פעילות גופנית יומיומית חשובה לילדים צעירים בדרכים רבות מספור. כדאי להפוך את הפעילויות הללו לכיפיות ולחלק בלתי נפרד מהמשחק.
ליהנות מפעילות גופנית יומיומית
כשאתם בוחרים בפעילות גופנית לתינוקות, לפעוטות או לילדי גן, בחרו פעילויות כיפיות. כשילדים נהנים ממה שהם עושים, סביר יותר להניח שירצו לעשות זאת שוב. הפעילויות המהנות משפרות את יכולת התנועה שלהם. אפשר להתחיל בפעילות גופנית כבר בגיל צעיר מאוד, ולשלב אותה במשחקים שילדכם משחק בהם מדי יום.
פעילות גופנית לילדים מרגע הלידה ועד גיל שנתיים
תינוקות בגיל 12-0 חודשים זקוקים להזדמנויות רבות לנוע בחופשיות, כל עוד הם עושים זאת בסביבה בטוחה שמעודדת אותם לחקור ולפתח מיומנויות כגון הושטת יד, גלגול, ישיבה, זחילה, קימה לעמידה והליכה. סביבה זו יכולה להיות בתוך הבית או בחוץ.
לפני שהתינוק מתחיל ללכת
אפילו תינוקות קטנים מאוד אוהבים להתמתח ולשחק. אפשר לפרוש שמיכה גדולה על הרצפה או על הדשא בחוץ וליצור מקום בטוח, נקי ומזמין לתינוקות, שבו הם יכולים להתאמן בהרמת הראש ולפתח שרירים חזקים בזמן השכיבה על הבטן.
הנחת השמיכה על הקרקע או על הרצפה תאפשר לו ללמוד להתגלגל, להזדחל, לזחול ולהתיישב. הניחו צעצוע או חפץ מעט מעבר להישג ידו, כדי לעודד אותו להתאמץ ולהגיע אליו. כך תוכלו לעזור להתפתחות הגופנית שלו.
צעצועים נהדרים וזולים שמתאימים לשכיבה על הבטן הם דברים שאפשר לתפוס ולהחזיק, כגון קופסאות או מיכלים ישנים, או חתיכות פלסטיק ובד. כמו כן, אפשר לרשרש בקופסאות פלסטיק מלאות בדברים כגון אפונה יבשה או כפתורים. עם זאת, שימו לב שמכסה הקופסה סגור היטב, כדי שהתינוק לא יוכל להגיע לדברים הקטנים שבתוכה. צבעים בוהקים, ציורי נקודות, ריבועים או כוכבים, משטחים נוצצים, מרקמים משתנים וצלילים שונים – כל אלה יכולים לתפוס את תשומת לבו של התינוק שלכם.
לפני שאתם מניחים את התינוק על הרצפה, התבוננו מסביב וחפשו סכנות פוטנציאליות בגובה העיניים שלו. תמיד הישארו עם ילדכם כדי לשמור על ביטחונו.
משחקים הם מתגמלים מאוד. גם משחקים פשוטים כגון “אצבע לאצבע נחבר” ו”קוקו” יכולים להועיל מאוד למיומנויות הלמידה והתנועה של התינוק. התינוק שלכם יכול להתנועע כשהוא מגיב לצלילים כגון שירה, מחיאת כפיים, שירי אצבעות ודיבור.
כשהתינוק מתחיל ללכת
ברגע שילדכם מתחיל ללכת, תוכלו לעודד אותו לנוע, לתת לו להסתובב בחופשיות ולבלות זמן רב מחוץ לעגלה. כעת כדאי לחפש צעצועים ופעילויות שמעודדים תנועה. לדוגמה, כשאתם עוזרים לתינוק לטפס על המגלשה במגרש המשחקים, אתם בונים את הביטחון העצמי שלו ואת שיווי המשקל. כמו כן, כך אתם מתחילים ללמוד אותו לטפס במדרגות. שבחו את ילדכם בזמן המשחק על כך שהוא לומד לרוץ, לקפוץ, לרקוד ולזרוק, כדי לעודד אותו להמשיך בפעילות.
פעילות גופנית לילדים בני שנתיים עד חמש
פעוטות וילדים בגיל הגן זקוקים לזמן רב למשחק ולהתרוצצות. ילדכם ייהנה מאוד ממשחק בחצר, במגרשי משחקים, בפארקים, בשבילים ובחוף הים. כך תוכלו להפוך את הפעילות הגופנית לכיפית:
- קחו איתכם כדור רך וגדול כדי להתאמן בזריקות, חבטות, הקפצות ובעיטות.
- אפשר להתחיל להתאמן בזריקת כדור קטן כמו כדור טניס. אם אתם נמצאים במקום שאי אפשר לשחק בו בכדור, השתמשו בזוג גרביים ישנים.
- אפשר לתפוס בועות סבון, ללכת לאורך קו שצויר בגיר ולקפוץ מעל סדקים או שלוליות על המדרכה.
- השמיעו סוגים שונים של מוזיקה, עשו קולות בעצמכם או נגנו על כלי נגינה כדי לעודד אותו לרקוד ולפתח חוש קצב.
- שחקו עם ילדכם במשחקי הליכה וריצה טיפשיים ומצחיקים: רוצו כמו קוף, קפצו כמו ארנב או נופפו בכנפיים כמו ציפור.
- ילדכם ייהנה ללמוד לרכוב על אופניים, קורקינט או תלת אופן – בהשגחתכם, כמובן – או לשחק עם צעצועי דחיפה כגון משאיות, עגלת בובות או מכסחת דשא צעצוע.
- אפשר להמציא משחקים שכוללים גלגולים, קפיצות, ניתורים ורדיפה.
- השאירו את המכונית בבית לפעמים, ולכו ברגל למקומות קרובים כגון הספרייה, הפארק או המכולת. אם אתם מרגישים הרפתקנים במיוחד, תוכלו אפילו לצאת בלי העגלה.
פעילות גופנית מאורגנת וספורט
מתי הגיע הזמן לרשום את ילדכם לחוג ספורט? התשובה הפשוטה ביותר היא: כשהוא מוכן. אם ילדכם הקטן מתעניין בחוג ספורט, כדאי לחפש חוג ספורט שאינו תחרותי. רוב חוגי הספורט מפעילים גרסאות לילדים צעירים – לדוגמה, קטרגל, חוגי ג’ודו ואומנויות לחימה, התעמלות אתגרית לילדים, חוגי אתלטיקה וחוג טניס. אפשר ללכת גם לחוג התעמלות, שחייה או כדורגל.
חוגים מותאמים שמיועדים לילדים מתמקדים בדרך כלל בפיתוח מיומנויות ובמתן הזדמנות לכל אחד, כיוון שאין צורך להלחיץ ילדים צעירים בעניין הטכניקה הטובה ביותר, ניצחון או הפסד. חשוב יותר לגרום להם ללמוד כמה כיף לשחק, להיות פעיל ולהתאמץ.
ילדים מוכנים בדרך כלל לחוגי ספורט תחרותיים בגיל שמונה עד עשר. בגיל זה, רוב הילדים מבינים את ערכו של משחק הוגן ויכולים להתמודד עם ניצחון והפסד. אם אתם חושבים שילדכם מוכן להשתתף בחוג ספורט, דברו עם הורים אחרים על מועדונים וחוגים מומלצים באזורכם. כמו כן, דברו עם בעלי המועדון, ואפילו עם המאמן של קבוצת הגיל הרלוונטית. השתתפו בחוג והתבוננו בילדים אחרים משחקים בסוג הספורט שבחרתם עם ילדכם. אם הילדים נהנים, כנראה מדובר בחוג טוב.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.