כשתינוק נולד טרם זמנו, בני משפחה וחברים תוהים לעיתים קרובות מה לעשות וכיצד אפשר לעזור. הנה כמה דרכים שבהן תוכלו להראות שאתם תומכים במשפחה ומבינים את מצבה.
תמיכה בהורים לפגים
להיות הורים לפג זו חוויה מלחיצה מאוד. בשבועות ובחודשים הראשונים, אימהות ואבות לפגים עוברים תהפוכות רגשיות רבות. קבלת עזרה פרקטית ותמיכה רגשית מבני משפחה וחברים יכולה לעזור להם להתמודד טוב יותר עם החוויה. וכשהם מתנהלים היטב, הם מטפלים טוב יותר בתינוק שלהם.
הנה טיפים בעזרתם תוכלו לעזור להם:
1. עשו מה שאתם עושים בדרך כלל כשתינוק נולד. אחלו להורים מזל טוב, שלחו פרחים והתקשרו כדי לשמוע מה שלומם. האיחולים והברכות יעזרו להם לחגוג את בואו של התינוק החדש.
2. הביאו מתנות, אם זה מה שאתם עושים בדרך כלל. תוכלו להביא מתנות קטנות להורים, כדי לפנק גם אותם. אם אתם חושבים להביא בגדים לתינוק, ודאו שקל מאוד להלביש ולהפשיט אותם, ושיש להם פתחי צוואר וזרועות רפויים. תוכלו לקנות בגדים בגודל מיוחד לפגים, כיוון שסביר להניח שההורים לא הצטיידו במידות כאלה מראש. הבאת בגדי תינוקות, שמיועדים לתקופה בה התינוק עתיד להשתחרר, תסייע להורים לחשוב על העתיד.
3. הציעו עזרה פרקטית. הורים לפג מבלים פרקי זמן ארוכים ותכופים בבית החולים במשך ימים, שבועות וחודשים. משמעות הדבר היא שהמטלות היומיומיות של הבית והחיים הופכות לקשות מאוד, או פשוט נזנחות – מה שמוסיף לחץ למצבם.
אתם יכולים להציע עזרה. לדוגמה, אפשר לנקות קצת את הבית, לטייל עם הכלב, להכין ארוחות, לעשות את הקניות השבועיות, לקחת את האחים הגדולים לגן או לבית הספר או לשמור על הילדים בערב. אפשר גם לתת להורים טרמפ לבית החולים, כיוון שהנסיעה והחניה עלולות להיות יקרות מאוד.
4. תמכו בהורים בכל דרך שיצטרכו. כדאי ורצוי לשאול אותם מה הם צריכים בדיוק. יש הורים שמעדיפים להסתגר ולהתמודד עם המצב לבד או עם קומץ בני משפחה וחברים. כבדו את רצונם, אך אפשרו להם לדעת שאתם חושבים עליהם. תוכלו להציע עזרה בזמנים שונים.
יש הורים שזקוקים לתמיכה רבה סביבם. ייתכן שהם ישמחו לחברה בבית החולים. תוכלו להציע להם טרמפ, לאכול ארוחת צהריים יחד או פשוט לשבת איתם. יש הורים שרוצים לדבר על כל דבר מלבד התינוק. צורכיהם של ההורים יכולים להשתנות ככל שהתינוק גדל ומתפתח.
5. נסו להבין את לחצם של ההורים. נסו לא לשפוט אותם אם הם שוכחים את יום ההולדת שלכם, אינם יכולים להגיע להתכנסות משפחתית או מתעניינים פחות בנעשה בחייכם. זה לא שלא אכפת להם – פשוט כרגע, הם מתמקדים לגמרי בתינוק שלהם.
6. הישארו בקשר. שלחו הודעת סמס, דוא”ל, הרימו טלפון או שלחו הודעה קולית, או אפילו שלחו גלויה בדואר כמו פעם – אלה דרכים פשוטות לתת להורים לדעת שאתם חושבים עליהם, תומכים בהם וזוכרים אותם.
7. אל תדברו על דברים שליליים שעלולים להתרחש או אתגרים שהתינוק יעמוד בהם, אלא אם כן ההורים מעלים את הנושא. כמו כן, אל תתנו עצות על התינוק או תשוו את ניסיונם של ההורים לניסיונם של הורים או ילדים אחרים. במקום זאת, אמרו דברים חיוביים. לדוגמה, “היא כבר גדלה מהר כל כך”, או “הוא לוחם כמו אמא שלו”.
8. אל תבקשו להחזיק את התינוק עד שיגיע הביתה. תינוקות שנולדו טרם זמנם רגישים מאוד למגע, רעש, זיהומים ודברים נוספים בסביבתם, ולעיתים קרובות אסור להחזיק אותם או לגעת בהם. ההורים עשויים להיות מגוננים מאוד על התינוק שלהם.
ייתכן שאפילו לא תוכלו לראות את התינוק, בגלל מגבלות על מספר המבקרים בכל ביקור. לעיתים קרובות, מספר המבקרים מוגבל לשניים. בדרך כלל רק המשפחה מורשית להיכנס, ולעיתים – רק הורי התינוק. בכל בית חולים יש חוקים שונים. במקום זאת, בקשו לראות תמונות של התינוק (אם ההורים רוצים להראות), או שתו קפה עם ההורים בקפיטריה של בית החולים.
אם אתם חולים, כדאי להימנע מלבקר משפחה של תינוק בפגייה או בטיפול נמרץ. פגים עלולים להידבק במחלות ובזיהומים בקלות רבה.
9. נסו פשוט להקשיב. הורים לפגים חווים תחושות מעורבות וחזקות מאוד בנוגע למצבו של התינוק, לחוויית הלידה או לבית החולים. התחושות הללו עשויות להישאר חבויות במשך שבועות, חודשים ואפילו שנים.
היו כנים ופתוחים, תנו להם לדבר ואל תתנו עצות אלא אם כן התבקשתם. אל תשוו אותם להורים אחרים שהתמודדו עם מצבים קשים בעצמם, ונסו לא להיות שליליים מדי או חיוביים מדי. זה עלול להיות מורכב, אבל פשוט נסו להקשיב יותר מאשר לדבר, והתאימו את עצמכם להורי התינוק.
10. המשיכו להציע עזרה גם אחרי שהתינוק (או התינוקות) השתחרר הביתה. הורים לתינוק שהשתחרר מהפגייה עשויים להיות מרותקים לבית למשך כמה שבועות. תוכלו לעזור אם תעשו קניות, תבשלו, או תיקחו את הילדים לגן ולבית הספר.
פגים עלולים להיות מוצפים בקלות מעודף גירויים, ולכן אל תופתעו אם עדיין לא תוכלו להחזיק אותם. בשבועות הראשונים בבית, פגים רבים עדיין אינם יכולים לשאת יותר מדי התעסקות ואנשים חדשים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.