להשתמש בשגרה לניהול ההתנהגות

השגרות השונות עוזרות לחיי המשפחה להתנהל בצורה חלקה, ומכוונות את התנהגותם של הילדים. כך תשתמשו בשגרה כדי לנהל את ההתנהגות של ילדיכם.

מדוע שגרה עוזרת לניהול ההתנהגות?

השגרה המשפחתית עוזרת לבני המשפחה לדעת מי עושה מה, מתי, באיזה סדר ובאיזו תדירות. כמו כן, היא מסייעת להפחית התנהגות בלתי הולמת שקשורה לדברים משעממים כגון צחצוח השיניים, איסוף הצעצועים או כיבוי הטלוויזיה. במקרים שבהם ילדכם עלול להתפרע, כגון יציאה לקניות, בזמן הנהיגה ברכב או בביקור אצל חברים, השגרה תעזור לכם להתכונן מראש.

לילדים צעירים אפשר לבנות שגרת משחק, שגרת ארוחות ושגרת שינה. ילדים שמקבלים שינה איכותית ומספקת, אוכל מזין והמון זמן לשחק, מתנהגים בדרך כלל כפי שאתם רוצים.

השגרה עוזרת לילדים לחוש בטוחים ומוגנים – בדיוק מה שהם זקוקים לו כדי לגדול וללמוד כיצד להתנהג כראוי.

ליצור שגרה

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם ליצור שגרות משפחתיות:

  • אם ילדכם גדול מספיק – בסביבות גיל בית הספר – תוכלו לדבר איתו על השגרה הרצויה. עריכת דיונים על השגרות השונות היא דרך מצוינת לעזור לו ללמוד דברים חשובים כגון כיצד להתארגן בעצמו, וכיצד להיות מוכן בזמן.
  • תכננו שגרה לזמנים לחוצים במיוחד במהלך היום – לדוגמה, לפני היציאה לעבודה ולבית הספר ובשעת החזרה. בשגרה שבה לכל אחד יש מה לעשות – או לפחות כזו המאפשרת לילדים להיות עסוקים בזמן שאתם מתארגנים – הכל יכול להתנהל בצורה חלקה יותר.
  • הוסיפו זמן מנוחה לשגרה של ילדכם. כך הוא יוכל להקדיש זמן לשינה או למנוחה, מה שיסייע להתנהגותו ויאפשר לו ללמוד כיצד להעסיק את עצמו.
  • אפשר לכלול בשגרה גם הגבלות זמן על פעילויות מסוימות, כגון זמן מסך. לדוגמה, ילדים יכולים לצפות בטלוויזיה או להשתמש בטאבלט שלהם, אך רק בין השעות 17:00 עד 17:30 (או מה שמתאים למשפחתכם).

לגרום לילדים לפעול לפי השגרה

תכננתם תוכנית שתעמוד בבסיס השגרה החדשה. אך איך אפשר לגרום לילדים לפעול לפיה, בלי לנדנד להם? הנה כמה רעיונות:

  • הכינו פוסטר מאויר של השגרה במקום בולט. הכנת הפוסטר יכולה להיות פעילות מהנה עבורכם ועבור ילדכם, ולתת לכם הזדמנות לדבר על השגרה הרצויה.
  • ספרו לילדכם על החלקים בשגרה שהוא יכול לעשות בעצמו – למשל, לרחוץ ידיים לפני הארוחה.
  • מצאו דרכים להזכיר לילדכם שעליו לפעול לפי השגרה בלי עזרתכם. לדוגמה, שימו בחדרו רדיו-שעון מעורר. המוזיקה תאותת לו שהגיע הזמן לקום, להתכונן לבית הספר או לצאת מהחדר בבוקר.
  • חשבו אילו חלקים בשגרה יכולים להיות באחריותו של ילדכם. הוא יכול ללמוד מיומנויות חדשות ולעזור למשפחה במטלות הבית – לדוגמה, ילד בגיל הגן יכול לערוך את השולחן לפני הארוחה.
  • שימו לב לילדכם ושבחו אותו כשהוא פועל לפי השגרה ללא עזרה.

עם זאת, זכרו שהשגרה אינה מחייבת אתכם ואת משפחתכם להיות נוקשים ובלתי גמישים. שינויים והפתעות של הרגע האחרון הם חלק טבעי מהחיים.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.