזו בתחושה קשה. החזרה לשגרה תאפשר לילדים ולכם לחזור לעשות  דברים שיכולים לשפר את מצב הרוח: ביקורים אצל סבא וסבתא, טיול בחיק הטבע, פיקניק בדשא עם חברים ועוד. נצלו זמנים אלו ואת השמש האביבית ופשוט תנסו ליהנות.

תחושות שליטה וביטחון

אחד המאפיינים הבולטים ביותר בתקופות של משבר, הן עבור מבוגרים והן עבור ילדים, הוא תחושת חוסר השליטה, אשר מגבירה רגשות של חרדה. כמו מבוגרים, ילדים מחפשים להיאחז במה שמוכר להם כדי להרגיש ביטחון וזקוקים להרגשה של שליטה, עד כמה שניתן, בחייהם. היכולת לבחור עבור עצמם ולהחליט על דברים הקשורים אליהם מחזירה להם את תחושת השליטה ולכן כדאי לתת לאלו המתקשים עם הכללים החדשים את יכולת הבחירה. למשל, שאלו אותם איזו מסכה הם מעדיפים- מסכה כמו של רופא או מסכה מבד , עם גומי או עם שרוך קשירה וכדו’.

נורות אדומות

ילדים צעירים לא תמיד יודעים להביע את המצוקה שלהם במילים. מעבר לשיח ולהקשבה, שימו לב והיו ערניים לביטויי מצוקה בילדים שעשויים להופיע בדרכים אחרות כגון:

  • תלונות “רפואיות” כגון כאבי בטן, ראש ועוד
  • הפרעות שינה
  • רגרסיה בגמילה- פספוסים, התאפקות מוגזמת
  • שינויי התנהגות- כעס, תסכול, הסתגרות וכד’.

זכרו שכל ילד מגיב אחרת למצוקה ולקושי. היו סבלנים, קבלו את הקשיים, נסו לשדר לילדים שאתם מבינים את הקושי ומכילים אותו. תהליך החזרה לשגרה ולסדר היום המוכר עלול לקחת זמן.

במידת הצורך- אל תהססו לפנות לעזרה- רופא הילדים, אחות טיפת חלב או גורמים נוספים בקהילה יכולים לעזור לכם לעבור את התקופה הקרובה בשלום.