אם בתכם המתבגרת נכנסה להיריון, סביר להניח שהוא לא מתוכנן, וככזה הוא תפס אותה, ואותכם בהפתעה. עם זאת, לכם כהורים יש תפקיד חשוב בתמיכה בבתכם בקבלת החלטות, שעשויות להיות לעיתים לא פשוטות, ובעלות השלכות לטווח ארוך.
כיצד ההורים מרגישים בנוגע להיריון בגיל ההתבגרות
מרבית ההורים לא תכננו להתמודד עם הריון בגיל ההתבגרות של ביתם, והורים שונים עשויים להגיב בצורה שונה. אתם עשויים לחוש כעס, אכזבה ודאגה בנוגע לעתיד ילדכם. יכול להיות שאתם מתחרטים שלא עשיתם מספיק כדי למנוע את ההיריון הזה. יכול להיות שאתם תוהים מה יחשבו בני המשפחה המורחבת, החברים והאנשים בבית הספר ובקהילה. ייתכן שאתם מאד מופתעים מהעובדה שבתכם מקיימת יחסי מין.
מצד שני, ייתכן שלאחר ההפתעה וההלם הראשוניים , תראו גם את הצדדים החיוביים, ותחשבו שזה מרגש שבתכם תהיה אמא ואתם- סבים. במרבית המקרים, סביר שתרגישו רגשות מעורבים, וזה בסדר. אולי רגשותיכם ישתנו עם הזמן, ואולי לא.
הרגשות שלכם חשובים, אך עדיף שלא להעמיס אותם על בתכם. התמיכה והדאגה שלכם יעזרו לה לקבל את ההחלטות הנכונות עבורה, תוך שמירה על בריאותה הגופנית והרגשית. השיחה עלולה להיות קשה, אך אם תדברו על הרגשות שעולים בכם במהלך ההיריון, מערכת היחסים עם ילדכם תשתפר.
כיצד מתבגרים מרגישים בנוגע להיריון
סביר להניח שבנכם או בתכם מרגישים רגשות מעורבים ואינטנסיביים בנוגע להיריון , אך בכל מקרה סביר שהם שלכם לחוצים למדי מהצורך לספר לכם ולגלות איך תגיבו.
הם עשויה להרגיש דאגה מהיכולת שלהם לטפל בתינוק, חשש מוויתור על דברים שהיו חשובים להם, חשש לקבל החלטה שעשויה להשפיע על עתידם, או חשש מפני החלטה שלא תעמוד בקנה אחד עם החינוך אותו קיבלו, או פחד מתגובת הסביבה שלעיתים קרובות תהיה שיפוטית, ולא תמיד תומכת. מאידך, בתכם עשויה להרגיש גם תחושת שמחה- על כך שהיא מסוגלת להיכנס להריון, והתרגשות לקראת הפיכתה לאם ולקראת השלב החדש בחייה, אם היא מחליטה להמשיך את ההיריון.
לקבל החלטה
עם ההבנה שבתכם נמצאת בהריון, תצטרכו לסייע לה לקבל החלטה בנוגע לעתיד ההיריון. לצורך כך עזרו לה לענות על השאלות הבאות- מהם הדברים החשובים לה ביותר בשלב זה בחיים? מהן התכניות שלה לעתיד? האם אלו עשויות להשתנות בהתאם להחלטה אותה היא תקבל? האם היא מרגישה שהיא מסוגלת בשלב זה של חייה לגדל תינוק? וכיצד היא חושבת שישפיעו ההחלטות שלה על יחסיה עם הסביבה (בן הזוג שלה, הסביבה המשפחתית, החברות , הקהילה ועוד)?
גם אם לכם כהורים יש דעה ברורה יותר לגבי מה אתם חושבים שהיא ההחלטה הנכונה, זכרו כי ההחלטה היא שלה, ושלה בלבד, והיא זקוקה לתמיכה שלכם גם אם תחליט אחרת מכם.
אחת הדרכים הראשונות בהן תוכלו לסייע לבתכם לקבל החלטה מושכלת, היא בהצגת מידע אמין אודות האפשרויות העומדות בפניה:
הפסקת הריון
הפסקת הריון הוא הליך רפואי מכוון שמטרתו להפסיק את ההיריון. הוא מבוצע בבית החולים, ומחייב במדינת ישראל קבלת אישור לכך מוועדה להפסקת הריון. ועדה כזו, מתכנסת לרוב בבתי החולים, והיא מורכבת מעובדת סוציאלית ושני רופאים. הועדה מאשרת הפסקת הריון אם מתקיים אחד מהתנאים הבאים:
- הנערה בהריון צעירה מגיל 17 שנים
- הנערה אינה נשואה
- כאשר ההיריון הוא תוצאה של יחסים אסורים (אונס, גילוי עריות)
- כאשר התינוק עשוי להיוולד עם מומים מולדים
- אם המשך ההיריון עלול לגרום לסיכון לבריאותה הגופנית או הנפשית של האם.
לאחר קבלת אישור של הועדה יקבע מועד לביצוע הפסקת ההיריון.
ההליך הרפואי כשלעצמו הוא פשוט, ולרוב ללא תופעות לוואי או סיבוכים ואינו פוגע במרבית המקרים ביכולת העתידית להרות וללדת.
אם ההיריון הוא בן יותר מ-24 שבועות, ההליך מורכב יותר ודורש אישור של ועדה מיוחדת.
שיטות להפסקת הריון
עד שבוע 7 להיריון- הפסקת ההיריון נעשית לרוב באמצעות כדורים לבליעה בהשגחה של כמה שעות בלבד בבית החולים ולאחר מכן מעקב.
עד שבוע 12 (ולעיתים גם מעבר לכך)- הפסקת ההיריון נעשית בהרדמה מלאה, על ידי הכנסת מכשור דרך צוואר הרחם אל הרחם.
בהריונות מעבר לשבוע 12- הטיפול תלוי בגיל ההיריון. בהריונות צעירים יותר ניתן עדיין להפסיק את ההיריון בהרדמה ובהכנסת מכשור לרחם, ובהריונות בוגרים יותר יינתנו תרופות הגורמות להתכווצויות של הרחם ולסיום ההיריון.
אם בתכם בחרה להפסיק את ההיריון היא תזדקק לתמיכתם ולעזרתכם. תוכלו לסייע לה לפנות לוועדה, ללוות אותה לוועדה וכמובן גם ללוות אותה בהליך הרפואי ולאחר מכן.
תחושותיה לאחר ההליך הרפואי עשויות להיות של הקלה, אך גם עצבות ודכדוך עשויים להופיע, במיוחד עם הירידה ההורמונלית הנלווית. דאגו שלא תישאר לבד בימים אלו, ועזרו לה להסיח את דעתה ולהפנות את החשיבה שלה לכיוונים חיוביים עם ראיה אופטימית לגבי עתידה.
לידה וגידול הילד
בתכם עשויה לבחור שהיא מעוניינת לשמור את ההיריון, ללדת ולגדל בהמשך את תינוקה.
צעירים שהופכים להורים נתקלים לעתים קרובות בגישות שיפוטיות מהחברים בבית הספר ומאנשים אחרים בחייהם. אם המתבגרת שלכם יודעית שהיא יכולה לבוא לדבר איתכם גם על פחדים, דאגות, תקוות וחלומות, תוכלו לעזור לה להתמודד. חשבו יחד איתה מהי התמיכה שהיא זקוקה לה, פיזית ורגשית במהלך תקופת ההיריון ולאחר הלידה.
יש לזכור כי ישנם כמה סיכונים הריון בגיל ההתבגרות עלול להוביל למספר סיכונים בריאותיים כולל:
- לידה מוקדמת
- לידת תינוק במשקל נמוך
- בעיות בהנקה
- אנמיה, או רמות ברזל נמוכות במהלך ההיריון
- לחץ דם גבוה
- בעיות רגשיות ונפשיות
אורח חיים בריא ותמיכה מצדכם יעזרו לבתכם ההרה להימנע מהסיכונים הללו או לצמצם אותם.
קבלת החלטה: נערים
לא בכדי דיברנו עד עכשיו רק על הנערות. בימינו, ההחלטה האם להמשיך או להסיק את ההיריון נמצאת בידיה של הנערה בלבד. לנער המתבגר שלכם אין כל אמירה בנושא והוא יאלץ לשאת בתוצאות ההחלטה של הנערה, כולל תוצאות משפטיות וכלכליות למיניהן.
טיפול בהיריון בגיל ההתבגרות ואפשרויות ללידה
כל הנשים ההרות זקוקות למעקב היריון ראוי ומתוזמן היטב, אך נשים בנות פחות מ-19 זקוקות לתשומת לב מיוחדת במהלך ההיריון ואחריו. בגיל זה עשויות להופיע בעיות בריאותיות ייחודיות, כיוון שהגוף עדיין גדל ומתפתח, והרגשות מעורבים ועדינים במיוחד.
ככל שבתכם תגיע למעקב היריון מוקדם יותר, כך עולים הסיכויים לכך שההיריון יהיה תקין ובריא.
שלב 1: בקרו אצל רופא נשים
בתכם צריכה לראות רופא נשים כדי לוודא את קיום ההיריון ולעבור בדיקה רפואית בסיסית. תצטרכו להזמין תורים למעקב היריון ובדיקות היריון שונות. רופא הנשים יוכל לספר לבתכם על אפשרויות מעקב ההיריון ועל הלידה.
בדקו אם יש באפשרותכם לקבל גם מעקב רגשי, גופני ותזונתי מתאימים לנערות, במסגרת מרפאות לטיפול במתבגרים בקופות החולים או בבתי החולים.
שלב 2: בדקו את שיעורי ההכנה ללידה
שיעורי הכנה ללידה מומלצים לכל ההורים לעתיד. בשיעורים ניתן מידע מפורט בנוגע לסימני תחילת הלידה, הצירים, אפשרויות להתמודדות עם הכאב במהלך הלידה והלידה עצמה. רוב השיעורים כוללים מידע על הורות בחודשים הראשונים, הרגעת תינוקות, הנקה וקבלת התמיכה הנכונה.
רוב בתי החולים מציעים שיעורי הכנה ללידה. אם בתכם אינה חשה בנוח ללכת לשיעורי הכנה ללידה, בדקו אם תוכלו למצוא הדרכה פרטית אצלכם בבית.
תמיכה לעומת פרטיות: למצוא את האיזון
בתכם עשויה לרצות לדבר עם הרופאים והאחיות לבדה, עם בן הזוג או עם מישהו אחר שהיא סומכת עליו. מבחינה חוקית, אתם עדיין אחראים עליה – אך היא בכל זאת עומדת להיות אמא. אם תלמד לקבל החלטות באופן עצמאי, הביטחון העצמי שלה ישתפר. מומלץ שתדבר עם הרופאים והאחיות לבדה, בתור תרגול לזמן שבו תהיה אחראית לבריאותו של התינוק שלה ולבריאותה שלה.
אם לבתכם יש בן זוג, מערכת היחסים שלהם עשויה להשתנות במהלך ההיריון ולאחר הלידה. התמיכה שלכם – מבלי להתערב ביחסים – תעצים ותחזק אותה במהלך ההיריון. מומלץ לקיים שיחה משותפת עם בתכם ובן הזוג כבר בשלב מוקדם, כדי לבדוק עד כמה הם רוצים שתהיו מעורבים במעקב ההיריון ובלידה. עם זאת, סביר להניח שהצרכים שלה ישתנו, ולכן נסו להיות גמישים.
התקופה הזו, שבה אתם מנסים למצוא את האיזון בין לתת תמיכה לבתכם לבין הצורך שלה בפיתוח עצמאות, עשויה להיות תקופה רגישה מאוד.
חלק מההורים הצעירים עלולים להילחץ מאוד מההיריון ומההורות המוקדמת. אחרים מרגישים חרדה, תסכול, כעס והצפה. תחושות אלה עלולות להוביל לתוקפנות או לאלימות. אם אתם מבחינים שבתכם או בנכם מתמודדים עם תחושות כאלה, פנו לקבלת עזרה והתקשרו לקווי החירום למניעת אלימות במשפחה של משרד הרווחה והשירותים החברתיים בטלפון 1-800-22-0000.
להפוך לסבא ולסבתא: תחומי אחריות חדשים
בזמן שבנכם או בתכם המתבגרים מתכוננים להיות הורים, ואתם מתכוננים להפוך לסבא ולסבתא, כדאי לחשוב על כמה שאלות חשובות במיוחד:
- עד כמה אנחנו מוכנים להפוך לסבא ולסבתא?
- עד כמה אנחנו מעוניינים להיות מעורבים בגידול הנכד?
- כמה תמיכה כלכלית נרצה ונוכל לספק?
- האם מצפים מאיתנו לטפל בילד? כמה זמן יש לנו לטפל בילד?
- האם הבן או הבת והנכד יחיו איתנו?
- מה הם יכולים לעשות בנוגע לכסף ולעניינים כלכליים?
- כיצד נוכל לעזור לבננו או לבתנו לסיים את הלימודים בבית הספר?
דברו עם בנכם או בתכם על השאלות והדאגות שמטרידות אתכם בנוגע לעתיד.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network