תינוקות רכים באים לעולם בשלל צורות וגדלים, אך הם מתפתחים באופן דומה למדי בגיל חודש עד חודשיים. מה התינוק שלכם צפוי לעשות, כיצד תוכלו לעזור, ומתי יש לגשת לרופא הילדים?
כיצד מתפתחים תינוקות בחודשים 1-2
בשלב הזה, רוב התינוקות ממשיכים לבכות ולקטר כחלק נורמלי מהתפתחותם. ייתכן שזה לא נראה כך, אך כל הבכי הזה יחלוף עם הזמן. שלב הבכי משפיע על כל תינוק באופן שונה, ובדרך כלל מגיע לשיאו בגיל 8-6 שבועות, ופוחת בסביבות גיל 16-12 שבועות. תינוקות בוכים בגלל סיבות שונות ומגוונות, אך לפעמים הם בוכים בלי סיבה נראית לעין.
עד עכשיו התינוק שלכם כבר יצר איתכם קשר חזק: הוא מזהה אתכם ומגיב לקולכם ולחיוך שלכם. בסביבות גיל שישה שבועות, הוא אפילו התחיל לחייך בעצמו. בן החודשיים שלכם מודע כעת יותר לצלילים, ומתבונן בכם כשאתם מדברים אליו. גם הוא הופך לקולני יותר, ותוכלו לשמוע אותו הומה לעצמו או משמיע תנועות כמו אָה ו-אוֹ.
ייתכן שאינכם מבחינים בכך עדיין, אך התינוק שלכם כבר מתחיל לנוע. כשהוא שוכב על הבטן, הוא מרים את ראשו ומסובב אותו מצד לצד. הוא עשוי אפילו להרים את החזה. התינוק שלכם גם גילה את אצבעותיו וידיו! כפות הידיים שלו פתוחות כעת חצי מהזמן, וכשאתם מניחים בידו רעשן, הוא אוחז בו.
התינוק שלכם מחזיק את שתי הידיים יחד ורואה למרחק גדול יותר. הוא מתבונן בכם נעים מסביב, עוקב אחריכם בעיניו מצד לצד או למעלה ולמטה. כשהגיע זמן ההאכלה (בהנקה או מבקבוק), הוא עשוי לפתוח את פיו כשהוא רואה את השד או הבקבוק.
כיצד לעזור להתפתחות תינוקות בחודשים 2-1
הנה כמה דברים פשוטים שיעזרו להתפתחות התינוק שלכם:
- הגיבו לבכיו: תינוקות בוכים לפעמים כי משהו לא נוח להם – החיתול שלהם רטוב, או שהם רעבים, או שהאור חזק מדי. כשאתם מגיבים לכך, התינוק שלכם מרגיש נינוח ובטוח יותר, והוא לומד לבטוח בכם ולסמוך עליכם. גם אם אינכם יודעים מדוע הוא בוכה, חשוב לנחם אותו. התינוק לא יהפוך למפונק מדי אם תרימו אותו, תערסלו אותו או תדברו אליו בקול מרגיע.
- חייכו לתינוק שלכם: כשהוא רואה אתכם מחייכים, מוחו משחרר כימיקלים לגופו, שגורמים לו לתחושת אושר ועוזרים למוחו להתפתח. לחיוך יש תפקיד חשוב בתהליכי החיבור וההתקשרות. הוא עוזר לתינוקכם להרגיש בטוח ומוגן, וללמוד על העולם שסביבו.
- בלו זמן יחד: תוכלו לבלות יחד בהנאה בקריאת סיפורים לתינוק, דיבור ושירה. אם תעשו את הדברים הללו מדי יום, התינוק שלכם יתחיל להכיר את הצלילים, המילים והשפה, וכך יפתח את מיומנויות השפה והתקשורת שיצטרך כשיגדל.
- שכיבה על הבטן: התינוק זקוק לזמן משחק יומי על הבטן, כדי לבנות את שרירי הצוואר ואת פלג הגוף העליון. חיזוק השרירים יעזור לו להרים את ראשו ולהתחיל ללמוד את התנועות שבהן ישתמש מאוחר יותר, כמו זחילה וקימה לעמידה.
- עיסוי תינוקות: עיסוי תינוקות הוא דרך נהדרת להתחבר לתינוק שלכם. העיסוי יכול להיות מרגיע ומרפה, במיוחד לתינוקות עצבניים. נסו לעסות את התינוק בחדר חמים, לאחר האמבטיה.
יהיו פעמים שהתינוק שלכם לא ירצה לעשות דבר מכל מה שהצענו – אם הוא עייף מדי, למשל, או רעב. במקרה זה, הוא ישתמש בסימנים מיוחדים כדי להודיע לכם מתי נמאס לו ומה הוא צריך.
להיות הורים לתינוק רך
מדי יום, אתם והתינוק שלכם מכירים זה את זה מעט יותר. ככל שהתינוק גדל ומתפתח, כך תכירו יותר ויותר את צרכיו ואת הדרך שבה תוכלו למלא אותם.
בתור הורים, אנחנו לומדים ללא הרף. כל הורה עושה טעויות ולומד מניסיון. זה בסדר להיות בטוחים במה שאתם יודעים. זה גם בסדר להודות שאינכם יודעים ולשאול שאלות – לעיתים קרובות, השאלות שנראות לכם טפשיות הן הטובות ביותר!
בריאותכם הגופנית והנפשית היא חלק חשוב מאוד בתפקידכם כהורים. כשכל תשומת הלב מתרכזת בטיפול בילד או בתינוק, הורים רבים שוכחים לדאוג לעצמם, או שפשוט אין להם זמן לכך. תפקידכם כהורים דורש מכם הבנה, סבלנות, דמיון ואנרגיה – ותעשו זאת בצורה הטובה ביותר אם תטפלו בעצמכם.
אם אתם מרגישים מתוסכלים, לחוצים או שאינכם יכולים להתמודד, הניחו את התינוק במקום בטוח – בעריסה, למשל – והתרחקו לזמן מה, עד שתירגעו. כמו כן, אתם יכולים לבקש ממישהו אחר להחזיק אותו לזמן מה. לעולם אל תטלטלו תינוק. הטלטול עלול לגרום לדימום בתוך המוח, ולעיתים קרובות לנזק מוחי קבוע.
זה בסדר גמור לבקש עזרה. אם אתם מתקשים להתמודד עם התינוק שלכם, היוועצו באחות טיפת חלב או ברופא הילדים שלכם.
מתי לבקש עזרה
קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים אם אתם דואגים או מבחינים שבן החודשיים שלכם:
- אינו שומע או רואה
- אינו מתבונן בפרצופים
- אינו מגיב לאור בוהק
- אינו ממקד את עיניו על דבר מה
- אינו מתבונן בעיניכם, גם לא לזמן קצר
- אינו מבחין בידיו
- אינו משמיע קולות
- אינו אוכל היטב
- אינו מתחיל לחייך
- אינו מניע את ידיו או רגליו
- בוכה הרבה ומדאיג אתכם.
ילדים גדלים ומתפתחים בקצב שונה. אם אתם תוהים האם קצב ההתפתחות של ילדכם “נורמלי”, כדאי לזכור ש”הנורמה” היא טווח רחב. אם אתם עדיין מרגישים שמשהו לא בסדר, קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים.
קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים אם אתם מבחינים בסימנים של דיכאון אחרי לידה אצלכן או אצל בן/בת הזוג שלכם. הסימנים כוללים תחושת עצב ובכי ללא סיבה נראית לעין, התרגזות, קושי להתמודד ותחושת חרדה עמוקה. אם אתם מבחינים בסימנים אלה, בקשו עזרה מאיש מקצוע.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.