אפשר לבסס התנהגות בריאה, אכילה בריאה והרגלים בריאים כבר מרגע הלידה. אם תשלבו את כל ההרגלים הבריאים הללו באורח החיים המשפחתי שלכם, כחלק טבעי מהדרך היומיומית שבה אתם מתנהלים, לא תצטרכו להכניס הביתה "כללים" לא נעימים מאוחר יותר.
שמירה על הרגלים בריאים כבר מההתחלה תעזור לכל המשפחה להימנע מבעיות באורח החיים שעלולות להתרחש בהמשך, כגון משקל עודף והשמנת יתר, סוכרת מסוג 2, סוגים שונים של סרטן ולחץ דם גבוה. בהמשך מופיעים 12 טיפים שיעזרו לכם ולמשפחתם לסגל אורח חיים בריא.
למידע נוסף על הגורמים להשמנת יתר, קראו את המאמר השמנת יתר אצל ילדים.
1. עודדו אכילה בריאה בביתכם
ילדים שיכולים לבחור במזון בריא בבית, צפויים לפתח הרגלי אכילה בריאים. לכן, הכניסו את המזונות הבריאים לרשימת הקניות השבועית, והכינו ארוחות מזינות וחטיפים בריאים לכל המשפחה. אם ילדיכם לא ימצאו מזונות לא בריאים (כגון משקאות קלים, צ’יפס, סוכריות וחטיפי שוקולד) בארון המטבח, לא תצטרכו לפקח על מה שהם אוכלים.
2. אכלו מאכלים מכל קבוצות המזון העיקריות
קבוצות המזון העיקריות כוללות פירות, ירקות, דגנים מחיטה מלאה, בשר רזה ודגים ומוצרי חלב דלי שומן. הכניסו את המזונות הללו לרשימת הקניות כדי שתוכלו להכין ארוחות משפחתיות בריאות יותר. אפשר להכין פוסטר שמסכם את המידע ולתלות אותו במטבח או על המקרר – תוכלו אפילו להכין אותו יחד עם ילדיכם. קראו את המדריך המאויר למנות מזון לפעוטות בני 3-2 ולילדים בני 8-4.
3. אל תגישו מנות גדולות מדי
הכנת הכמות הנכונה תמנע מכם לקחת מנה נוספת או לשים יותר מדי על הצלחת. אם תיתנו לילדכם לקחת מזון בהתאם למידת התיאבון שלהם, סביר להניח שהם ייקחו את הכמות המתאימה לצרכיהם. כך תוכלו להכין כמויות מזון מתאימות לכל המשפחה.
4. שימו דגש על ההבדל בין מזון “יומיומי” לבין מזון “מדי פעם”
מזון “יומיומי” הוא המזון הבריא שאתם מכינים בבית, בעוד שמזון “מדי פעם” הוא כל הדברים הלא כל כך בריאים שמלאים בשומן ובסוכר, ודלים ברכיבים תזונתיים חיוניים. אתם יכולים ליהנות ממזונות כאלה, אבל אכלו אותם לעיתים רחוקות בלבד. דברו עם ילדכם על ההבדל בין מזון “יומיומי” לבין מזון “מדי פעם”.
5. בססו שגרת אכילה בריאה
שגרת אכילה בריאה אינה נוגעת רק לבחירת המזון, אלא גם לאכילה משותפת בזמנים קבועים וצפויים מראש. לדוגמה, חשוב:
- לאכול ארוחת בוקר מדי יום
- לאכול ארוחות מסודרות וכמה ארוחות קלות לאורך היום
- לאכול ארוחות משותפות על שולחן המטבח או בפינת האוכל, במקום לאכול מול הטלוויזיה. רוב ההורים מגלים שזמני הארוחות נהיים נעימים יותר ומלחיצים פחות כשהטלוויזיה כבויה
- להקציב מספיק זמן לארוחות כדי שאפשר יהיה לאכול ברוגע ולא בחיפזון.
6. שבחו את הילדים על בחירת מזון בריא
כמו כן, הזכירו להם מהם היתרונות של אכילה בריאה. נסו לא לנדנד להם, ולא להפוך את הארוחה לקרב או למאבק כוחות. תוכלו להפוך את זמני הארוחה לכיפיים כדי לעודד הרגלי אכילה בריאים: תנו לילדכם משובים חיוביים ושבחים. לדוגמה, תוכלו להגיד “וואו, בחרת בננה לארוחת עשר! מממ, טעים!”. אפשר גם להגיד דברים כגון “אם תשתה חלב, העצמות שלך יגדלו ויתחזקו”.
בקשו מילדיכם הגדולים להשתתף בהכנת ארוחת הבוקר או צהריים והחטיפים הבריאים שייקחו עמם לבית הספר. עודדו את ילדכם להכין את המאכלים הללו בעצמו, ובקשו ממנו לעזור לכם להכין את הארוחות המשפחתיות. תנו לו לבחור מתוך מגוון של מזונות בריאים, כדי שלא תצטרכו לדאוג בנוגע לבחירה שלו.
7. הכניסו את הפעילות הגופנית לשגרה היומיומית
אנשים רבים חושבים ש”פעילות גופנית” משמעה לעשות ספורט או תרגילים מאומצים, אך זוהי רק אחת הדרכים להיות פעילים מבחינה גופנית. אפשר גם לעודד את ילדכם ללכת במקום לנסוע למרחק קצר, לקחת את הכלב לטיול במקום לצפות בטלוויזיה, או להשתמש במדרגות במקום במעלית בקניון או בבניין המגורים.
שמשו דוגמה אישית בעצמכם ובחרו בפעילות גופנית, כדי להראות לילדכם כמה שזה קל. שימו לב כשילדכם בוחר בפעילות גופנית יומיומית והחמיאו לו על כך. כדי לעודד אותו לעשות פעילות גופנית יומיומית, אמרו לו:
- “הגיע הזמן לשחק בחוץ”.
- “הכלב צריך לשחק ‘תפוס!’ יהיה נהדר אם תוכל לצאת החוצה ולזרוק לו את הכדור”.
- “בוא נלך למכולת”.
- “וואו, את כבר קופצת המון זמן בחבל!”
- “כל הכבוד שניכשת עשבים בגינה, עשית עבודה נהדרת. אני מאוד שמחה שאתה עוזר”.
- “רכבת הרבה מאוד על האופניים היום. יפה מאוד!”
8. צאו לפעילות גופנית משפחתית מהנה
אפשר לרכוב יחד על אופניים, לשחק בצלחת מעופפת בפארק או לבעוט בכדור. הציגו את הפעילויות האלה כמהנות ולא כתרגילי התעמלות. משחק מחוץ לבית נוטה להיות אקטיבי יותר ממשחק בתוך הבית, ולכן כדאי להפיק את המיטב מהזמן בחוץ.
9. אפשרו לילדים – ובעיקר לילדים הגדולים יותר – לנסות סוגי ספורט שונים ודרכים שונות להיות פעילים
הם יכולים להתנסות בפעילויות אלה במסגרת בית הספר או אחרי הצהריים. אם ילדכם מוצא פעילות גופנית שהוא נהנה ממנה, לא תצטרכו לדחוף אותו לכך. מצד שני, ילדים שמכריחים אותם להתעמל או להשתתף בפעילויות שהם אינם נהנים מהן עלולים לפתח גישה שלילית כלפי פעילות גופנית.
תמכו בילדכם: התבוננו בו משחק או מתעמל, וקחו אותו למשחקים ולאימונים. כך תעודדו אותו ותגבירו את הסיכויים שהוא ימשיך להתעניין בספורט. למידע נוסף, קראו את המאמר כיצד לעודד גישה חיובית לספורט.
10. הגבילו את זמן המסך של ילדכם
זמן המסך כולל צפייה בטלוויזיה ובדי.וי.די, ומשחק במחשב ובמשחקים אלקטרוניים אחרים. למידע נוסף על זמני המסך המומלצים לילדים בכל הגילאים, קראו את המאמר זמן מסך לילדים.
11. עודדו את ילדכם להעריך את מה שגופו יכול לעשות ולא את מראהו
נסו לא למשוך תשומת לב רבה מדי למשקלו של ילדכם, גם אם אתם מודאגים. אם אתם דנים בנושא עם ילדכם, השתמשו במונחים כמו “המשקל הבריא ביותר”, ולא “משקל עודף”, “השמנת יתר” או אפילו “שמן”. דימוי גוף בריא חשוב במיוחד לבני נוער, שנוטים להשקיע מחשבה מרובה במראה גופם.
12. שמשו דוגמה אישית
הורים ששומרים על תזונה בריאה ועל פעילות גופנית מעודדים יותר את ילדיהם לפתח הרגלים בריאים. זכרו כמה כוח יש בידיכם – ילדכם לומד בעיקר ממה שאתם עצמכם עושים, ולא ממה שאתם אומרים לו לעשות. נאה דורש נאה מקיים!
אם אתם מודאגים בנוגע למשקלו של ילדכם, בקשו מרופא הילדים לערוך בדיקת מדד מסת גוף (BMI).
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.