הגילוי שילדכם החל לקלל יכול להפתיע אתכם מאוד. אתם בוודאי תוהים מאין למד את השפה הזו - ואם הוא באמת מבין מה הוא אומר. האופן שבו אתם מגיבים לקללות כעת ישפיע על חזרת ההתנהגות הזו בעתיד.
קללות: מדוע ילדים בגיל בית הספר עושים את זה?
ילדים צעירים מקללים לפעמים כיוון שהם מתנסים בשפה. יכול להיות שהם בוחנים מילה חדשה ומנסים להבין את משמעותה. ילדים בגיל בית הספר מקללים בדרך כלל כדי לשחרר את הרגשות השליליים שלהם, כתגובה למשהו כואב, מטריד או מתסכל.
לעיתים ילדים מקללים כדי להתאים לחברה שבה הם נמצאים. יכול להיות שהם מנסים להיות חלק מהקבוצה, להתבלט ולהפוך לילד המצחיק בחבורה או להוסיף את אלמנט ההלם לדברים שהם אומרים. ילדים עשויים לחקות מישהו אחר כשהם מקללים. יש ילדים שמקללים כיוון שכך הם מקבלים תגובה חזקה מהוריהם.
איפה הוא שמע את זה?
ילדים לומדים קללות ממקורות רבים, מחוץ לבית ובתוכו. אך לא כל הילדים לומדים מהוריהם. מחקרים מראים כי חשיפה לקללות בטלוויזיה יכולה להוביל לעלייה בכמות הקללות בקרב ילדים. חברים וילדים בכיתה משפיעים גם הם על ילדכם. כמו כן, הילדים קולטים מילים חדשות במעגלים החברתיים המורחבים, למשל מפגשי משחק, אצל חברים או ילדים גדולים יותר.
מה לעשות אם ילדכם מקלל: פעולה מיידית
דברו עם ילדכם על בחירת המילים שלו, במקום להתעלם מהתנהגותו. ייתכן שילדכם אינו מודע לגמרי למשמעותה של הקללה שאמר. עם זאת, ילדים בגיל בית הספר מבינים בדרך כלל שמילים יכולות לפגוע באחרים או להעליב אותם. תגובתכם תשפיע על השאלה אם ילדכם יקלל שוב בעתיד או לא. הישארו רגועים והסבירו בבירור שהמילה שבה השתמש אינה מקובלת עליכם. כך תוכלו לעזור למנוע את השימוש בשפה כזו בעתיד.
האם עלינו להסביר מהי משמעות המילה?
הסבר פשוט יכול להועיל לילדים בגיל בית הספר. אם אתם חושבים שילדכם מבין חלק ממשמעותה של המילה, שאלו אותו מה לדעתו היא אומרת. לאחר מכן, השתמשו במונחים כללים כדי להסביר מדוע היא אינה הולמת. תוכלו למשל להגיד, “זו מילה שמתארת את איברי הגוף הפרטיים. במשפחה שלנו לא משתמשים בה כך”.
מה לעשות אם ילדכם מקלל: פעולות לטווח הארוך
- מומלץ שהמבוגרים בביתכם ידונו ויסכימו על השפה המקובלת. למשל, בחלק מהמשפחות מותר להגיד “חוצפנית!” ובאחרות אסור.
- קבעו כללים משפחתיים הנוגעים לשפה המקובלת בביתכם. לדוגמה, אפשר להגיד “דברו בבקשה בנימוס או שלא תדברו בכלל”, או “יש כמה מילים שאנחנו לא משתמשים בהן”.
- כמו כן, אפשר להסביר לילדכם שחלק מהמילים שמקובלות בבית אינן מקובלות בבית הספר (או בכל סביבה אחרת, כמו בבית הכנסת או אצל חברים). במקומות שונים יש כללים שונים.
- אם קשה לכם להפסיק את הקללות בעצמכם, נסו להשתמש במילים אחרות או למצוא דרך אחרת להתמודד עם המצב. מבוגרים נוטים לקלל כשהם מתוסכלים או כועסים. במקום לקלל, אמרו משהו כמו, “אני מרגישה ממש מתוסכלת או כועסת”. כך תדגימו הבעת רגשות טובה יותר. אם ילדכם שומע אתכם מקללים, הסבירו לו מדוע אתם מקללים.
- שימו לב במה ילדכם צופה, למה הוא מאזין ועם מה הוא משחק. כלומר, השגיחו ובדקו את הדירוג בטלוויזיה, סרטים ובאמצעי תקשורת ומוזיקה אחרים. כמו כן, כדאי להחזיק את המחשב והטלוויזיה באזור ציבורי בביתכם, שבו תוכלו להשגיח על ילדכם בקלות.
- שבחו את ילדכם כשאתם מבחינים שהוא מתמודד עם כעס או תסכול בדרך הולמת יותר. לדוגמה, אם הוא אומר לכם שחבר למשחק השתמש בקללות כדי להקניט אותו, שבחו אותו על כך שהתרחק מהמצב ולא השתמש בקללות בעצמו.
- עם זאת, ילדכם ייתקל גם במילים שהגדרתם כבלתי הולמות כשיסתובב בחוץ, וכדאי שתהיו מוכנים לכך. אם הוא שואל אתכם מדוע מישהו משתמש במילה רעה, דברו על כך שבמשפחות שונות יש כללים שונים.
להתמודד עם הגורם לקללות
ילדים שנתקלים בקללות לעיתים קרובות עשויים להתרגל אליהן, וכך להשתמש בעצמם באותן מילים. אם אתם יודעים מדוע ילדכם מקלל, כדאי להחליט מראש על תגובה הולמת.
- אם הקללות נובעות מכעס, למדו את ילדכם שמותר לו לכעוס, אך עדיף שיביע את רגשותיו באמצעות מילים הולמות יותר, או יתרחק ממה שמכעיס אותו. לדוגמה, אם ילדכם כועס על חבר למשחק, אמרו לו להתרחק ממנו מעט או לבקש עזרה ממבוגר.
- אם אתם חושבים שילדכם מקלל כדי להתאים לחברה שבה הוא נמצא, הציעו לו דרכים אחרות להתקבל בקרב חבריו. למשל, חשבו על ביטוי “מגניב” אחר שבו יוכל להשתמש. ככל שהילדים גדלים, כדאי להזכיר להם שהם יכולים להשתמש בשפה שונה עם אנשים שונים – אך יש מילים שלעולם אינן מקובלות.
- אם ילדכם מקלל בגלל תסכול, הדריכו אותו כיצד להתמודד עם הבעיות בעצמו. לדוגמה, אם הוא מנסה לקשור את השרוכים, הציעו לו בהתחלה להצליב אותם זה מתחת לזה, לאחר מכן לעשות קשר לולאה וכן הלאה.
- למדו את ילדכם דרכים חלופיות להתמודדות עם כעס ותסכול – למשל, לספור עד עשר, לקחת כמה נשימות עמוקות או לדבר על רגשות הכעס.
- עודדו את ילדכם להשתמש במילים חלופיות שאינן פוגעניות. לדוגמה, הציעו לו להגיד “אוף”, “מרגיז” או אפילו מילים מצחיקות שתמציאו ביחד.
כשילדכם עובר את הגבול
יש ילדים שממשיכים לקלל ולבחון את גבולותיהם גם אחרי שביקשו מהם להפסיק. אם אתם מוצאים את עצמכם במצב הזה, נסו את השיטות הבאות:
- הבהירו שוב את הכללים. אמרו, לדוגמה, “במשפחה שלנו משתמשים בשפה מנומסת”.
- הזכירו לילדכם מה הן התוצאות אם תשמעו קללות נוספות – לדוגמה, פסק זמן או אובדן זכויות יתר כמו שעת טלוויזיה, דמי כיס ועוד.
- שבחו את ילדכם אם לא קילל במצבים שבהם נהג לקלל בדרך כלל. אם עבר זמן רב ולא שמעתם ממנו קללה אחת, אמרו לו כמה אתם גאים בו שהשתמש בשפה מנומסת.
- אם ילדכם משתמש בקללות פוגעניות, הבהירו לו שאינכם מוכנים לסבול התנהגות כזו. ילדים בגיל בית הספר אמורים להבין שהקללות עלולות לפגוע ברגשותיהם של אחרים.
אם הקללות הן חלק מכמה התנהגויות לא הולמות, כדאי לפנות לאיש מקצוע כגון פסיכולוג או יועץ בית הספר. אפשר לקבל המלצה מרופא הילדים או מבית הספר.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.