להפוך לאבא: איך להתמודד עם השינוי הגדול

כשאתה הופך לאב, יש לך המון על מה לחשוב. בזמן שאתה מסתגל לאבהות, עליך גם לדאוג לתינוק, לעצמך ולמערכת היחסים שלך. הדרך הטובה ביותר לפתח מיומנויות וביטחון עצמי היא לחוות את החוויה בעצמך. מה שצריך לעשות הוא לקחת חלק - ולתת לזה צ'אנס.

השינויים שמתרחשים בחייך כאב צעיר הם רבים ומגוונים. המאמר הבא מתייחס לכמה נקודות עיקריות שכדאי לחשוב עליהן בזמן שאתה מתרגל לתפקיד החדש.

להיות מעורב בטיפול בתינוק שזה עתה נולד

סביר להניח שבהתחלה תהיה קצת בהלם, אבל זכור שאפילו אבות טריים מצוידים ומוכנים לגמרי לאבהות. אבות יודעים לזהות ולהגיב לצורכי התינוק שזה עתה נולד בדיוק כמו אימהות, ומסוגלים לדאוג באותה מידה לילדים הגדולים יותר.

למעשה, הטיפול שלך בילד ייחודי לאבות. למשל, סביר להניח שדרך ההורות שלך שונה מזו של בת או בן הזוג. ההסתגלות לשני סגנונות ההורות עוזרים לתינוק ללמוד מיומנויות חברתיות. הנה כמה רעיונות שיעזרו לך להיות מעורב בטיפול בתינוק.

להתנסות בכל דבר

ייתכן שבימים הראשונים תחוש מעט “מחוץ לעניינים”, במיוחד אם בת הזוג שלך מניקה את התינוק ומתוקף כך גם מבלה איתו זמן רב. במקרה כזה, תוכל לקחת ממנה את התינוק לאחר שהיא מסיימת להניק ולבלות איתו זמן משותף וייחודי.

הלבשה, הרגעה, משחק, אמבטיה והחלפת חיתול – כל אלה הם דרכים מעולות ליצור קשר עם התינוק. בחלקם, כישורי הורות הם עניין של תרגול – ככל שתתנסה יותר, כך תשתפר בכל דבר.

להמשיך לנסות

אל תיכנע לדחף להחזיר את התינוק בחזרה לאמא שלו כשהמצב נהיה תובעני. זמן אחד על אחד עם התינוק יעזור לך לבנות ביטחון עצמי ומיומנויות.

לנסות להתמודד לבד לפעמים

בלה עם התינוק זמן אחד על אחד. הבילוי הזה חשוב במיוחד לפיתוח קשר חזק ומתמשך, וגם מועיל לבת הזוג, שזקוקה מאוד למנוחה.

להראות אהבה

הפגנת אהבה ותגובה לאיתותים של התינוק מובילות לשחרור כימיקל טבעי בשם נוירופפטיד למוחו של התינוק, שיש לו תפקיד חשוב בבניית הרגשות. מלבד העובדה שהוא גורם לתינוק להרגיש טוב, הוא בונה את הקשרים בין תאי העצב וממריץ את התפתחות המוח.

אפשר לחקות את הבעות פניו של התינוק – העוויות, הוצאת לשון, קולות וחיוכים. כל זה עוזר לחזק את הקשר והתקשורת בינך לבין התינוק.

לקשקש

כשאתה נמצא עם התינוק, נסה לדבר איתו על מה שאתה עושה. לדוגמה, “בוא נתלבש – הנה, נלבש חולצה”. השימוש בקול חם ומתנגן (דיבור תינוקי או מתיילד) עוזר לו להרגיש מסופק ומוגן.

עבור תינוקות, הדיבור הוא כמו מזון למוח. הוא עוזר להם לפתח מיומנויות שפה ותקשורת כבר מהרגע הראשון, והם אינם חייבים להבין את המילים כדי להרוויח ממנו.

לפנות זמן למשחק

התינוק שלך אמנם קטן, אבל אפשר לשחק איתו המון משחקים:

  • הנחת התינוק על הבטן כדי לשחק עוזרת להתפתחות השרירים והמוח. אם הוא לא אוהב את זה, נסה זאת לזמן קצר בלבד. תוכל לשכב לידו בזמן שהוא שוכב על הבטן, לדבר אליו ולשחק איתו.
  • קולות, מראות ותחושות שונים יעזרו לו לפתח מיומנויות בתחומים שונים. אפשר להציע לו צעצועים עם מרקמים מעניינים או מגוון קולות.
  • מילים, חרוזים וסיפורים עוזרים לפיתוח מיומנויות השפה והזיכרון. אפשר להתחיל בשירים מוכרים מפעם, כמו “לדוד משה הייתה חווה” או “עשר אצבעות לי יש”.
  • משחק “קוקו” יעזור לפתח את מיומנויות התקשורת והבעת הרגשות של התינוק.

נמצא כי יש קשר בין מעורבות אבהית גבוהה לבין מיומנויות חברתיות ואקדמיות טובות יותר אצל הילדים. אף פעם לא מאוחר מדי להיות מעורב!

לטפל בעצמכם ובמערכת היחסים

היוולדו של תינוק חדש משפיעה רבות עליכם ועל מערכת היחסים שלכם. רוב הזוגות שמים לב לכך שמערכת היחסים שלהם משתנה אחרי הולדת התינוק. בהתחלה הכל מאוד מרגש, ורוב הזוגות מרגישים קרובים יותר זה לזה, אך לאחר זמן מה הם מתחילים להרגיש עייפים, לחוצים ומותשים יותר מהטיפול התובעני בילד ובמטלות הבית.

לפעמים הם מגלים שהם חושבים אחרת בנוגע לחיי המשפחה או להורות עצמה.

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם השינויים האלה ולטפל במערכת היחסים היא לדבר עם בן/בת הזוג. למידע נוסף על הדרך לטפל בעצמכם ובמערכת היחסים שלכם, קראו את המאמרים הבאים:

יותר מ-15% מהנשים וכ-10% מהגברים מפתחים דיכאון אחרי לידה. למידע נוסף, קראו את המאמרים על דיכאון אחרי לידה אצל נשים ודיכאון אחרי לידה אצל גברים. אם אתה חושב שלך או לבן/בת הזוג יש דיכאון אחרי לידה, או שאתה חדש במצוקה, אפילו עם קלה, פנה לאיש מקצוע מוקדם ככל האפשר. אין סיבה להישאר עם התחושות האלה לבד.

להבין את השינוי במערכת היחסים המינית

הגעת התינוק יכולה לשנות את מערכת היחסים המינית עם בת הזוג. ייתכן שגם אתה וגם היא תרצו לחזור ולהרגיש קרובים, אך קיום יחסי מין עלול להיות מסובך במקצת בגלל עייפות, שינויים גופניים אחרי הלידה, שינויים בהרגשה המינית של בת הזוג או דיכאון אחרי לידה.

רוב הזוגות מצליחים להחזיר את מערכת היחסים המינית שלהם למסלול. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכך:

  • התאזר בסבלנות. שניכם עוברים שינויים עצומים. חשוב שתרגיע את בת הזוג ותנסה להבין את רגשותיה. לעתים קרובות מייעצים לזוגות להמתין עד לסיום משכב הלידה, שישה שבועות אחרי הלידה, לפני שהם חוזרים לפעילות מינית. עם זאת, כל אחד שונה מהאחר, ויש אימהות שזקוקות לזמן רב יותר.
  • מצא דרכים אחרות להביע אינטימיות. נסה להפגין אהבה בנשיקות ובחיבוקים יותר מהרגיל, החזיקו ידיים, עשה לה מסאז’ או היכנסו יחד לאמבטיה. עשו כל מה שיגרום לשניכם ליהנות ביחד, להרגיש קרובים ומחוברים.
  • הגיע הזמן להפשיל שרוולים. היה מעורב בטיפול בתינוק או בעבודות הבית, כדי לתת לבת הזוג שלך זמן להחלים ולנוח.

אלה נושאים שעשויים להיות קשים לשיחה. אם קשה לכם לדבר עליהם, כדאי לפנות לטיפול משותף.

הורות בצוות

הורות בצוות משמעה לעבוד על ערכים הוריים משותפים, לקבל החלטות ביחד, לפתור בעיות בצורה בונה ולסיים עימותים ברוגע. לעבודת צוות הורית יש כמה יתרונות:

  • כשאתה ובן/בת הזוג מתמודדים עם האתגרים והתגמולים של ההורות ביחד, אתם חזקים ומצוידים טוב יותר לקבל כל החלטה קשה שצריך.
  • הילדים לומדים כיצד להתנהג כשהם צופים בכם מתקשרים זה עם זה. כשאתם נתקלים באתגרים, פותרים בעיות ומתמודדים עם עימותים בצורה חיובית ושיתופית, אתם מדגימים להם התנהגות טובה ורצויה.
  • תחושת הביטחון והרווחה של ילדים קשורה בקשר הדוק לאופן שבו הוריהם מתנהגים זה לזה. כשהתינוק רואה או חש אתכם מדברים ועובדים היטב ביחד, הוא מרגיש מוגן ובטוח.

בימים הראשון, הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על רגשות חיוביים ותומכים זה כלפי זה, בזמן שאתם לומדים יחד איך להיות הורים. הנה כמה טיפים חשובים:

  • הקשב לדאגות ולחששות של בת הזוג. לעתים קרובות, אימהות אומרות שהן מאוד מעריכות את ההזדמנות לחלוק ולשתף חוויות כשהן מתרחשות – לטובה ולרעה – עם מישהו שבאמת אכפת לו.
  • היה מוכן להיכנס לפעולה כשיש צורך, כדי שבת הזוג תוכל לצאת להפסקה.
  • גבו אחד את השני לפני הילדים, ודברו על הדברים שאינכם מסכימים עליהם כשהם אינם בסביבה.
  • יש לך עצה לא רצויה? שמור אותה לעצמך. לפעמים בת הזוג רק רוצה לפרוק מתחים ולדבר עם מאזין אכפתי.
  • פנו זמן קבוע לדבר על רעיונות ולהתמודד עם בעיות – עדיף כששניכם רגועים ולאחר מנוחה.

למידע נוסף, קראו את המאמרים על חשיבותה של עבודת צוות, לגבות זה את זה, להתמודד עם עימותים, ולפתור בעיות ביחד.

להבין מהם התפקידים החדשים

חשוב שזוגות ידונו בתפקידיהם החדשים בתוך הבית ומחוצה לו. לדוגמה, אם האב רוצה להשתתף מאוד בגידול ילדיו, סביר להניח שלא ישמח לעבוד 50 שעות בשבוע. באופן דומה, לא בריא לאם להיות בבית כל הזמן אם עבודתה חשובה לה והיא אומללה בלעדיה.

הנה כמה נקודות התחלה לפתיחת שיחה בנושא:

  • מה צריך לעשות? הכינו רשימה של הדרישות והצרכים המשפחתיים, בין אם מדובר על לטפל בתינוק, לעשות קניות וכביסה, לבשל, לשטוף כלים או להרוויח משכורת. כך תוכלו להתחיל לתכנן מי יעשה מה.
  • כמה כל אחד מכם רוצה או צריך לעבוד? התבוננו בשאלה זו גם מבחינה אובייקטיבית (מי מרוויח יותר?) וגם מבחינה סובייקטיבית (האם מישהו מכם רוצה יותר להישאר עם התינוק בבית?).
  • לכמה כסף אנחנו זקוקים? הכינו תקציב משפחתי שיעזור לכם להחליט אם אחד מכם או שניכם יכולים להרשות לעצמכם לקצץ באחוזי המשרה כדי לבלות זמן רב יותר בבית, אם זה מה שאתם רוצים לעשות.
  • למי יש משרה גמישה יותר? ייתכן שתגלו שאחד המעסיקים ידידותי יותר למשפחות מאשר השני. זהו הבדל משמעותי בזמן החזרה לעבודה.
  • מה יגרום לכם אושר? מחקרים מראים כי לא משנה מי לוקח את התפקידים בבית או בחוץ, כל עוד שני הצדדים מרגישים שמחים ומסופקים.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network