החזרה לעבודה אחרי הלידה עשויה להביא עמה כמה וכמה רגשות: מצד אחד, התרגשות מהעבודה ומבילוי זמן עם מבוגרים; מצד שני, חרדה מהשארת התינוק במסגרת חינוכית, ותחושות נוספות כמו אשמה. אל דאגה - אף שההסתגלות וההתאמות לוקחות זמן, בדרך כלל הכל מסתדר.
למה לצפות
רובנו צריכים לחזור לעבודה בגלל הצורך בכסף, כי הם נהנים מהעבודה ומהאינטראקציה עם מבוגרים אחרים, או בגלל שילוב של כמה גורמים. בכל מקרה, סביר להניח שתגלו בקרוב שכעת, כשאתם הורים, החזרה לשוק העבודה מעלה בעיות פרקטיות כמו ההתמודדות עם עלויות הטיפול בילד, זמינות, הסתגלות לשגרות משפחתיות חדשות והתמודדות עם עומס העבודה.
לוקח זמן להסתגל. הורים שחוזרים לעבודה מרגישים לפעמים שיש להם שתי משרות. עבור נשים, תחושה זו היא לעיתים חזקה יותר. מחקרים מראים שהדבר קורה כיוון שהמטלות הביתיות אינן מחולקות באופן שווה, אף שיותר ויותר נשים עובדות כיום מחוץ לבית. הגברים אינם תמיד לוקחים על עצמם חלק ממטלות הבית, למרות שבת זוגם חזרה לעבודה.
כתוצאה מעומס העבודה, הורים, ובעיקר נשים, עשויים לחוש לחוצים יותר. מחקרים הראו כי יותר ממחצית מהאימהות העובדות מרגישות שהן פורקות את הלחץ על בני המשפחה. דאגות נוספות עשויות לנבוע מהעובדה כי ייתכן שאתם סובלים מקשיי הכנסה בניסיון לאזן בין עלויות הטיפול בילד לבין הכסף שנכנס.
יכול להיות שתיתקלו בבעיות לארגן “סידור” לילד כשהוא חולה. מחקרים מראים שבדרך כלל, האימהות הן אלה שלוקחות על עצמן את האחריות לטיפול בילד חולה, בין אם הן עובדות ובין אם לא. ייתכן שהסיבה לכך היא שמרבית האבות מרוויחים משכורת גבוהה יותר, ונראה שיש להם יותר תחומי אחריות בעבודה. כמו כן, האם נתפסת באופן מסורתי כמטפלת העיקרית בילד. חלק מהאנשים חושבים שמקובל יותר שנשים יישארו בבית.
טיפול בילד
מי יטפל בילד? זו, ככל הנראה, הדאגה הגדולה ביותר שניצבת כיום בפני ההורים. העלויות של המסגרת החינוכית גדלות והולכות, ועבור חלק מהמשפחות, לא משתלם לצאת לעבוד כלל. ואם המשכורת שלכם מספיקה רק לתשלום עבור הגן, ייתכן שאתם תוהים לעצמכם מדוע בכלל ללכת לעבודה. אף שהחזקת קריירה פעילה חשובה להורים, עניין הטיפול בילד משפיע על החלטתם של חלק מההורים להישאר בבית.
תחושות לחץ
מציאת האיזון הנכון בין העבודה והבית עשויה לקחת זמן, וכשאתם חוזרים לעבודה, אתם לוקחים על עצמכם תחומי אחריות נוספים. באופן טבעי, כל זה עלול להוביל לתחושת לחץ. הלחץ יכול להתעורר פתאום אחרי אירועים מסוימים, או להיבנות באטיות אם המצב בעבודה או בבית נהיה קשה. הנה כמה טיפים להפחתת הלחץ כהורים עובדים:
- טפלו בעצמכם. שמרו על תזונה בריאה ועשו פעילות גופנית באופן קבוע.
- אם העבודה מלחיצה אתכם, דברו על כך עם המנהל או עם משאבי אנוש.
- האם אפשר לשנות דברים מסוימים בעבודה כדי להקל את רמות הלחץ? אם כן, נסו לערוך את השינויים הללו בעצמכם, או בעזרת אנשים אחרים. אולי אתם צריכה להפחית את עומס העבודה או לעבוד פחות שעות?
- החיים כהורה עובד יהיו קלים יותר אם תחלקו את עומס הטיפול בילד עם אנשים אחרים, כגון בן/בת זוג, בני משפחה או חברים.
- הכינו מראש תוכנית לאירועים בלתי צפויים כמו מחלות, כדי להקל מעט את הלחץ.
- האם אתם מקדישים לעצמכם מעט זמן באופן קבוע? זוהי דרך נהדרת להירגע ולראות את הכל בפרספקטיבה אחרת.
- נסו לשמור על ארגון וסדר בעבודה, לרשום את המטלות ולנהל את זמנכם כך שלא תוכרעו מהעומס.
- נסו שלא להוציא את העצבים על בני המשפחה. אם אתם שמים לב שאתם מתפרצים על בן או בת הזוג ועל הילדים (או נהיים שקטים מאוד), עשו את כל המאמצים האפשריים ודברי על הבעיות בעבודה.
- אם הלחץ ממשיך להוות בעיה, כדאי לשקול לעבור לעבודה אחרת או לעשות הסבת מקצוע. פנו לקבלת ייעוץ מחברים או ליועץ קריירה.
לצאת לכמה שנות הפסקה מהעבודה
אם אתם מתכננים לצאת לחופשה של כמה שנים מהעבודה, כדאי לשקול כמה דברים נוספים. הדבר החשוב ביותר הוא לא לשכוח מהעבודה לגמרי – אף שזה עשוי להיות מפתה מאוד. הישארו מעודכנים בתחום העבודה שלכם, כדי שהחזרה לעבודה תהיה קלה יותר כשתהיו מוכנים לחזור.
הנה עוד כמה טיפים:
- שמרו על קשר עם חברים ותיקים מהעבודה – צאו לשתות קפה או קשקשו בטלפון מדי פעם.
- נסו להישאר מעודכנים במתרחש בשוק- קראו מאמרים מקצועיים, עברו על מודעות דרושים מדי כמה שבועות כדי לראות אילו עובדים מחפשים, או אפילו קחו קורס כדי לשמור על מיומנויות העבודה.
- נסו לעבוד בעבודה חלקית, זמנית או עצמאית, רק כדי לשמור על רעננות.
ברגע שאתם מוכנים לחזור לעבודה, שבו וחשבו על המיומנויות החדשות שלמדתם מאז שהתחלתם לגדל ילד. יש מיומנויות שנראות בכלל לא רע בקורות החיים – סביר להניח שלמדתם המון על ניהול משא ומתן, אחריות ואיזון בין משימות מרובות, בתור התחלה. כשאתם ממלאים טופס בקשה לעבודה, זכרו להדגיש את המיומנויות הללו, וגם כל דבר נוסף שעשיתם כדי להישאר מעודכנים בתחום העבודה.
לטיפים מעשיים בהתמודדות עם החזרה לעבודה, קראו את המאמר 15 טיפים לחזרה לעבודה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.