טראומה: כיצד להתמודד ולטפל בעצמכם

אחרי אירוע טראומתי, חשוב לטפל בבריאותכם וברווחתכם הנפשית. שמירה על גוף ונפש בריאים תעזור לכם למצוא את האנרגיה לתמוך בילדכם, וגם להתמודד עם הרגשות שלכם. כמו כן, מומלץ לפנות לקבלת עזרה מתאימה.

כיצד מרגישים לאחר אירוע טראומתי

ייתכן שאתם וילדכם חוויתם יחד אירוע טראומתי כגון תאונת דרכים, שריפה, פיגוע או מוות של קרוב משפחה או חבר, או שהאירוע קרה לילדכם בלבד.

גם אם לא עברתם את האירוע הטראומתי עם ילדכם, סביר להניח שתחוו תחושות ותגובות עזות לאחר מכן. אתם עשויים לחוש אשמה על כך שלא מנעתם את האירוע, או שלא הייתם עם ילדכם במהלכו, וגם כעס, חרדה או הצפה. זוהי תגובה נורמלית, שנובעת מתחושת האחריות שלכם כלפי ביטחונו של ילדכם. למרבה הצער, לא תמיד תוכלו להשגיח עליו בשבע עיניים.

עצות להתמודדות אחרי טראומה

לאחר אירוע טראומתי אתם עשויים להרגיש שהחיים שלכם התהפכו על פיהם. תצטרכו לטפל בדברים נוספים מלבד העניינים היומיומיים שדורשים את תשומת לבכם, כמו לקבוע תורים לרופא או לתבוע את הביטוח. רבות מהשגרות הרגילות שלכם יופרעו או יהיה קשה יותר להמשיך בהן.

כדאי למקד חלק מהאנרגיה בניסיון להתמודד באופן רגוע וחיובי. התמודדות טובה מצדכם תעלה את הסיכוי לכך שילדכם יתמודד היטב גם הוא. מומלץ ליצור תחושת ביחד משפחתית, לדבר בפתיחות על מה שקרה ולעזור לילדכם לעבד את רגשותיו, כדי לספק לו ולמשפחתכם סביבה תומכת בזמן ההחלמה. הנה כמה עצות ודרכים שיעזרו לכם להתמודד.

לטפל בעצמכם

  • תרגילי הרפיה, תרגילי נשימה והליכה נמרצת או ריצה קלה בבוקר יכולים להקל על תחושות דאגה או עצבנות, ולעזור אם אתם מתקשים לישון. התעמלות יכולה לשפר את ההרגשה ואת החשיבה.
  • פנו זמן לעשות משהו שאתם נהנים ממנו – אפילו רבע שעה של הליכה, ריצה או קריאת ספר, שמוקדשות רק לכם.
  • נסו להימנע מהימורים ומשימוש באלכוהול ובסמים. אנשים נוטים לפנות לעיסוקים האלה לפעמים כדי להתמודד עם רגשות עזים, אך גם אם הם מביאים להקלה מסוימת, אלה פתרונות לטווח קצר בלבד. הימורים וסמים עלולים ליצור בעיות בריאותיות, בעיות במערכות היחסים ובמצב הכלכלי, שיהפכו את ההתאוששות מהאירוע הטראומתי לקשה אף יותר.
  • שימו לב שאפילו תזכורות מינוריות לאירוע הטראומתי עלולות להעציב אתכם ולגרום לתחושת הצפה של רגשות. זה טבעי. אם אתם מבחינים שהחרדה שוטפת אתכם, אמרו לעצמכם, “אני מוטרד כי אני נזכר באירוע, אבל המצב שונה עכשיו. הסכנה חלפה, ואני בטוח”. אם יש לכם סיוטים או פלשבקים, פנו לרופא ו/או לטיפול מתאים.

להתמודד עם חיי המשפחה

  • זכרו שלא בהכרח תוכלו לעשות את כל מה שעשיתם בדרך כלל. נסו להבין אילו מן המטלות היומיומיות הן החשובות ביותר, והתמקדו בהן. אפשר לפרק מטלות גדולות לשלבים קטנים יותר.
  • נסו להמשיך בשגרות הקבועות, שעוזרות לילדכם להרגיש מוגן ובטוח, ולכם – להרגיש שאתם שולטים במצב. אם אינכם יכולים להמשיך בשגרות הקבועות, תצטרכו ליצור שגרות חדשות.
  • הימנעו מקבלת החלטות חשובות – לדוגמה, לעבור לעיר אחרת – לאחר אירוע טראומתי. יכול להיות שהטראומה שינתה את האופן שבו אתם מסתכלים על העולם, ולכן כדאי שלא להחליט שום דבר גדול מדי עד שהחיים יירגעו מעט. אז תדעו שתהליך קבלת ההחלטות שלכם יציב יותר.

לקבל עזרה

  • דברו על רגשותיכם עם חבר טוב או קרוב משפחה. יכול להיות שאתם חשים אחריות למה שקרה או כועסים מאוד, וזה נורמלי. עיבוד הרגשות האלה יעזור לכם להיות מציאותיים ולהבין מה יכולתם או לא יכולתם לעשות. כמו כן, אך טבעי הזוג שתהיו יותר קצרי רוח מהרגיל, או שתחוו  יותר מצבים של קונפליקט ומריבות במשפחה. נסו  לדבר על כך ולהמשיך הלאה. למשל, “בזמן האחרון אנחנו רבים די הרבה, אבל בהתחשב במה שעברנו, אני חושבת שאנחנו מסתדרים לא רע”.
  • בקשו עזרה מבני משפחה, מחברים ומאנשים אחרים. קבלו הצעות עזרה בתודה. רופא המשפחה יוכל להפנות אתכם לשירותי תמיכה שיעזרו לכם להתמודד עם המצב.
  • שמרו על קשר עם בני המשפחה, עם חברים ועם אנשים מהקהילה. הורים שממשיכים לבקר בני משפחה וחברים ולדבר איתם, ונשארים מעורבים בחיי הקהילה, נוטים להתמודד טוב יותר אחרי אירוע טראומתי מאשר הורים שלא עושים זאת.

רגשות כעס עלולים לפעמים לצאת משליטה ולהוביל לאלימות. אם מישהו במשפחתכם או בקהילה כועס ואלים ואתם או ילדיכם נמצאים בסכנה מיידית, התקשרו למשטרה.

סימנים לכך שאינכם מתמודדים היטב לאחר טראומה

עם הזמן, רוב האנשים מצליחים להתמודד עם הטראומה ולהחלים במידה מסוימת, אך ישנם אנשים שמתקשים להתמודד. ייתכן שאתם זקוקים לעזרה בהתמודדות עם הטראומה אם אתם:

  • חרדים, כועסים, מוצפים, מוטרדים, חשים אשמה ובושה או מאשימים את עצמכם במשך יותר מחודש אחרי האירוע
  • חווים שינויים במצב הבריאותי כגון כאבי ראש, אובדן משקל ובעיות שינה מתמשכות
  • שמים לב לכך שהאירוע השתלט על מחשבותיכם.
  • מרגישים מנותקים מהאנשים סביבכם
  • לא מצליחים לטפל בילדכם או לתת לו את התמיכה הרגשית הדרושה לו.

דברו עם רופא המשפחה אם חוויתם אחד מהסימנים הללו, או אם אתם זקוקים לתמיכה. תהליך ההחלמה לאחר אירוע טראומתי משתנה מאדם לאדם, ולכן חשוב לקבל את העזרה הדרושה. ככל שתקבלו עזרה מוקדם יותר, כך תתאוששו מהר יותר.

שירותים ותמיכה אחרי טראומה

אם אתם מרגישים שאינכם מצליחים להתמודד, חשוב לבקש עזרה מוקדם ככל האפשר. קבלת עזרה מוקדמת יעזור לכם ולילדכם להתאושש. אפשר לדבר עם רופא הילדים או רופא המשפחה שידעו להפנות אתכם לגורמים המתאימים או ליצור קשר עם יועצת בית הספר או המחלקה לשירותים חברתיים בעירכם-  לקבלת עצה והפניה למקום המתאים.

תוכלו לחפש באינטרנט שירותי טיפול המתמחים בטראומה בסביבת מגוריכם.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network