ויטמין D עוזר לעצמות לגדול, להתפתח כמו שצריך ולהיות חזקות. ילדים מקבלים את רוב הוויטמין מאור השמש, וכמות קטנה של ויטמין D מגיעה ממאכלים מסוימים. אם אתם מודאגים שילדכם סובל ממחסור בוויטמין D, תמצאו במאמר גם כמה רעיונות לטיפול.
מדוע ילדים ומבוגרים זקוקים לוויטמין D
ילדים זקוקים לוויטמין D לצורך צמיחת העצמות והתפתחותן. גם תינוקות ברחם זקוקים לו כדי להתפתח, כיוון שהוויטמין עוזר לנו לספוג סידן. מחסור חמור בוויטמין D עלול לגרום למחלת הרככת, לעיכוב בהתפתחות המוטורית, להיחלשות השרירים, כאבים וסדקים. מחסור בוויטמין D אצל מבוגרים נמצא כקשור לאוסטיאופורוזיס, לכמה מסוגי הסרטן, למחלות לב ולסוכרת.
ילדיהן של נשים שאינן מקבלות מספיק ויטמין D במהלך ההיריון עלולים לפתח היפוקלצמיה של הילוד (מחסור בסידן במחזור הדם) או רככת, בשלב מאוחר יותר.
ויטמין D ואור השמש
כדי שגופנו ייצר ויטמין D, יש לחשוף את העור לאור השמש – כך אנו מקבלים כ-80% מהוויטמין. כמויות השמש שאנו מקבלים תלויות בעונות השנה.
עם זאת, לא משנה היכן אתם גרים, יש לשמור על חשיפה זהירה לשמש. חשיפה ממושכת מדי עלולה לגרום לכוויות, לנזק לעור ואפילו לסרטן העור. אנשים בעלי גוון עור כהה מאוד זקוקים לחשיפה הגדולה פי שלושה עד שישה כדי לייצר ויטמין D, לעומת אנשים בעלי גוון עור בהיר.
חשוב לציין שאין מידע מובהק על כמות החשיפה המומלצת שלה זקוקים ילדים כדי לייצר מספיק ויטמין D. למידע נוסף על כמות החשיפה המומלצת עבורכם, התייעצו עם רופא המשפחה.
להיות חכמים בשמש
חשיפה ממושכת מדי לשמש מזיקה לעור, ולכן חשוב להשתמש בקרם הגנה. במהלך הקיץ, ובעיקר בין השעות עשר בבוקר עד ארבע אחר הצהריים, יש לוודא שילדכם מוגן מפני השמש ולצייד אותו בקרם הגנה, כובע, משקפי שמש, ביגוד מגן והרבה צל. נצלו את הבילוי היומי בשמש כדי לעשות גם פעילות גופנית, שעוזרת לגופכם לקבל את הוויטמין.
ויטמין D ומזון
רוב הילדים אינם מקבלים מספיק ויטמין D מהמזון שהם צורכים. עם זאת, מזון עשיר בוויטמין D יכול להוסיף לכמות הוויטמין שילדכם מקבל מהשמש.
מזונות המכילים ויטמין D באופן טבעי כוללים דגים טריים בעלי אחוז שומן גבוה (סלמון, הרינג, מקרל וסרדינים), כבד, פטריות וחלמון ביצה, חלב ותחליפי חלב המועשרים בוויטמין D (קראו על האריזות).
חלק מהמזונות כוללים תוספת ויטמין D, למשל מרגרינה, חלב דל שומן וחלק ממוצרי החלב. כל תרכובת המזון לתינוקות (תמ”ל) מכילות ויטמין D.
מחסור בוויטמין D
ילדים נמצאים בסיכון לסבול ממחסור בוויטמין D אם הם:
- לובשים בגדים המכסים את עורם כל הזמן
- מבלים את רוב זמנם בתוך הבית ואינם נחשפים מספיק לאור השמש
- סובלים מבעיה המשפיעה על האופן שבו הגוף מנטר את רמות הוויטמין D – לדוגמה, מחלת כבד, מחלת כליות, בעיות בספיגת מזון (כגון מחלת צליאק או סיסטיק פיברוזיס או נוטלים תרופות שמשפיעות על רמת הוויטמין D)
- בעלי עור כהה
- ניזונו מהנקה לזמן ממושך והאימהות שלהם סבלו ממחסור בוויטמין D.
סימנים למחסור בוויטמין D כוללים את מחלת הרככת, עיכוב בהתפתחות המוטורית, היחלשות השרירים, כאבים וסדקים. מחלת הרככת נדירה מאוד בישראל, בשל החשיפה הרבה לאור השמש ועקב התזונה העשירה יחסית בוויטמין D.
כיצד לטפל במחסור בוויטמין D
היוועצו עם רופא המשפחה אם אתם מודאגים שרמות הוויטמין D של ילדכם נמוכות, או שאתן בהיריון וחוששות שרמת הוויטמין בגופכן נמוכה. הרופא יפנה אתכם לבדיקות דם – הדרך הטובה ביותר לבדוק את רמות הוויטמין. אם בבדיקת הדם יתגלה מחסור קל, הרופא עשוי להורות על חשיפה ממושכת מעט יותר לשמש. אם לכם או לילדכם יש מחסור חמור בוויטמין D, הרופא עשוי לבקש מכם לקחת את הוויטמין בתוסף תזונה, וכן להיחשף מעט יותר לשמש.
אם אינכם יכולים להיחשף יותר לשמש, יציע הרופא לקחת תוספי תזונה המכילים ויטמין D. ניתן לקחת את התוסף במנה גדולה אחת או בכמה מנות לאורך מספר שבועות או חודשים. כמו כן, כדאי לדבר עם דיאטנית על תוספי תזונה המכילים ויטמין D.
חדרי שיזוף אינם מומלצים לשיפור רמות הוויטמין D או לטיפול במחסור בוויטמין, והם עלולים לגרום למחלת הסרטן.
ויטמין D, היריון והנקה
מאגרי הוויטמין אצל תינוקות נבנים במהלך ההתפתחות ברחם, ויורדים אחרי הלידה עד שהתינוק מתחיל לייצר ויטמין D כתוצאה מהחשיפה לשמש ולקבל אותו מהמזון. אישה בהיריון הסובלת ממחסור בוויטמין D עלולה שלא להעביר מספיק ויטמין לתינוק.
שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ממליצים על מתן ויטמין D3 במינון אחיד של 400 יחידות בינלאומיות (שתי טיפות) לכלל התינוקות, ללא קשר לסוג המזון שהם מקבלים, החל מהלידה ועד לתום השנה הראשונה לחייהם.
חלב אם אינו מכיל כמות רבה של ויטמין D, ולכן אינו מספיק לתינוקות יונקים. כשהאם המניקה סובלת בעצמה ממחסור בוויטמין D, התינוק עשוי להתקשות אף יותר במילוי המאגרים החיוניים. הרופאים ממליצים בדרך כלל על תוספת יומית של 400 מיקרוגרם לאימהות מניקות, שעלולות לסבול ממחסור בוויטמין D. אין כל בעיה להמשיך ולהניק את התינוק אם את נוטלת ויטמין D.
תרכובת מזון לתינוקות (תמ”ל) מכילות בדרך כלל רמות גבוהות יותר של ויטמין D. אם אתם מודאגים שמא התינוק שלכם אינו מקבל מספיק ויטמין D, דברו עם רופא הילדים על שימוש בתוספי תזונה המכילים ויטמין D.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.