ילדים מתקשים לעיתים לעבור בין פעילויות שונות. לפעמים הם שקועים במעשיהם ואינם רוצים להפסיק, אולם בשעות מסוימות ביום, הם חייבים לעבור לפעילות אחרת. כך תקלו עליהם את המעבר - ועליכם!
טיפים לתכנון המעבר
הגורם החשוב ביותר הוא לבסס שגרה משפחתית צפויה מראש. כך תוכלו לטפל במעברים שמתרחשים מדי יום. הילדים יקבלו את השינוי בצורה טובה יותר אם יידעו שהוא עתיד להגיע. הנה כמה רעיונות:
- הסבירו לילדכם מה עומד לקרות בתחילת היום או לפני שאתם יוצאים מהבית. ילדים שיודעים בפני מה הם עומדים – ובעיקר ילדים גדולים יותר – לא יפתחו ציפיות לא מציאותיות.
- הכינו לוח שנה משפחתי, שיראה מה עושים בני המשפחה השונים מדי יום. עבור ילדים קטנים יותר, תוכלו להשתמש בלוח שנה עם תמונות.
- מצאו דרכים שיעזרו לילדכם לעבור בין פעילויות. לדוגמה, “בוא, אעזור לך לארוז את התיק לפני שאנחנו יוצאים לבית הספר”.
- בדקו אם עליכם ללמד את ילדכם מיומנות חדשה שתעזור לו עם המעברים. למשל, אם עליו לנעול נעליים לפני שאתם יוצאים לפארק, אולי תצטרכו ללמד אותו לעשות זאת בעצמו.
טיפים לתזמון המעבר
מעברים הם חלק בלתי נפרד מהיום. תזמון נכון של המעברים הללו יקל על ילדכם לעבור מפעילות אחת לפעילות אחרת.
- בחרו את התזמון. אם אפשר, הפסיקו פעילות אחת והתחילו את השנייה בזמן שילדכם מפסיק את הפעילות באופן טבעי. הרגישות למעשיו של ילדכם יכולה להקל את המעברים לכם ולו גם יחד.
- נסו להימנע משינויי פעילות מהירים. תנו לו אזהרה כמה דקות לפני שאתם משנים את הפעילות. למשל, “ליאור, יש לך עוד חמש דקות לשחק. אחר כך נלך הביתה”.
- אם ילדכם מתקשה במיוחד במעבר בין פעילויות, נסו להקדיש זמן רב יותר לכל פעילות. כך יוכל ילדכם לקבל עוד קצת זמן כדי לעשות את השינוי ולהסתגל אליו.
לתת לילד אפשרויות בחירה בזמן המעבר
לא תמיד תוכלו לאפשר לילד לבחור אם להפסיק פעילות אחת ולעבור לאחרת. אולם לעיתים, תוכלו לתת לו לבחור דברים אחרים. הנה כמה רעיונות:
- אם אתם מעוניינים שילדכם יבצע משהו, השתמשו במשפט ברור ולא בשאלה. אם תשאלו שאלה (חמודה, את יכולה בבקשה לסדר עכשיו את החדר?), אתם עשויים לקבל לא כתשובה. במקום זאת, השתמשו במשפט: חמודה, הגיע הזמן לסדר עכשיו בבקשה את החדר.
- תנו לו אפשרויות בחירה בנוגע לדברים אחרים שקשורים למעבר. למשל, “יוחאי, אנחנו צריכים להיכנס עוד רגע למכונית. אתה יכול לקחת איתך צעצוע אחד. איזה צעצוע אתה בוחר?”
להדגיש את הצד החיובי בכל מעבר
כשאתם מדגישים את הצד החיובי במעבר, אתם מסיטים את תשומת הלב של ילדכם מהשינוי ומעבירים אותה למשהו שהוא אוהב או שמח בגללו.
- בדקו אם אתם יכולים להפוך את המעבר למהנה. לדוגמה, “אתה יכול לצעוד כמו חייל לכיוון האוטו?” או “מה דעתך שנשחק ‘אני רואה’ בדרך הביתה?”
- הפנו את תשומת לבו של ילדכם לדברים טובים שיוכל לצפות להם לאחר המעבר. למשל, “אם נצא עכשיו, יהיה לנו זמן לראות סרט בערב”.
- שבחו את ילדכם על כך שהצליח להתמודד עם המעבר. הדגישו כמה זה טוב כששניכם עובדים יחד בתור צוות.
פתרון בעיות במעברים
אך טבעי שילדכם מתאכזב כשעליו לעצור פעילות מסוימת . תוכלו לעודד אותו להשתמש במילים כדי להביע את אכזבתו. אולם אם ילדכם מתעצבן או נכנס להתקף זעם, היזהרו שלא לתגמל אותו בטעות על ההתנהגות הזו ולאפשר לו להמשיך בפעילות. התנהגו בצורה מבינה, אך היו ברורים ותקיפים. התעקשו בעדינות שילדכם יעשה את מה שאתם מבקשים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.