החוויה בבית הספר מגרה אזורי חשיבה חדשים במוחו של ילדכם, ואפשר לעשות עוד המון דברים כדי לעודד את ההתפתחות הקוגניטיבית שלו. המשחק הוא עדיין אחת הדרכים החשובות שבהן ילדכם מפתח מיומנויות למידה, חשיבה ופתרון בעיות.
התפתחות קוגניטיבית של ילדי בית הספר: למה לצפות
כל ילד הוא אדם ייחודי בפני עצמו, ויש לו תחומי עניין, מיומנויות וסגנון למידה משלו, אך יש כמה דפוסי גדילה והתפתחות כלליים המשותפים לרוב הילדים. בגיל זה, ילדכם עשוי:
- לאסוף בהתלהבות פריטים כגון קלפים או חותמות
- להצליח לקרוא בצורה עצמאית, מסביבות גיל שבע
- להיות מסוגל לחשוב לפני שהוא פועל
- לדעת מה השעה, מסביבות גיל שבע או שמונה
- להבדיל בין ימין לשמאל
- להתפעל מניסויים מדעיים
- לרצות לפעול לפי הכללים ולהתנהג יפה
- לחשוב לפני שהוא פועל ולבקש רשות לפני שהוא מנסה משהו חדש – ברוב המקרים!
ילדים בגיל בית הספר יכולים לספוג מידע חדש במהירות ונלהבים ללמוד. כדי לגרות את ההתרגשות של ילדכם בנוגע ללמידה ולהרחיב את אופקי החשיבה שלו, גלו מהם הנושאים שבהם הוא מתעניין. לדוגמה, אם הוא מתעניין מאוד במדוזות, תוכלו לחפש מידע באינטרנט, לגשת יחד לספרייה המקומית ולחפש ספרים על הנושא, או לבקר בחוף הים בעונה המתאימה ולחפש מדוזות על החוף.
בגיל זה, ההערכה העצמית ויכולת החשיבה קשורות מאוד זו לזו. דאגות קטנות וגדולות כאחד עלולות להסיח בקלות את דעתו ולמנוע ממנו לחשוב בבהירות, לספוג מידע וללמוד ביעילות. הקדישו זמן לשיחה עם ילדכם מדי יום, כדי לעזור לו לעשות סדר בדברים שמדאיגים אותו ולשפר את הרגשתו.
בין אם ילדכם מתעניין שחקני כדורגל, חיות בר או מטוסים, תנו לו להוביל ועודדו אותו לחלוק איתכם את הידע וההבנה החדשים. כמו כן, כדי לחשוב וללמוד היטב, ילדכם צריך לאכול היטב ולישון כמו שצריך – מה שתורם ליכולת הריכוז בבית הספר.
איך לעזור להתפתחות קוגניטיבית אצל ילדים בגיל בית הספר
המשחק עדיין חשוב מאוד להתפתחות קוגניטיבית אצל ילדים בגיל זה. כשילדים משחקים, הם עסוקים בפתרון בעיות, יוצרים, מתנסים, חושבים ולומדים ללא הרף. כך תעודדו את החשיבה של ילדכם באמצעות המשחק:
- ספקו לו חידות מאתגרות
- שחקו ביחד במשחקי לוח
- קראו ספרים וספרו בדיחות וחידודי לשון
- הראו לו קסמים פשוטים
- פתרו תשחצים ותפזורות פשוטים
- שחקו במשחקי בנייה והרכבה
- שחקו במשחקי קלפים
- שחקו במשחקים כמו “אני רואה” (משהו שמתחיל באחת מאותיות האל”ף בי”ת, למשל) כשאתם נוסעים ברכב או בתחבורה הציבורית.
סגנון חיים משפחתי בריא כולל מגבלות על זמן המסך היומי. ילדים בגיל 18-5 יכולים לצפות במסך לא יותר משעתיים ביום – כולל טלוויזיה, מחשבים, משחקים אלקטרוניים, טלפונים סלולריים וטאבלטים.
ילדים מתפתחים בקצב שונה. לא כולם עושים אותם דברים באותו זמן ובאותו אופן, אך ישנם כמה דפוסי התפתחות כלליים. אם ילדכם מתקשה ללמוד בבית הספר או אינו לומד באותה רמה כמו חבריו לכיתה, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע או עם המורה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.