ילדים רוצים וצריכים אחריות רבה יותר ככל שהם לומדים ומתפתחים. למעשה, זהו שלב חשוב בגדילה ובהתפתחות שלהם. לכם, ההורים, עלול להיות קשה לשחרר, והנה כמה רעיונות שיעזרו לכם למצוא את האיזון הנכון.
מתבגרים ואחריות: מה צריך לדעת
בניגוד לתקופת הינקות והילדות, בה אתם קיבלתם את ההחלטות עבור ילדכם וקבעתם מה יעשה ומתי, בשנות ההתבגרות, הצורך של ילדים באחריות ובאוטונומיה מתחזק – זהו שלב חשוב בתהליך ההתבגרות שלהם, ובדרכם להפוך למבוגרים אחראיים ושקולים. כדי להפוך לבוגרים עצמאיים ובעלי יכולת, בני הנוער צריכים ללמוד כיצד לקבל החלטות טובות יותר לבדם.
אחת מהמשימות העיקריות שעומדות בפני הורים היא לעזור לילדים לקחת על עצמם אחריות ולקבל החלטות. לכם ההורים יש תפקיד חשוב בתהליך: עליכם להדריך את ילדכם ולתמוך בו, כדי שיהיה מוכן לקבל אחריות רבה יותר. משמעות הדבר היא שתצטרכו לתכנן מתי והיכן תאפשרו לו להתחיל לקבל החלטות.
כמה מהר תעבירו את כל האחריות למתבגר שלכם? זה כבר תלוי בכם ובגורמים רבים נוספים – עד כמה נוח לכם לעשות זאת, המסורות התרבותיות שלכם ושל משפחתכם, מידת הבשלות של ילדכם ועוד. המצב האידיאלי הוא להעביר את האחריות כשכולכם מרגישים נוח עם המעבר ועם קצב הדברים. מעבר מהיר וחד מדי עלול להותיר את שניכם מותשים ומוצפים רגשית. מעבר אטי מדי עלול להוביל לכך שילדכם יחוש חסר סבלנות וירצה למרוד. קראו את המאמר להעביר את האחריות לילדכם המתבגר, הכולל טיפים פרקטיים לעידוד העצמאות.
הדרך לאחריות: להגביר את העצמאות
עצמאותו של ילדכם תתחיל להתפתח כשתבחרו להפסיק לשלוט בחייו באופן פעיל. במקום זאת, תנו לו אוטונומיה ואחריות רבה יותר על מעשיו בתחומים מסוימים. ייתכן שלא תחבבו את כל הבחירות שיבחר בהתחלה או את תוצאותיהן, אך העצמאות והאחריות הללו יעזרו לו לפתח מיומנויות חשובות לחיים, ולכן חשוב לתת לו להתנסות בעצמו, גם בטעויות ובהשלכותיהן.
כאשר אתם מנסים להחליט אם לתת לילדכם אחריות רבה יותר ולהחליט עבור עצמו, יש לכם שלוש אפשרויות – כן, לא ואולי.
כן
אפשרות זו נועדה לנושאים:
- שאתם בטוחים שילדכם מוכן לקחת על עצמו
- בתחומים אישיים, שילדכם צריך להחליט בעצמו.
כשאתם מחליטים להכניס נושא לקטגוריית “כן”, אתם מתחייבים לקבל את ההחלטה שלו, גם אם היא לא ההחלטה המועדפת עליכם. אם הוא מחליט החלטה שאתם מסכימים איתה, הראו לו שאתם מעריכים ומאשרים את ההחלטה. אם אינכם מחבבים את ההחלטה, קחו צעד אחורה והשתדלו שלא להתערב. אלה הזדמנויות שמאפשרות לילדכם ללמוד מהניסיון.
לא
אתם יכולים להגיד “לא” להחלטות שקשורות לפעילויות בעלות סיכון פוטנציאלי. לדוגמה, החלטות הנוגעות לדברים שלבני נוער עדיין אסור מבחינה חוקית, כמו שתיית אלכוהול, או דברים בעלי השלכות שליליות על בני המשפחה – למשל, אם ההחלטה שלו תעלה הרבה כסף.
כדי שאפשרות ה”לא” תעבוד היטב, יש צורך בתקשורת טובה ובקביעת גבולות התנהגות ברורים. האופן שבו תגידו “לא” משנה גם הוא. במקום להטיל וטו ולאסור לגמרי, עדיף להגיד משהו כמו, “אני לא מוכנה להסכים לזה עכשיו בגלל…”.
אולי
זהו האזור האפור, שבו תוכלו לשאת ולתת כדי להפוך את ה”אולי” ל”לא” או ל”כן”, בהתאם לנסיבות. משא ומתן הוא חלק מתהליך ההתפתחות. בתהליך הפיכת ה”לא” או “אולי” ל”כן”, ילדכם מקבל הזדמנות להראות לכם שהוא מוכן לקבל אחריות רבה יותר.
להחליט מתי אתם וילדכם מוכנים להעביר אחריות
כל ילד או נער שונה מהאחר. יכול להיות שתצטרכו להתנסות כדי להבין באילו תחומים ילדכם מוכן לאחריות רבה יותר. השתמשו במפגשים המשפחתיים כדי לאפשר לילדכם להשמיע את דעתו בנוגע להחלטות חשובות ולעזור לו להרגיש מוערך. השתתפותו במפגשים המשפחתיים תלמד אתכם על רמת הבשלות שלו והאופן שבו הוא מתמודד עם אפשרויות שונות לבחירה, ובנוסף תחזק את יכולתו לבטא את דעתו, שהיא יכולת חשובה בפני עצמה. הנה עוד כמה דברים שיש להביא בחשבון:
רמת בגרות
חלק מבני הנוער בוגרים יותר מאחרים, ויכולתם להתנהג באחריות משתנה ממצב למצב. כשאתם מנסים להחליט אם ילדכם מוכן לקבל אחריות, חשבו על יכולותיו. לדוגמה, מתבגר שמבקש לצאת לעיר עם חברים יכול לקבל רשות אם כבר הפגין אחריות כשיצא עם חברים בעבר.
למידה מניסיון
בני נוער צריכים לקבל אפשרות להבין דברים בעצמם. אם אין סכנה מיידית, החיים עצמם יכולים להיות מורה לא רע. גישה זו מאפשרת לכם כהורים להתנהל כרצונכם וליהנות מהחיים, ולילדכם, לקבל הזדמנות להראות לכם שהוא יכול להיות אחראי.
עניינים חוקיים
כשמדובר בשתיית אלכוהול, עישון, חינוך ותעסוקה, למשל, צריך להביא בחשבון עניינים חוקיים נוסף על בריאותו ורווחתו של ילדכם.
- לפי החוק, הגיל שבו מותר לשתות אלכוהול בישראל הוא 18 שנה. ההמלצה היא שלא לאפשר לילדים בני פחות מ-15 לשתות אלכוהול כלל, ומומחים בתחום הבריאות ממליצים לחכות עד גיל 18.
- לפי חוק לימוד חובה (התשי”ט), כל ילד בישראל חייב להגיע לבית הספר עד תום כיתה י”ב.
- אסור לילדים בני פחות מ-18 לרכוש סיגריות או מוצרי טבק.
- אסור לילדים מתחת לגיל 16ו-9 חודשים לנהוג על רכב, ואיסור על נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים
כל הדברים הללו חייבים להישאר בקטגוריית “לא”, ולא משנה מה מתבגרים אחרים עושים או מה הוריהם מרשים להם.
רמת סיכון
בני נוער לא תמיד חושבים על ההשלכות של מעשיהם לטווח ארוך, ולפעמים הם רוצים לעשות דברים שמעמידים את רווחתם בסכנה. תוכלו להחליט, למשל, שיציאה למסיבה שנמשכת כל הלילה טומנת בחובה יותר סיכון מאשר תועלת, אך יציאה להקרנת חצות בקולנוע היא בסדר.
השפעה על אחרים
אם הבחירות של ילדכם אינן הוגנות או פוגעות באחרים, אתם יכולים לבחור להישאר בשליטה. לדוגמה, אם הוא בוחר להשמיע מוזיקה בקול רם בחדרו בשעת לילה מאוחרת, תוכלו למנוע ממנו להחליט החלטות שמפריעות לשאר בני המשפחה. כללי יסוד כגון “להנמיך את המוזיקה אחרי השעה 9 בערב” יעזרו לילדכם לקבל החלטות שמשפיעות על אחרים.
ערכי המשפחה שלכם
האם אתם מוכנים לתת לילדכם להחליט החלטות או להתנהג בדרכים שסותרות את הערכים שלכם? למשל, סביר להניח שהורים שמאמינים בדרך דתית מסוימת לא ישמחו אם ילדם יבחר דרך שונה. נסו לחשוב על מה תוכלו לוותר בשלב זה ועל מה תתעקשו. או מה מותר לעשות מחוץ לבית ומה הציפיות בתוך הבית. חשוב לזכור, כי למרות שהייתם רוצים שילדכם יגדל להיות כמוכם, עם אותם אמונות וערכים, הוא אדם בפני עצמו, עם אמונות משלו, ורצוי לתת לתפיסותיו מקום, גם אם הן שונות משלכם.
לטפל בעצמכם
הורים רשאים להציב גבולות כדי להגן על הזכויות והצרכים שלהם עצמם. אתם יכולים לסרב אם ילדכם מבקש בקשה לא הגיונית או מטיל עליכם עול לא סביר – לדוגמה, להסיע את הילדים כל היום ממקום למקום במידה והדבר מכביד עליכם, או לשלם על ציוד רב ויקר.
בסופו של דבר, המטרה שלכם היא לתת לילדכם אוטונומיה בתחומים חשובים יותר, כמו לצאת ללא השגחה או להחליט על לימודים בעתיד או על אפשרויות תעסוקה.
בעיות פוטנציאליות בעת העברת אחריות
מעט מדי
אם אינכם מעבירים לילדכם שום אחריות, לא תהיה לו ברירה, והוא יאלץ ללמוד מניסיונו הדל, בדרך הקשה.
יותר מדי
כשהאחריות נופלת על כתפיהם מהר מדי, מתבגרים עלולים לקבל החלטות גרועות ולסבול מערעור הביטחון העצמי, כיוון שהם עושים דברים שאינם מוכנים אליהם עדיין. אם אתם וילדכם המתבגר אינכם בטוחים בנוגע לתחום אחריות חדש, השתמשו במדריך לפתרון בעיות כדי להבין אם אתם מוכנים.
מה לעשות במקרה של הפרת כללים
הדרך הטובה ביותר להבטיח שהכללים שהסכמתם עליהם יישמרו היא לשמור על קשר עם ילדכם. עם זאת, רוב המתבגרים מאתגרים את הכללים בשלב מסוים. זה פשוט אחד הדברים שמתבגרים עושים כחלק מבחינת הגבולות. כדאי לחשוב ולהחליט מה יהיו התוצאות במקרה של הפרת הכללים.
מה לעשות כשההחלטות לא עולות יפה
קבלת החלטות היא חוויית למידה לילדכם. לא כל ההחלטות שיקבל יהיו טובות. עבדו עם ילדכם על פתרון בעיות כדי שילמד לקבל החלטות טובות יותר וללמוד מהטעויות, ודונו איתו במה יוכל לעשות אחרת בפעם הבאה. תוכלו גם לרענן את הכללים ולשנות אותם בהתאם לצרכים המשתנים עם הגיל.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network