כדי לתמוך בהתאוששות של ילדכם בשבועות שאחרי אירוע טראומתי, הישארו רגועים וחיוביים ושימו לב לרגשותיו. עם הזמן, רוב הילדים לומדים להתמודד עם רגשותיהם, אך אם אתם או ילדכם מתקשים להתמודד, פנו לקבלת עזרה מקצועית.
אתם וילדכם בתקופה שאחרי האירוע
כשילדים חווים טראומה, הם זקוקים למקום מוגן ובטוח שבו יוכלו להתאושש ולעבד את רגשותיהם. לאחר התגובה הראשונית לטראומה, בססו שגרה קבועה של ארוחות ומטלות כדי לעזור למשפחתכם לחזור לחיי היומיום. החזירו את הילד בהדרגה למסגרת החינוכית, לגן או לבית הספר, כדי להזכיר לו שהמקומות הבטוחים שלהם והאנשים המוכרים להם עדיין שם עבורם. כמו כן, השגרה נותנת לכם זמן לארגן דברים עבור המשפחה ולהתמודד עם רגשותיכם.
אם האירוע הטראומתי התרחש באזורכם – לדוגמה, פיגוע או תאונת דרכים בשכונה – המסגרת החינוכית, בתי הספר או מרפאות הייעוץ המקומיות יוכלו להציע לכם עזרה נוספת. אם האירוע הטראומתי קרה למשפחתכם, ספרו לאנשי הצוות שמטפלים בילדכם מה קרה, כדי שיוכלו לעזור ולתמוך בכם.
דברים שמזכירים את האירוע הטראומתי
ילדכם עשוי לפחד מתזכורות לאירוע, למשל, עשן אחרי פיגוע או תמונות בטלוויזיה. הסבירו לו מה קורה ואמרו לו שמותר לפחד. הבטיחו לו שעכשיו הוא בטוח. לדוגמה, אמרו לו “אתה מבוהל מהסירנה של האמבולנס, כי זה מזכיר לך את התאונה. אבל זה רק אמבולנס שעבר בחוץ ועכשיו אתה בבית, אתה בטוח”. כשילדכם מתמודד עם רגשותיו, כדאי להגביל את מה שהוא רואה ושומע באמצעי התקשורת על האירוע שחווה.
אם ילדיכם גדולים יותר, דברו איתם על האופן שבו התזכורות לאירוע – כולל יום השנה – גורמות להם להרגיש וכיצד הם יכולים להתמודד. לדוגמה, “כשאתה רואה תמונות של הפיגוע באינטרנט, אולי זה גורם לך להרגיש מבוהל או חרד. זה קורה להרבה אנשים. זה יעזור אם תגיד לעצמך שהאירוע קרה בעבר והסתיים, שאתה בטוח עכשיו, ושהכל בסדר”.
החיים עשויים להיות עמוסים מאוד אחרי אירוע טראומתי, אך חשוב שתירגעו ותטפלו בעצמכם. עשו תרגילי הרפיה יומיים, שיעזרו לכם לישון טוב יותר, ישפרו את הריכוז שלכם ויתנו לכם אנרגיה כדי לטפל בילדכם. תרגילי ההרפיה יכולים לעזור גם לילדכם ללמוד כיצד להרגיע את עצמו.
כיצד לתמוך בילדכם
כדאי להתמקד בדברים הבסיסיים – למשל, להציע לילדכם ארוחות וחטיפים בריאים באופן קבוע, להקדיש זמן להתעמלות או למשחק מחוץ לבית, ולעודד שנת לילה טובה. כך תוכלו לשמור על בריאותו הנפשית והגופנית של ילדכם בזמן שהוא מתאושש.
ילדכם לומד להתמודד עם רגשות חזקים. הוא יזדקק לאהבה ולהבנה מצדכם כדי להצליח לעבד אותם. כשילדים מתמודדים עם רגשות חזקים, התנהגותם עשויה להיות מאתגרת. ייתכן שתיתקלו ביותר התקפי זעם, צעקות או הפרת כללים משפחתיים. ילדים אחרים עשויים להיות שקטים ולהתכנס בעצמם. האירוע הטראומתי יכול להשפיע גם על שנתם של הילדים – לדוגמה, ילדים בגיל הגן וילדים בגיל בית הספר עשויים לחוות חלומות מפחידים או סיוטים.
פעוטות, ילדים בגיל הגן וילדים בגיל בית הספר עשויים להתקשות להיפרד מכם – לדוגמה, כשיהיה עליהם ללכת למסגרת החינוכית. הם עלולים לדאוג שמשהו יקרה לכם בזמן שאינכם לידם. הבטיחו לילדכם שאתם בטוחים ומוגנים ושהסכנה חלפה. כמו כן, בקשו מצוות הגן או בית הספר לעזור לילדכם להתמודד עם הפרידה.
פעוטות וילדים בגיל הגן
- אם ילדכם מוטרד, עזרו לו לקרוא לרגשותיו בשם. אמרו, למשל, “משהו רע קרה, ואתה עצוב. מותר להיות עצוב”. כשהוא נרגע, הסיחו את דעתו במשחק מהנה, בסיפור או בשיר.
- אם ילדכם נעשה שקט ומכונס בתוך עצמו, עזרו לו לדבר על רגשותיו והזכירו לו את המילים המשמשות לתיאור הרגשות השונים. לדוגמה, “פחדתי כשהתאונה קרתה”.
- אם ילדכם מתקשה להיכנס למיטה בלילה או להישאר במצב שינה, או שהוא קורא לכם ויוצא מהמיטה, נחמו אותו והשכיבו אותו בחזרה במיטה כשהוא נרגע. כדאי להשתמש בשגרת השכבה קבועה.
- ילדכם עשוי “לשכוח” כיצד עושים דברים מסוימים שכבר למד – למשל, ללכת לשירותים או לדבר. זה נורמלי. ברגע שילדכם ירגיש בטוח, הוא יחזור לעשות את הדברים הללו.
- ייתכן שכמה מההרגלים הישנים של ילדכם יחזרו – לדוגמה, הוא עשוי למצוץ את אצבעו, להרטיב את המיטה או לחוות חרדת נטישה. זה נורמלי. ההרגלים הללו יחלפו, בדרך כלל, כשילדכם ירגיש בטוח.
ילדים בגיל בית הספר ומתבגרים צעירים
- אם ילדכם טורק את הדלת או כועס, הסבירו לו מדוע הוא מתנהג כך. לדוגמה, “טרקת את הדלת ממש חזק. אני מניח שאת כועסת. בואי נלך לבעוט קצת בכדור ונוציא חלק מהכעס החוצה!” למידע וטיפים נוספים, קראו את המאמר כיצד לחזק התנהגות טובה.
- אם ילדכם סובל מכאבי ראש או בטן, הסבירו לו שאלה תופעות נורמליות אחרי אירוע טראומתי. אפשר ללמד אותו כיצד לדאוג לעצמו – למשל, לשתות כוס מים ולנוח. אם הבעיה ממשיכה, כדאי לפנות לרופא לכל מקרה.
- אם ילדכם מאשים את עצמו במה שקרה וחש אשמה או בושה, הסבירו לו שהרגשות האלה נורמליים. אמרו לו שהאירוע לא התרחש בגלל משהו שאמר או עשה.
- דברו איתו על תוצאות האירוע ומה הולך לקרות כעת. לדוגמה, “הבית שלנו התמוטט לגמרי בשריפה. עכשיו, בזמן שאנחנו מחכים שיבנו אותו מחדש, נגור אצל דודה מיכל ודוד ארנון. עדיין תוכל ללכת לבית הספר ולראות את כל החברים שלך”.
- אפשרו לילדכם לשאול שאלות ולשתף אתכם בדאגותיו. נסו לענות על שאלותיו, ובדקו אם הבין את מה שאמרתם.
- אם ילדכם ממשיך לחוות מחדש את האירוע כשהוא משחק או מצייר, אמרו לו שזה טבעי לחשוב על האירוע, ואז כוונו את המשחק, הציור או הסיפור שלו בעדינות לכיוון של פתרון בונה. לדוגמה, “אתה משחק הרבה עם מכוניות שמתנגשות. בוא נחשוב מה קורה אחר כך: איך לוקחים את האנשים לבית החולים ומטפלים בהם… מה לדעתך הכי מתחשק לילד לעשות אחרי שהוא הבריא מהתאונה…”.
- אם ילדכם סובל מבעיות שינה, אפשר להתמודד ולהתגבר עליהן באמצעות שיטות התנהגות נפוצות.
בני נוער
- אם ילדכם מאשים את עצמו במה שקרה וחש אשמה או בושה, הסבירו לו שהתחושות הללו נורמליות, אך האירוע לא התרחש בגלל משהו שעשה או אמר.
- אם אתם חושבים שהוא מסתיר את רגשותיו, עודדו אותו להביע אותם. הסבירו לו שיהיה לו קל יותר להתמודד עם הזמן. לדוגמה, “אני חושבת שרובנו מרגישים די מתוחים או עצובים כרגע. אני יודעת שככה אני מרגישה. מותר להרגיש ככה. הרגשות האלה יעברו עם הזמן, אז צריך להיות סבלניים”. כמו כן, הציעו לו לבדוק מה שלום החברים שלו.
- אם ילדכם מתעצבן או מתעלם מהכללים המשפחתיים, הסבירו לו מדוע הוא מתנהג כך. לדוגמה, “אני רואה שאתה עצבני עליי, כי אתה ממש כועס. בוא נצא לרוץ קצת ונוציא חלק מהכעס החוצה”.
- אם ילדכם מתקשה בבית הספר, ספרו למוריו מה קרה. אפשר לבקש תמיכה מבית הספר – מהפסיכולוגית החינוכית או מהיועצת, למשל – וכן לבקש זמן נוסף להשלמת משימות בלימודים או הפחתת העומס על ילדכם.
- אם ילדכם מתחיל להתנהג בצורה מסוכנת – לדוגמה, לשתות או לקחת סמים – דברו עם רופא המשפחה. כמו כן, כדאי לבקש מקרוב משפחה או מחבר קרוב לדבר עם ילדכם על נטילת סיכונים.
- אם ילדכם רוצה להחליט במהירות החלטות חשובות ומשנות חיים – כמו לעזוב את בית הספר – הסבירו לו שעדיף להמתין עם ההחלטות החשובות האלה עד שהמצב יירגע מעט.
מה עושים כשהילד מתקשה להתמודד לאחר אירוע טראומתי
לפעמים, ילדים מתקשים מאוד להתמודד לאחר אירוע טראומתי. אם בעיות אלה מדאיגות אתכם, דברו עם רופא הילדים. ההתאוששות לאחר אירוע טראומתי לוקחת זמן, ואינכם צריכים לעבור זאת לבד. ישנם שירותים שונים שיכולים לתמוך בכם ובילדכם.
לעיתים, קשה מאוד לתמוך בילד אחרי אירוע טראומתי. כדאי לתת לעצמכם זמן להתמודד ולטפל בעצמכם, כדי שתצליחו לתמוך בילדכם ולטפל בו באופן הטוב ביותר. אם אתם מתקשים להתמודד, חשוב שתבקשו עזרה מהרופא או מחבר קרוב. התקשרו לער”ן (עזרה ראשונה נפשית בטלפון) במספר 1201 הפועל 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע.
אחרי אירוע טראומתי, טבעי שיהיו תגובות כפי שתיארנו לעיל. אם תפעלו לפי הכללים שהצגנו, ברוב המקרים התגובות הללו ייעלמו בהדרגה במהלך התקופה הקרובה. אם אתם לא רואים מגמת התאוששות אצל הילד או אם כבר חלף חודש ועדיין נותרו שינוים משמעותיים, בקשו מרופא הילדים שלכם להפנות אתכם לפסיכולוג ילדים המתמחה בילדים שעברו אירועי טראומה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.