להיקשר לתינוק בפגייה

הפגייה אינה נראית כמו מקום שקל לערוך בו היכרות עם תינוקכם שזה עתה נולד, להתחבר ולהיקשר אליו. ולמרות זאת, תוכלו לעשות דברים רבים כדי ליצור איתו קשר: לגעת בו, לשיר לו ולעזור לטפל בו.

התקשרות: עקרונות הבסיס

התקשרות היא חיבור חזק וארוך טווח בין התינוק לבין מי שמטפל בו. תהליך ההתקשרות ביניכם לבין התינוק מתרחש לאורך זמן, ונבנה על כל אותם רגעים יומיומיים שאתם חולקים יחד – חיוך, מגע, שימוש במילים אוהבות ומתן תגובה לצרכיו.

ההתקשרות מתפתחת בקצב שונה אצל כל הורה ותינוק, והיא תהליך דו-צדדי. בדרך כלל היא לוקחת זמן, וזה בסדר אם אינכם מרגישים קשורים אליו ממש מההתחלה. התקשרות ומערכת יחסים חמה ואוהבת איתכם תעזור לתינוק לחוש מוגן ובטוח, ותניח את הבסיס לכל תחומי ההתפתחות שלו.

כיצד להיקשר לתינוק בפגייה

ייתכן שאתם חוששים שלא תוכלו להיקשר לתינוק שלכם, שמאושפז בפגייה. בזמן האשפוז, התינוק מופרד מכם כיוון שעליו לקבל טיפול בבית החולים. ייתכן שלא תוכלו לראות ולהחזיק אותו בשלב מוקדם, או אפילו לבקר אותו כמה שתרצו, אם בגלל שעות הביקור בפגייה, או כיוון שאתם גרים רחוק מבית החולים, או צריכים לטפל בילדים הגדולים שלכם. גם הדאגה לבריאותו של התינוק עלולה לדכא אתכם. ולמרות זאת, יש דברים רבים שתוכלו לעשות בפגייה כדי להתקרב לתינוק שלכם ולפתח קשר חזק.

טיפים להתקשרות בפגייה

הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם להיקשר לתינוק בזמן שהוא מאושפז בפגייה.

געו בתינוק שלכם והחזיקו אותו.

געו בתינוק, החזיקו אותו ועסו אותו כדי לעזור לו להרגיש מוגן ואהוב. תוכלו, למשל, לאחוז בידו או להחזיק את כף רגלו. אם התינוק שלכם מוכן, תוכלו לנסות את “שיטת הקנגורו” – מגע עור לעור ביניכם לבין התינוק.

למדו להבין את שפת הגוף של התינוק שלכם.

שפת הגוף של פגים שונה מזו של תינוקות שנולדו במועד, אך עם הזמן, תלמדו לכוון את עצמכם לצורכי התינוק ולדעת אם הוא זקוק לקרבה, או אם הוא קיבל מספיק גירויים ורוצה לנוח. הצוות הרפואי יוכל לעזור לכם להתחיל לקרוא את איתותי התינוק.

שחקו עם התינוק.

המשחק עם התינוק:

  • עוזר לכם ולתינוק להכיר אחד את השני
  • מסייע להתפתחות מוחו של התינוק
  • מאפשר לתינוק שלכם להרגיש אהוב ומוגן
  • עוזר לתינוק ללמוד על מערכות יחסים ונחמה
  • מסייע לו ללמוד על הסביבה שהוא רואה, שומע, מרגיש ומריח.

אפשר להתחיל לשחק עם התינוק כבר בתקופת האשפוז בפגייה: תוכלו לעשות לו פרצופים, לשיר ולחייך לו או לקרוא לו סיפורים – ותמיד לשים לב היטב לשפת הגוף שלו, כדי לדעת מתי להפסיק.

תנו לתינוק להריח אתכם

כשאתם מחזיקים את התינוק, אתם מאפשרים לו ללמוד לזהות את הריח שלכם. אם אינכם יכולים להחזיק אותו עדיין, תוכלו לשים באינקובטור משהו שיעזור לו להכיר את הריח שלכם, כמו חולצה, למשל.

עם זאת, כדאי לבדוק קודם כל עם הרופא. אל תשתמשו בבושם או בדאודורנט מבושם, כיוון שהריח החזק עלול להפריע לתינוק להכיר את ריחכם הטבעי.

היו צפויים

אם תעשו את הדברים בערך באותו סדר בכל פעם, תעזרו לתינוק שלכם להבין שאתם האדם המיוחד שנמצא שם עבורו מדי יום. אם, למשל, תגידו או תעשו משהו זהה בכל פעם שאתם עומדים להשתמש בשיטת הקנגורו, תוכלו לאותת לתינוק שלכם שמשהו נעים עומד להתרחש. הוא יתחיל לצפות לכם ולהרגיש מוגן בחברתכם.

שאבי חלב אם

חלב אם הוא המזון הטוב ביותר עבור התינוק. שאיבת חלב אם עבור התינוק היא משהו שרק את יכולה לעשות, במיוחד בתקופה שבה את אולי מרגישה שאין ביכולתך לעשות דבר.

טפלו בתינוק

אנשי הצוות שמטפלים בתינוק שלכם יראו לכם כיצד לעזור בטיפול. תוכלו לשטוף את פניו, להחליף לו חיתול או להחזיר אותו למקום. כך תוכלו להיות חלק חשוב מאוד בחיי התינוק, והוא ילמד לזהות אתכם. נוסף על כך, תוכלו ללמוד כיצד לטפל בו באופן הטוב ביותר עבורו.

התינוק שלכם ילמד שהוא יכול לסמוך עליכם שתרגיעו אותו. קשר אנושי מתמשך שבא לידי ביטוי במגע, חיבוק, דיבור, שירה או הבעות פנים, יעזור למוחו של התינוק להתפתח. פעולות אלה גורמות למוח לייצר כימיקלים והורמונים שמסייעים לתינוק להתפתח מבחינה רגשית וגופנית.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.