כשילדיכם ממשיכים לבקש דברים שאינם יכולים לקבל - ולא מסכימים לקבל "לא" - הם מנדנדים. אם זה עובד, הם יכולים להמשיך בזה זמן רב, וזה יכול להוציא אתכם מדעתכם! כדאי לדעת מדוע ילדים משתמשים בנדנודים, וכיצד להגיב אליהם בצורה בונה.
מדוע ילדים מנדנדים
“אפשר סוכרייה?”, “אני רוצה צעצוע!”, “בבקשה בבקשה בבקשה!”
בעיני הילדים, העולם מלא בדברים מושכים ונחשקים. במרכזי הקניות, למשל, כל הדברים האלה מונחים בדרך כלל בדיוק בגובה העיניים שלהם. קשה להם להבין שחלק מהדברים היפים, הנוצצים והטעימים האלה אינם טובים עבורם, או שאימא ואבא לא יכולים לקנות אותם. אפילו למבוגרים קשה למנוע מעצמם את הדברים שהם רוצים. ואם לנו כמבוגרים יש בעיה, חשבו כמה קשה זה לילדים.
הנדנוד מתיש. הוא יכול להעמיד את ההורים במצבים לא נוחים, ולאפשר לילדים לחמוק מעונש על דברים שהוריהם אינם מקבלים בדרך כלל. אולם לעיתים, הנדנוד פשוט עובד. אם הנדנוד הופך לדרך אפקטיבית שבה הילדים מקבלים את מה שהם רוצים, הם ינדנדו לכם לעיתים קרובות יותר. אם ההורים פשוט מסרבים לכל צורה של נדנוד, בסופו של דבר, הוא ייעלם. אז למה זה כל כך קשה?
קודם כל, רוב ההורים רוצים שילדיהם יהיו מאושרים – קשה לסרב לבקשה של ילדכם כשאתם יודעים שאם תסכימו, תסבו לו עונג מיידי. זה אפילו קשה יותר כשאתם יודעים שאם תגידו “לא”, הדבר יגרור בקשות חוזרות, יללות ואפילו מבוכה או התקף זעם בציבור.
עם זאת, לא כל הבקשות מגיעות בצורת נדנוד. האופן שבו אתם מגיבים לבקשות של ילדכם מלמד אותם על יכולתם להשפיע, לשאת ולתת ולתקשר. למידע נוסף וכדי לדעת כיצד להגיב בצורה בונה, קראו את המאמר “בא לי” – מה לעשות עם בקשות של ילדים.
לצמצם את הנדנודים
אפשר לנקוט כמה צעדים כדי להפחית את תדירות הנדנודים מלכתחילה.
- הציבו כמה כללים בסיסיים. לפני שאתם לוקחים את הילד לקניון או למקום אחר שבו הוא עשוי לנדנד, אמרו לו לאיזו התנהגות אתם מצפים וכיצד תגיבו אם ינדנד לכם. השתדלו לנסח את הכללים באופן חיובי, ולא באופן שלילי. בחרו בתגובה שתוכלו לעמוד בה, אם אכן הוא ינדנד.
- שבחו את ילדכם על התנהגות טובה בזמן הקניות. אם הוא מצליח להסתובב בסופרמרקט בלי לנדנד בכלל, תנו לו הרבה תשומת לב חיובית כדי להראות לו ששמתם לב לכך. לדוגמה, אמרו לו, “אני ממש גאה בך שעזרת לי לעשות קניות, ולא ביקשת שום דבר שאנחנו לא יכולים לקנות”.
- תנו לו תמריצים חיוביים ובריאים להתנהגות טובה בזמן הקניות. למשל, “אם אתה מצליח לעשות את סיבוב הקניות הזה בלי לבקש שום דבר, נעצור בפארק בדרך הביתה”.
- שמרו על חשיפה מינימלית לפרסומות בביתכם – למשל, בטלוויזיה, ברדיו, באינטרנט, בעיתונים ובדואר הזבל. הפרסומות נועדו לגרום לכך שילדים ירצו דברים שונים. אם הם אינם חשופים לפרסומות, הסבירות שיראו מוצרים ויחשבו שהם רוצים אותם – פוחתת.
- למדו את ילדכם להבין מה עומד מאחורי פרסומות. למידע נוסף, קראו את המאמר כיצד ילדים צופים בטלוויזיה.
כיצד להתמודד עם נדנוד
הנדנוד יכול להיות מלחיץ במיוחד אם ילדכם מגיע להתקף זעם במקום ציבורי. אל תתפתו להיכנע רק כיוון שיש לכם קהל. הישארו רגועים ושכחו את מי שמסביב – סביר להניח שהרוב צופים בכם באהדה, וסביר להניח שגם הם עמדו באותם מצבים! אם ילדכם מנדנד או משתמש בטקטיקות שליליות אחרות כדי להשפיע עליכם (כמו יללות, דרישות או איומים), תוכלו לנסות את הדברים הבאים:
- הבהירו לו שלא תשקלו את בקשתו אלא אם כן יתנהג בנימוס. לדוגמה, תוכלו להגיד, “יובל, אל תיילל. תשתמש בקול הרגיל שלך”.
- אל תגידו “כן” או “לא” עד שתהיו מרוצים מהאופן שבו הוא מבקש.
- כשאתם אומרים “לא”, תעמדו בו. כשאתם נכנעים לנדנוד, אתם מאמנים את הילדים להשתמש בו יותר. “לא” זה “לא”, לא “אולי”, ולכן אמרו זאת רק אם אתם מתכוונים לכך. אם אתם אומרים “לא” ואז נכנעים, ילדכם מקבל את המסר שהנדנוד והיללות באמת עובדים.
איך להישאר רגועים למרות הנדנודים
נדנוד יכול לשגע כל הורה. אם אתם מרגישים שהנדנוד מכניע אתכם, נסו את התרגיל הבא:
- עצרו.
- ספרו עד עשר.
- עכשיו הגיבו לילדכם.
עשר השניות הנוספות האלה מספיקות בדרך כלל כדי להרגיע אתכם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.