בשנות בית הספר המוקדמות הילדים לומדים מילים רבות יותר וארוכות יותר, ונעשים מיומנים בהרכבת משפטים בדרכים חדשות. כמו כן, הם מכירים טוב יותר את צליל השפה והאופן שבו הצלילים חוברים זה לזה ויוצרים מילים.
מיומנויות אוריינות מוקדמת וצלילי השפה
בגיל חמש, הילדים מודעים לכך שהצלילים יוצרים מילים. הם יכולים לזהות מילים שמתחילות באותו צליל – למשל, “אבא אכל אפרסק אדום” – ומילים מתחרזות. הם יכולים לשחק במשחקי חרוזים ולשיר לעצמם מילים מתחרזות, כמו “חתול”, “תעלול”, “פיתול”, בישול”.
בגיל חמש-שש, ילדכם יכיר את רוב או כל הצלילים שמסמנות אותיות האל”ף-בי”ת – יכולת חשובה להתפתחות מיומנויות הקריאה. כמו כן, הילדים מתחילים להיות מודעים לכך שצלילים בודדים חוברים יחד ויוצרים מילים. לדוגמה, כשהצלילים “פ”, “א”, “ר” ו”ק” נמצאים יחד, הם יוצרים את המילה “פארק”. “ח” ו”לון” יוצרים ביחד את המילה “חלון”.
חלק מהילדים עדיין מתקשים להגות כמה מהצלילים בכיתה אל”ף, בעיקר ההגאים השורקים (ש, צ, ז). במידה ויש קושי מסוג זה בהגייה, כדאי בגיל הזה כבר לפנות לאיש מקצוע ולהתחיל בטיפול.
אוצר מילים
בגיל חמש, ילדכם ישתמש בצורתו הנכונה של הפועל כשהוא מדבר על עבר ועל עתיד – לדוגמה, “הלכתי”, “שיחקתי ו”אשחק”. כמו כן, הוא יתחיל להבין מושגי זמן כמו לילה, יום ואתמול.
ילדכם יתחיל להבין שישנם יוצאי דופן לכללי הדקדוק – כמו “נתתי” ולא “נתנתי”, “בית” ו”בתים” במקום “ביתים”, “מזלגות” במקום “מזלגים” ועוד. עם זאת, ייקח עוד זמן עד שיכיר את כל יוצאי הדופן בשפה העברית. גם בגיל שמונה, יש ילדים שמתקשים להשתמש בצורות הדקדוק הנכונות.
בסביבות גיל חמש-שש, ילדים מבינים שלמילים בודדות עשויה להיות משמעות אחרת ולהתחיל להסתמך על ההקשר כדי להבין את המונח הספציפי של המילה. לדוגמה, לפועל “הפך” יש משמעות אחת במשפט “צריך להפוך את החביתה שבמחבת”, משמעות נוספת במשפט “אתה לא יכול להפוך ולבלגן ככה את החדר שלך!” ועוד משמעות במשפט “המצב התהפך. עכשיו מכבי מובילה במשחק, ולא הפועל”. כמו כן, הם מתחילים להבין מטאפורות וביטויים- למשל, “נפל על השכל”.
ילדכם יבין שהוא יכול להמציא מילים חדשות באמצעות חיבור שתי מילים כמו “רמזור”. לעיתים קרובות יותר הוא ישתמש בביטויים או במטבעות וצירופי לשון מקובלים כמו תפוח זהב, דרך המלך ועוד.
כמו כן, הוא מתחיל להשתמש במשקלים שונים, ומבין שאפשר להכניס את השורש לתבניות וליצור משמעויות חדשות. לדוגמה, הוא מבין שהוא יכול להוסיף “-וֹן” (כמו ב”משפחתון”) ועוד. כמו כן, הוא מתחיל לגלות שמילים אינן תמיד מתרבות בתוספת של “-ים” או “-ות”, למשל, “מים” או “שמיים”.
שימוש במשפטים
בגיל חמש, ילדים יודעים למלא הוראות בנות שלושה שלבים. ילדכם יוכל להבין ולחבר מילים זו לזו וליצור משפטים פעילים – למשל, “החתול רדף אחרי הכלב” – ומתחיל להבין משפטים סבילים – לדוגמה, “החתול נרדף על ידי הכלב”.
עם זאת, כשהוא מתאר את הנעשה בתמונה שהוא רואה, הוא עשוי עדיין לבלבל בין מי עושה מה למי. כמו כן, הוא עשוי להתקשות להבין התייחסויות לכינויי גוף – למשל, במשפט “האישה אמרה לילדה שהגיעה אחרונה שהיא מאחרת”, למי מתייחס הכינוי “היא”. בגיל חמש עד שמונה, הבנת האופן שבו בונים משפט משתפרת בהדרגה.
סיפור סיפורים
בגיל ארבע עד שמונה, הילדים משתפרים מאוד בסיפור סיפורים. הסיפורים של ילדכם נהיים ארוכים ומפורטים יותר. יכול להיות שהמציא אותם, או שהוא מספר על דברים שהתרחשו באמת. הם עשויים לכלול נושא, דמות או עלילה וכן פעולות ואירועים בסדר הגיוני – לדוגמה, “הסירה טבעה, ולכן כולם היו צריכים לשחות בחזרה אל החוף”.
קל יותר להבין על מי הוא מדבר כשהוא מספר סיפור, והאופן שבו האירועים בסיפורו משתלבים זה בזה.
בשנים אלה, ילדכם עשוי:
- להשתמש במילות קישור שונות בדרך הנכונה – למשל, “בגלל”, “אז”, “עכשיו”, “מתי”, “לפני”, “בזמן”, “למרות”
- להשתמש בסוגי משפטים שונים כדי להציג את אותו מידע
- להשתמש בכינויי גוף – לדוגמה, “הוא”, “היא”, “הם” – כשברור מהסיפור על מי ילדכם מדבר
- להבין את ההבדל בין שאלות עובדתיות לבין שאלות הקשורות למסקנה – כלומר, ההבדל בין “מה קרה?” לבין “מדוע אתה חושב ש…?”
ילדים גדלים ומתפתחים בקצב שונה. במאמר זה ניתן מידע בקווים כלליים בלבד. אם אתם מודאגים בנוגע להתפתחות השפה של ילדכם, דברו עם רופא הילדים, אחות טיפת חלב או איש מקצוע אחר. אם איש המקצוע אינו מודאג אך אתם עדיין דואגים, זה בסדר גמור לבקש דעה נוספת.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.