בני נוער בתקופת הקורונה: התמודדויות ואתגרים

בני נוער הלומדים בכיתות הגבוהות מתמודדים בימים אלו עם אתגרים לא מבוטלים. הם נדרשים לעבור את תקופת הבגרויות תחת לחץ של זמן ובתנאי למידה לא רגילים. חלקם נאלצים להישאר בבתים או אף בבידוד, מה שעלול להערים לא מעט קשיים רגשיים בתקופה שהיא ממילא לחוצה. כיצד ניתן לתמוך בהם ולסייע להם להתמודד בהצלחה?

דאגות בגיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות הוא תקופה של שינויים רבים מבחינה נפשית, גופנית וחברתית. בני נוער רבים חשים לחץ ודאגה בגין האתגרים הרבים העומדים בפניהם בשנים אלו. מצבם החברתי, ויכוח עם בני גילם, עימותים במשפחה, דימוי גוף, קשיים לימודיים וחששות מפני העתיד הם רק חלק מן הדאגות איתן הם מתמודדים. מתבגרים רבים אף נדרשים לקבל החלטות חשובות שעשויות להשפיע על המשך חייהם.

אל תוך העומס הרגשי והמנטלי הזה, תקופת הקורונה מביאה עמה לא מעט אתגרים נוספים. אי וודאות ושינויים מהירים בשגרת היומיום מצטרפים לפערים שהצטברו בלמידה והצורך להתארגן לקראת בחינות הבגרות בזמן קצר. גם הדאגות הבריאותיות המתעוררות באופן טבעי בתקופה זו עשויות להגביר את תחושת הלחץ של נערים ונערות. זאת בנוסף לצמצום בפעילויות הקהילתיות והחברתיות החיוניות לתחושת השייכות ומהוות גורם תמיכה מרכזי בחייהם.

הורות תומכת למתבגרים

היכולת להתאושש מהתקופה הקשה תלויה בחוסן הנפשי ובתחושת המסוגלות של ילדכם. מערכת יחסים חזקה וחיובית עמכם ועם מבוגרים נוספים תסייע לו לפתח מיומנויות אישיות שיאפשרו לו להסתגל לשינויים ולהתמודד עם המכשולים והאתגרים שניצבים לפתחו. הקפידו לשמור על קשר עם ילדכם, לעודד אותו לשוחח עמכם, ולהקשיב לתחושותיו באופן פעיל. חשוב להתייחס לחששות ודאגות שלו באופן מותאם, ולסייע לו להרגיש כי זה נורמלי לחוש כך. הזכירו לילדכם כי זה טבעי להרגיש לחוץ ומודאג, וכי עשוי לקחת זמן להסתגל לשינויים. נסו להעביר לו מסרים חיוביים, תוך כדי חיבוק או מגע חם, והפגינו אמון ביכולת שלו להתמודד. שמשו דוגמה אישית; דברו על רגשותיכם והראו לילדכם מה אתם עושים על מנת להתמודד עם הדאגות והלחצים בהצלחה.

בגרויות מחוץ לשגרה

התמודדות מרכזית בתקופה זו נוגעת לעומס הבגרויות בתנאים לא שגרתיים, תחת לחץ זמן, ובחלק מן המקרים אף בלמידה מרחוק או תוך כדי בידוד. חשוב להבין כי בני נוער רבים מרגישים שהלימודים בתיכון ובחינות הבגרות קובעים את כל עתידם, כך שהם עשויים לחוות לחץ רב מהאפשרות שהבחינות שלהם יפגעו בשל הקורונה. מתבגרים אחרים עשויים להתקשות להתגייס ללמידה בשל השינויים הרבים בשגרה והפערים שהצטברו. על אף הקשיים, יש לא מעט דרכים בהם תוכלו לסייע לילדכם לצלוח את תקופת הבגרויות.

מעורבות הורית בלימודים

גם בני נוער זקוקים לתמיכתכם ולעידוד מצדכם כדי ללמוד, אולם באופן שונה מזה שהזדקקו לו בעבר. סביר להניח שילדכם יזדקק ליותר תחושת עצמאות בלמידה. כדי שילדכם ידע שאתם זמינים עבורו במקרה הצורך, הפגינו עניין בלמידה שלו, אך עדיף שלא ללחוץ עליו יותר מדי. אתגרים הם חלק טבעי בחיים, וילדכם חייב ללמוד כיצד להתמודד איתם בעצמו. תנו לו לנסות להתמודד עם הבעיות שלו לבד לפני שאתם מתערבים; גם כישלונות הם חלק חשוב מהתהליך. עם זאת, נסו להישאר ערים למצבו; כשאתם רואים את ילדכם נאבק לבצע משימה, התעניינו ושאלו אותו איך הוא מתמודד. תמכו בו גם כשאינו מצליח, הימנעו משיפוטיות כלפי התנהגותו ועודדו אותו להמשיך לנסות.

ניתן ורצוי לבסס הרגלים שיתמכו בלמידה של ילדכם. עזרו לו ליצור שגרת שיעורי בית בשעה ובמקום קבוע, שבה תדאגו לסביבה נקייה מהסחות דעת כגון טלוויזיה או אחים צעירים. שוחחו עם ילדכם על ההתנסויות שלו בלמידה באופן שגרתי בעת ארוחה משותפת. שימו דגש על חווית הלמידה שלו ולא על הישגים. חלקו עמו את רגשותיו והשתתפו בשמחה ובהתרגשות שלו כשהוא מצליח, והציעו תמיכה ואהבה כשהוא מביע תסכול או מתקשה.

מטרות ברות השגה

על מנת לחזק את תחושת המסוגלות והביטחון העצמי של ילדכם, חשוב לסייע לו להציב לעצמו מטרות שיוכל להשיג. קבלו את העובדה שהוא חזק בתחומים ומסוימים ופחות חזק באחרים, ועזרו לו לחשוב מהן החוזקות ומה המגבלות שלו. הציעו לו להתנסות בלמידה במגוון דרכים, כדי שתוכלו להבין ביחד באיזו דרך הוא לומד באופן הטוב ביותר. עזרו לו לתכנן ולארגן את הלמידה שלו בהתאם להבנות שאליהם הגעתם. אם לדוגמה הוא זקוק להפסקות תכופות, עודדו אותו לתכנן מספר פרקים קצרים של למידה במהלך היום. אם הוא לומד טוב יותר מתוך פעילות והתנסות, עודדו אותו לבנות מצגת שיוכל לחלוק עם חבריו. כשהוא מתקשה, הדגישו את האופן שבו הוא לומד ולא את הישגיו, ועודדו אותו לפתח מיומנויות של תכנון ומשמעת עצמית. במקביל, עזרו לו להתמקד בדברים שבהם הוא טוב, כדי לסייע לו לבנות בטחון עצמי.

שינה

איכות השינה חשובה במיוחד על מנת לשפר את רמות האנרגיה, הזיכרון והריכוז, ולשמור על מצב רוח חיובי. בתקופה של שינויים בשגרה ועם עומס הלמידה לבגרויות, השינה של ילדכם עלולה להיות הדבר הראשון שנפגע. לאורך כל גיל ההתבגרות, בני נוער זקוקים לתשע שעות שינה על מנת לתפקד כראוי. גם איכות השינה עשויה להיפגע, אם ילדכם ישן בסביבה עמוסת גירויים של אור וקול – עם טלוויזיה דלוקה, או כשהפלאפון ביד.

על מנת לסייע לילדכם לפתח דפוסי שינה בריאים, עודדו אותו ללכת לישון ולקום בערך באותה שעה בכל יום. כדאי להימנע משינה ממושכת בשעות אחר הצהרים, שעלולה לפגוע בשנת הלילה. בקשו ממנו לכבות מכשירים אלקטרוניים כשעה לפני השינה, ושוחחו עמו על החשיבות של היגיינת שינה. אם ילדכם מתקשה לישון, נסו ללמד אותו שיטות של הרפיה, והציעו לו לשוחח על דאגותיו בשעות היום. שבחו אותו אם אתם רואים שהוא מנסה לשנות את דפוסי השינה שלו. במידה ואתם דואגים שהבעיה חריפה יותר, דברו עם ילדכם על חששותיכם ופנו לקבל עזרה מקצועית מרופא המשפחה או מיועצת בית הספר.

נוער בבידוד

אם ילדכם הוכנס לבידוד, הוא ואתם נדרשים להתמודד עם אתגר נוסף. תקופת הבידוד עשויה להציף בדאגות וחרדות בריאותיות, שחלק מן המתבגרים עשוי להתקשות להתמודד עמן. במקרים רבים בית הספר כולו נסגר, ולעתים לא מתקיימת אף למידה מרחוק. במצב זה כל שגרת היום מתערערת; ילדכם אינו לומד, לא יכול להיפגש עם חבריו, ואין כל אפשרות לצאת החוצה ולהתאוורר. כשהוא נדרש לבלות שעות ארוכות לבד ללא פעילות, הפתרון הזמין ביותר עבורו הוא המסך.

על אף שבשגרה מומלץ מאוד להגביל את זמני המסך של ילדכם, הכניסה לבידוד דורשת התאמה מחדש של הגבולות. האינטרנט והפלאפון מהווים בזמן הבידוד שער לחיים החברתיים, שמתרחשים כעת רק ברשתות החברתיות ובוואצאפ. זהו לא הזמן להעמיס בדרישות נוקשות בנוגע לזמני מסך, עמידה במטלות או דרישות לימודיות. עם זאת, חשוב ורצוי לעודד את ילדכם לחשוב כיצד הוא רוצה לנצל את הזמן שלו ולעודד אותו לבנות סדר יום מאוזן, הכולל גם תזונה בריאה, פעילות גופנית והקפדה על שעות שינה. שוחחו עמו על ההשלכות השליליות של שהייה ממושכת מול המסך, ועזרו לו להבחין בשינויים ברמת האנרגיה ובמצב רוח כשהוא נמצא זמן רב ללא פעילות. שבחו אותו כשהוא קובע לעצמו יעדים ומטרות, מתנסה בפעילויות חדשות, או מתאמץ לשמור על שגרה בריאה. עודדו אותו לגלות אילו פעילויות מרגיעות הוא יכול לשלב בסדר היום – אמבטיה, קריאה בספר, האזנה למוזיקה. שוחחו עמו על הדאגות שלו כדי שירגיש מוגן, ועזרו לו לחשוב מחשבות חיוביות שיסייעו לו בהתמודדות עם המתחים.

מתי לפנות לעזרה?

עליות וירידות רגשיות הם תגובה טבעית בתקופה המאופיינת בלחצים ובשינויים רבים כל כך. אולם אם הלחץ של ילדכם הולך וגובר, החששות שלו מחמירים או שהלחץ מפריע לשינה, לתיאבון, לרמות האנרגיה או להנאה, או אם הוא מתקשה לחזור לחיים השגרתיים לאחר בידוד, כדאי לפנות לרופא הילדים או המשפחה שלכם ולקבל עזרה מקצועית.