ילדיהם של בן או בת הזוג שלכם ואתם

יצירתה של משפחה משולבת והיותכם בני זוג להורה עם ילדים יכולה להיות מאתגרת מצד אחד, ומתגמלת מצד שני. התקדמו לאט ובנו בהדרגה את מערכת היחסים עם ילדיו של בן או בת הזוג שלכם, כדי שלכולכם יהיה קל יותר בתפקידיכם החדשים.

עקרונות הבסיס

כשאתם יוצרים משפחה משולבת אך טבעי שתתהו אם עליכם להתנהג כמו הורה מההתחלה, או לנקוט גישת “נחכה ונראה”. אין דרך אחת נכונה. עם הזמן, תמצאו את הדרך המתאימה עבורכם ועבור משפחתכם.

היתרונות

היתרונות כוללים:

  • קבלת הזדמנות למלא תפקיד מרכזי בחייו של ילד
  • ההנאה והתמיכה מצד רשת משפחתית מורחבת
  • הזדמנות לילדיכם לפתח מערכות יחסים חזקות עם ילדיו של בן או בת הזוג החדשים שלכם
  • הזדמנות עבורכם לבנות מערכת יחסים חזקה עם בן או בת הזוג ועם ילדיהם.

האתגרים

אחד האתגרים הוא ההגעה למשפחה חדשה שבה כולם מכירים את כולם. בהתחלה, ייתכן שתרגישו שאתם מחוץ לתמונה. ילדיהם של בן או בת הזוג שלכם עלולים לדחות אתכם, להתעלם מכם או פשוט להרגיש לא נוח או להתבייש בסביבתכם. קשה להתמודד עם מצב כזה, ובו בזמן לנסות למצוא איזו דרך תאפשר לכם להתקשר האחד לשני.

ייתכן שתצטרכו להתמודד עם תגובות שליליות או ביקורת מצד ההורה האחר. כמו כן, אם ההורה האחר אינו נלהב מכך שתהיו חלק מחייו של ילדם, הוא עלול להשפיע על אופן התנהגותו של הילד כלפיכם.

אם יש לכם ילד או ילדים משלכם, ייתכן שתחושו מוטים כלפי ילדכם, או מוטרדים אם אתם חושבים שבן או בת הזוג שלכם אינם מתייחסים אליו בצורה הוגנת.

יכול להיות שלכם ולבני זוגכם יש גישות וציפיות שונות כלפי הורות, ותצטרכו לעבוד על הבעיות שיעלו כתוצאה מכך.

כמו כן, יכול להיות שתחושו לחץ לקחת על עצמכם תפקיד מסוים – לדוגמה, בת זוג הנכנסת למשפחה משולבת עשויה להרגיש שמצופה ממנה לקחת על עצמה את תפקיד המטפלת העיקרית, ובני זוג במצב דומה עשויים להרגיש שהם אלה שאמורים לטפל בענייני הכללים והגבולות.

לבנות את מערכת היחסים החדשה עם הילדים

הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם להחליק בקלות למערכת היחסים עם ילדיו של בן או בת הזוג:

דברו עם בן או בת הזוג

שאלו אותם שאלות כגון:

  • איזה תפקיד עליי למלא מול הילד שלך?
  • מה לעשות? מה לא לעשות?
  • איך נדע שזה עובד טוב?
  • איך ניתן ונקבל משוב בלי לקחת אותו אישית?

כמו כן, חשבו על מידת המעורבות שאתם רוצים ומרגישים בנוח איתה.

התחילו להכיר את ילדיו של בן או בת הזוג

מומלץ להתחיל להכיר את הילדים לפני שתעברו לגור תחת אותה קורת גג. תוכלו לעשות פעילויות שונות כמו לטייל עם הכלב, לקרוא ספר או לצפות בסרט, או דברים פרקטיים, כמו לעזור להם בשיעורי הבית או להסיע אותם לפגוש חברים. שאלו את בן או בת הזוג לגבי הצרכים הייחודיים של ילדיהם, מה הם מחבבים ומה אינם מחבבים.

התמקדו בדברים חיוביים

נסו להתנהג בצורה חיובית ומקבלת כלפי הילדים. לדוגמה, ציינו זאת כשהם עושים את הדבר הנכון, או חגגו והפתיעו אותם בעוגה כשהם מצליחים במשהו מיוחד. הרגשות כלפי ילדיכם הביולוגיים וכלפי ילדיהם של בן או בת הזוג יכולים וצפויים להיות שונים. ישנם מצבים בהם לא חשים אהבה כלפי ילדיהם של בן או בת הזוג, וזה בסדר. יחד עם זאת, חשוב מאוד להקפיד לנהוג באכפתיות, באמפתיה ובדאגה, על מנת לבנות מערכות יחסים טובות בתוך משפחתכם החדשה.

התקדמו לאט

התקדמו במערכת היחסים בקצב שמתאים לילדים. אל תצפו להרגיש כלפיהם אהבה מיידית ואפילו חיבה, ואל תצפו מהם להרגיש אותו דבר כלפיכם. הסתפקו בכבוד הדדי בימים הראשונים.

בשנה-שנתיים הראשונות, בדרך כלל עדיף שתשמשו דמות תומכת לילדיהם של בן או בת הזוג, אך לא תיקחו על עצמכם אחריות הורית פעילה. למשל, מספיק אם תהיו מישהו שאפשר לסמוך על כך שיעשה אותם דברים מדי שבוע, כמו תמיד לקחת אותם לחוג ספורט בימי חמישי. כך תתנו להם הזדמנות להכיר אתכם ולבטוח בכם. ברגע שתרגישו בנוח ביחד, תוכלו למלא תפקיד הורי גדול יותר אם זה מה שאתם, בן או בת הזוג והילדים רוצים.

חשבו על בני הזוג הקודמים

בן או בת הזוג הקודמים של בני זוגכם הנוכחיים זקוקים גם הם לזמן כדי להסתגל לתפקידכם החדש בחיי הילד שלהם. תקופה זו יכולה להיות קלה יותר אם תשמרו על מידת מעורבות מינימלית ביחסים עם בני הזוג הקודמים, לפחות בהתחלה.

בשנים הראשונות במיוחד, עדיף ששני ההורים ידברו ביניהם על סוגיות כמו מסגרת חינוכית ודברים נוספים. אם בני הזוג לשעבר מסכימים שגם אתם תדונו בסידורים האלה, זה בסדר.

עם הזמן תלמדו להכיר גם את בני הזוג לשעבר, ותרגישו בנוח לחלוק איתם אירועים כגון ימי ההולדת של הילדים או חגיגות סיום בבית הספר.

טפלו בעצמכם

חשוב שתטפלו גם בעצמכם. עשו דברים שגורמים לכם להרגיש טוב וטובים עבורכם – למשל, להתעמל, לאכול היטב, לפגוש חברים ולתחזק תחומי עניין ותחביבים.

להיות הורים בפעם הראשונה

אם זו הפעם הראשונה שאתם הולכים לתפקד כהורים, מומלץ:

  • לקרוא על השלבים ההתפתחותיים שמתאימים לגילם של הילדים
  • ללמוד על טכניקות להורות חיובית כמו הקשבה פעילהשימוש בשגרה לניהול ההתנהגות ומתן תשומת לב לשיפור ההתנהגות.
  • ללכת עם בן או בת הזוג להדרכה הורית
  • לשאול את בני הזוג על ההרגלים והשגרות של ילדיהם ולתכנן את היום, בעיקר אם אתם אלה שמשגיחים עליו כשההורה שלו אינו נמצא.
  • אם ילדיהם של בני הזוג גדולים מילדיכם, כדאי לקרוא לעומק על השלב ההתפתחותי הספציפי שבו הם נמצאים.

© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.