הקראת סיפורים לתינוק שלכם היא אחד הדברים החשובים והמהנים ביותר שאפשר לעשות יחד. אם אינכם בטוחים היכן ומתי להתחיל לקרוא, הנה כמה רעיונות.
מדוע חשוב לקרוא לתינוק
הסיפורים, הדיבור והשירים שאתם חולקים מדי יום עוזרים להתפתחות התינוק שלכם. כך הוא יתחיל להכיר את הצלילים, המילים והשפה, ובסופו של דבר, את ערכם של ספרים ואת ההנאה שהם מסבים לנו. כל אלה בונים את מיומנויות האוריינות שלו, ועוזרים לו לקרוא בהצלחה בשלב מאוחר יותר.
קריאת הסיפורים מגרה את דמיונו של התינוק ועוזרת לו ללמוד על העולם שסביבו. זוהי דרך נהדרת ליצור קשר עם התינוק שלכם ולבלות יחד. תוכלו להתחיל לקרוא לילדכם כמה מוקדם שתרצו – וכמה שיותר מוקדם, יותר טוב. למידע נוסף, קראו את המאמרים קריאת וסיפור סיפורים לתינוקות ולילדים ולפתח את מיומנות האוריינות.
לקרוא ספרים לתינוק
בגיל ובשלב זה, אנחנו קוראים לתינוק בעיקר כדי ליהנות מהספרים ולבלות זמן מיוחד ביחד. הנה כמה עצות שיעזרו לכם ולתינוקכם להפיק את המרב מזמן הקריאה:
- ספרו סיפור “לילה טוב” מדי ערב, אחרי הארוחה או לפני השינה.
- עזרו לילדכם לבחור את הספר, ודברו איתו על הכריכה. הראו לילדכם כיצד נראה הספר הפוך וישר. תנו לו להחזיק את הספר ועזרו לו להפוך את הדפים.
- אם ילדכם מבקש, קראו את אותו ספר שוב ושוב. אתם עלולים להשתעמם מעט, אך ילדכם ייהנה מכך מאוד כיוון שהוא ילמד להכיר את העלילה ויצפה להמשך הסיפור. אפשר להשתעשע ולהשתמש בקולות שונים לתיאור דמויות או קווי עלילה.
- הקפיצו את ילדכם על הברך או לטפו אותו על גבו לפי קצב המילים שבספר.
- הצביעו על האיורים בספר ודברו על מה שאתם רואים. השימוש באיורים כדי לספר סיפור מאפשר לתינוק שלכם לפתח מיומנויות אוריינות מוקדמות חשובות מאוד. הצביעו על מילים מסוימות שאתם מקריאים, או העבירו את האצבע מתחת למילים בעת הקריאה.
- השתמשו בחיבתו של ילדכם לספר מסוים, ונסו להציע לו לקרוא גם ספרים חדשים או שונים.
הנה כמה עצות כלליות לקריאה עם ילדכם:
- נסו לפתח הרגל ולספר לפחות סיפור אחד ביום. הכינו בביתכם פינת קריאה מיוחדת – כיסא, ספה או פוף גדול מספיק שתוכלו לשבת עליו יחד בנוח, ולידו ארגז ספרים או כוננית.
- כבו את הטלוויזיה או הרדיו, ומצאו מקום שקט לקרוא בו כדי שילדכם יוכל לשמוע את קולכם ולהתרכז בספר.
- כשאתם קוראים, החזיקו את ילדכם קרוב אליכם או הושיבו אותו על הברך, כדי שיוכל לראות את פניכם ואת הספר גם יחד.
- ציינו את חלקי הספר השונים וקראו בשמם, כולל שדרת הספר (החלק הצר המחבר בין קדמת הכריכה לחלקה האחורי), הכריכה הקדמית והכריכה האחורית.
- השמיעו קולות ורעשים מצחיקים – אפשר לשחק וליהנות!
- האטו את קצב הקריאה כדי לתת לילדכם זמן להתבונן באיורים. עודדו את ילדכם לדבר על האיורים ולחזור על מילים ועל ביטויים מוכרים, כדי שיוכל להשתתף בקריאה.
אילו ספרים לקרוא לילדכם
ישנם ספרים רבים כל כך שקשה לדעת היכן להתחיל. כלל האצבע הוא שילדים קטנים נהנים בדרך כלל מספרים שכוללים חריזה, מקצב וחזרתיות טובים – כל אלה עוזרים להם ללמוד. כמו כן, כשאתם בוחרים ספרים חדשים, שימו לב לתחומי העניין של ילדכם. הוא ילמד טוב יותר אם הוא מתעניין בנושא הספר.
ברגע שילדכם מגיע לגיל 12 חודשים, הוא עשוי ליהנות מספרים בנושאים הבאים:
- ספרים על אוכל, תחבורה, בעלי חיים ותינוקות ופעוטות אחרים
- ספרים קשיחים ומוצקים שקל לשחק בהם
- ספרים הכוללים תמונות או איורים של חפצים פשוטים
- ספרים עם תמונות נפתחות, שבהם חבויים פריטים שעליו לגלות
- ספרים שאיוריהם מכילים מרקמים שונים כגון בד או קולאז’ים.
הנה כמה ספרים שהתינוק ייהנה מהם:
- תירס חם מאת מרים רות
- ברכבת יושבת ארנבת מאת טובה שיינברג
- בוקר בהיר אחד מאת אורה איל
- חרוזים טעימימים מאת בתיה בן דור
- פינוקי מאת אריק היל – לדוגמה, איפה פינוקי? והטרקטור של פינוקי
- איה פלוטו מאת לאה גולדברג
- מעשה בחמישה בלונים מאת מרים רות
למה לא לבקר בספרייה המקומית? אפשר לעשות מינוי ולשאול ספרים בחינם. צוות הספרייה יוכל להמליץ לכם על ספרים שהתינוק ייהנה מהם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.