צרכנות נבונה ואחראית היא מיומנות חשובה לחיים. ספרו לילדכם היכן אתם נוהגים לעשות קניות, כיצד אתם מקבלים החלטות שנוגעות לקנייה ואילו מוצרים אתם בוחרים.
צרכנות נבונה: עקרונות הבסיס
ילדכם לומד על צרכנות מהתבוננות בהחלטות ובהתנהגות שלכם כצרכנים. לכן, אחת הדרכים הטובות ביותר ללמד אותו היא להדגים לו מהי צרכנות נבונה בעצמכם. רצוי לעשות זאת בצורה קלילה ו”דרך-אגבית”, ולא בצורת נאום שיצור אצלו התנגדות להקשיב.
תוכלו פשוט לדבר איתו על מה שאתם קונים ומדוע. לדוגמה, “אריזת הגזר הגדולה הזו עולה בערך 12 שקלים, אבל אנחנו צריכים רק שלושה גזרים שעולים בערך ארבעה שקלים. זה יותר משתלם עבורנו”.
אפשר להדגים בחירות צרכניות שמשקפות את ערכי המשפחה שלכם. למשל, אם אתם מעדיפים לקנות ירקות אורגניים, הסבירו לילדכם מדוע אתם מוכנים לשלם עבורם מעט יותר.
עוד חלק חשוב בצרכנות נבונה הוא הכנת תקציב. כשאתם יוצאים עם ילדכם לקניות, קבעו מגבלת תקציב וערכו השוואת מחירים בין מוצרים, כדי לקנות בסכום שקבעתם.
שיטות פשוטות אלה יעזרו לילדכם ללמוד ערכים וכישורי חיים חשובים, כמו איך לחיות במסגרת תקציב, או שלא תמיד אפשר לקבל או לקנות כל מה שרוצים.
לילדים צעירים קשה לפעמים להבין את ערך הכסף אם אינם רואים אותו בפעולה. כשאתם מוציאים כסף מהכספומט, ספרו לילדכם איך הכסף הגיע לשם. בזמן הקניות תוכלו ללמד את ילדכם על בנקים, חובות וחסכונות, וכן להסביר לו כיצד פועלים כרטיסי אשראי או קניות מקוונות.
טיפים לצרכנות נבונה
עזרו לילדכם לקבל החלטות צרכניות נבונות. הנה כמה אפשרויות שתוכלו לנסות כשאתם יוצאים לקניות עם ילדכם.
מחיר, ערך ותקציב
- השוו את מחירי המוצרים וערכיהם בכמה חנויות: בין אם אתם עושים קניות מקוונות או בקניון, ההשוואה תלמד את ילדכם על השונות בין מוצרים, איכויות, אחריות, שירות לאחר הקנייה וערך מוסף.
- קבעו מגבלה לסכום שאתם עומדים להוציא; כך ילמד ילדכם על תקציב.
- הכינו רשימת קניות לפני שאתם יוצאים, וקנו רק לפיה. כך תוכלו למנוע מראש קניות אימפולסיביות שמצטברות לסכום גדול.
- בקשו מחיר טוב יותר למוצרים או לעסקאות יקרות. לפעמים, כל מה שצריך לעשות הוא לבקש. זוהי מיומנות מועילה לילדים ולמבוגרים כאחד.
שיווק, פרסום ולחץ לקנות
- ערכו מחקר קטן לפני שאתם קונים: בדקו את מחיר המוצר בחנויות מקוונות, או שאלו את המוכר בחנות לפני שאתם מתחייבים לקנות את המוצר. הראו לילדכם שאתם זקוקים למידע לפני שאתם קונים משהו.
- עצרו לפני הקנייה: האם זה המוצר שאנחנו רוצים? קראו את התווית, בקשו מהמוכר להראות לכם איך המוצר עובד ובדקו מה יש בתוך הקופסה.
- אל תפחדו להגיד לא: כך תעזרו לילדכם ללמוד כיצד להימנע מהלחץ שמפעילים אנשי מכירות או מבצעים מיוחדים.
- שמרו את הקבלה: הראו לילדכם שמותר להחזיר מוצר שאינו עובד או שחסרים בו חלקים – אך עליכם לשמור את הקבלה כדי להחזיר.
- הסבירו לילדכם כיצד הפרסום עובד ומשפיע על החלטות הקנייה. למידע נוסף, קראו את המאמר ילדים ופרסום.
ערכי צרכנות אישיים
- דברו על האופן שבו הערכים האישיים והחוויות שלכם משפיעים על החלטות הקנייה שלכם. לדוגמה, ייתכן שתשלמו יותר על איכות טובה יותר או על מותג בגדים שמאמין בהעסקה הוגנת, מוצר עם תקופת אחריות ארוכה יותר או מוצר ידידותי לסביבה. עם זאת, יתכן וגורמים אלו יהיו חשובים בעיני ילדכם רק בשלב מאוחר יותר בחיים, לכן לא כדאי ללחוץ עליו לקבל זאת, אלא רק להציגם כדוגמא אישית.
- דברו על ההבדלים בין מוצרים ממותגים למוצרים גנריים. מוצרים ממותגים הם לרוב יקרים יותר, אך יכול להיות שתעדיפו לקנות אותם – וכדאי להסביר לילדכם מדוע.
“אפשר סוכרייה?”, “אני רוצה סיבוב!” או “בבקשה בבקשה בבקשה!” הם משפטים שנשמעים פעמים רבות בסופר או במרכזי קניות. למידע נוסף על דרכי התמודדות עם בקשות של ילדים בזמן קניות, קראו את המאמרים על נדנוד ומה לעשות כשילדכם מבקש דברים שונים.
כך תפיקו את המיטב מצרכנות נבונה עם ילדכם
כשילדכם עוזר לכם בקניות, יש לו הזדמנות ללמוד הרגלים לקנייה נבונה. הפיקו את המיטב מההזדמנות הזו וצאו לקניות כשהוא אינו עייף, רעב או נלהב מדי, וכשהחנויות אינן עמוסות מדי. מומלץ לתת לו משימות שונות, למשל:
- להביא מוצרים מהמדף ולשים בסלסילה.
- לקרוא את התוויות על המוצרים ולהחליט איזה מותג לקנות.
- לחפש שלטים בחנויות שמצביעים על מבצעים ומכירות מיוחדות.
- לארוז את המוצרים בשקיות.
- לבחור פירות וירקות.
- לשלם במזומן. ילדים גדולים יותר יכולים לקבל את העודף ולבדוק אותו.
על מנת ללמוד על האופן הנכון בו תוכלו לתת תקציב אישי לילדכם, שייתן לו את ההזדמנות ללמוד בעצמו כיצד לנהל תקציב וכיצד לקבל החלטות נבונות בעת קנייה, קראו את המאמר על ניהול כספים לבני נוער.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network