יש ילדים שלא אוהבים ספורט, וזה בסדר. לפעמים הם רק זקוקים לעזרה כדי להתמודד עם חששותיהם מפני הספורט, וללמוד כיצד ליהנות ממנו. הנה חלק מהסיבות הנפוצות שבגללן ילדים אינם אוהבים ספורט, ומה אפשר לעשות.
פיתוח מיומנויות
לחלק מהילדים אין מיומנויות גופניות טובות מספיק לענפי ספורט מסוימים. ייתכן שהם לא מצליחים לרוץ, לקפוץ, לתפוס או לזרוק היטב כמו ילדים אחרים.
אם התיאור הזה מוכר לכם, עזרו לילדכם לתרגל בבית או בפארק, עם בני המשפחה או חברים. נסו לקבוע מטרות קטנות ובנות השגה כמו “להעביר את הכדור פעמיים בצורה מוצלחת”, “לרוץ ולהשיג שחקן אחר”, או “לרקוד עוד שלוש דקות”. כך תעזרו לו לראות את ההתקדמות וליהנות ממנה, וגם לשפר את המיומנויות והביטחון העצמי.
“אני לא טוב מספיק בשביל לשחק”
לפעמים הילדים מרגישים שהם חייבים להיות טובים מאוד בספורט כדי להצטרף, וחוששים שאינם טובים מספיק. אם אתם חושבים שילדכם יכול להשתתף בספורט מסוים, עודדו אותו להתנסות בדרך בלתי פורמלית, ולהזמין חברים לנסות איתו.
אם לדעתכם ענף ספורט מסוים אינו מתאים עדיין לרמתו וליכולתו, עודדו אותו לנסות פעילויות או ענפי ספורט אחרים שאולי יתעניין בהם – כמו למשל רכיבה על אופניים, שחייה, ריקוד, טניס או כדורגל.
סביבה תחרותית מדי
סביבה תחרותית מאוד או הלחץ להפגין ביצועים טובים עלול להרתיע את ילדכם. אפשר לדבר על כך עם המדריך או המאמן, או לחפש מועדונים או פעילויות תחרותיים פחות, שיתאימו לו טוב יותר. כשיתבגר, סביר להניח שיתמודד טוב יותר עם התחרות. בינתיים, עדיף להמתין עד שילדכם יגלה עניין בספורט תחרותי.
פחד מפני כישלון
חלק מהילדים פוחדים מדברים שהם תופסים ככישלון – כמו לא לנצח. כדי לעזור לילדכם להתמודד עם הפחד, העבירו לו מסר שמטרתו של הספורט היא ליהנות, להיות פעיל, לנסות ככל יכולתו, להיות שחקן הוגן ולעודד אחרים. אפשר לעשות זאת בדרכים פשוטות, כמו לשאול אותו אם נהנה מהמשחק ולא אם ניצח. כמו כן, שבחו אותו כשאתם רואים שהוא משחק בצורה הוגנת.
בסופו של דבר, המאמצים שלו הם הדבר היחיד שנמצא בשליטתו המלאה. המאמץ, ולא תוצאת המשחק, הם שהופכים את הפעילות להצלחה או לכישלון. אם ילדכם מסיים את המשחק בתחושה שעשה ככל יכולתו, הוא כבר הצליח.
ענף הספורט הלא נכון
חלק מענפי הספורט פשוט לא מתאימים לילדים מסוימים. יש ילדים שאוהבים ספורט מאורגן, ואחרים לא. יש שאוהבים ספורט קבוצתי, ואחרים – ספורט אינדיבידואלי. עזרו לילדכם למצוא את הפעילות הנכונה עבורו ועודדו אותו לנסות מגוון רחב של ענפי ספורט ומשחקים.
תחושת מודעות עצמית גבוהה
ילדים עלולים להיות מודעים מדי לעצמם ולהרגיש שאינם מתאימים, בעיקר אם הם גדולים או קטנים יותר מאחרים, שריריים פחות, מיומנים פחות או פחות אנרגטיים. אם ילדכם מרגיש כך, ספרו לו שילדים בכל הגדלים, המינים והצבעים יכולים ליהנות מספורט. כדאי להראות לו דוגמאות של אנשים עם אותו מבנה גוף שנהנים מספורט – בעיקר ילדים אחרים. וחשוב מכל, הקיפו אותו בסביבה תומכת ובטוחה שתקבל בברכה את מאמציו.
בעיות בריאותיות
בעיות בריאותיות כמו אסתמה או סוכרת עלולות להוביל לכך שילדכם אינו בטוח אם עליו להשתתף בענפי ספורט. הצעד הראשון הוא לבדוק עם אנשי מקצוע איזו פעילות גופנית בטוחה ובריאה לילדכם ובאיזה מינון. במקרים רבים אין כל צורך שילדכם יימנע מהפעילות לגמרי, ובתסמונות מסוימות היא יכולה אפילו לשפר את התסמינים.
אפשרויות נוספות לפעילות גופנית
אם ילדכם באמת אינו רוצה להשתתף בספורט מאורגן, יש המון פעילויות מהנות אחרות כדי לשמור על כושר. אחת האפשרויות המומלצות היא משחק חופשי – לדוגמה, בעיטות כדור, רכיבה על אופניים, ריקוד ומשחק במתקנים במגרש המשחקים. הדבר החשוב הוא שילדכם יהיה פעיל עם חבריו וייהנה.
כמו כן, כדאי לשקול את הפעילויות הגופניות הבאות:
- סקייטבורד, ריצה, רכיבה או ריקוד
- ריקוד, אמנויות לחימה, דרמה או שיעורי יוגה
- חוג הישרדות בטבע – מתאים לילדים שמתעניינים בטבע.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.