ילדים בגיל בית הספר מבלים המון זמן מול המחשב. אך גם אם ילדכם גולש באתרים ובמשחקים החינוכיים ביותר, יש להם תפקיד קטן בלבד בפיתוח כישורי החיים שלו. כך תנקטו גישה מאוזנת כלפי השימוש במחשבים והזמן שילדכם מבלה מול המחשב.
זמן מחשב לילדים בגיל בית הספר
רוב המומחים להתפתחות ילדים ממליצים להגביל את זמן המסך היומי. ילדים צעירים יכולים לצפות במסך לא יותר משעה ביום, כולל טאבלטים, טלפונים סלולריים, משחקים אלקטרוניים ומחשבים, כיוון שיצירת אינטראקציה איתכם ועם אחרים תורמת הרבה יותר לרווחה של ילדים ולהתפתחותם. האינטראקציה בחיים האמיתיים מפתחת את מערכות היחסים ומיומנויות השפה של הילדים, והתפתחות החברתית חשובה מאוד ללמידה אצל ילדים בגיל זה.
כמו כן, בילוי זמן רב מול המסך מגביר את הסיכון להשמנת יתר אצל ילדים. יש לאזן את הזמן שילדים מבלים במשחקי מחשב ובצפייה בטלוויזיה עם פעילויות שטובות להתפתחותם, כמו פעילות גופנית, משחק יצירתי (הרכבת פאזלים וציור) וניהול שיחה עם משפחה וחברים.
שימוש במחשב והמוח המתפתח
השימוש במחשב משנה את מוחנו מבחינה פיזית. שינוי זה עלול להוות בעיה בעיקר אצל ילדים, שמוחם עדיין מתפתח. לדוגמה, קבלת גירוי מתמיד ממכשירים דיגיטליים עלולה ליצור בעיות קשב וריכוז אצל ילדים שכבר מתקשים לקבוע סדרי עדיפויות ולהתנגד לדחפיהם.
השימוש במחשב והאוריינות הדיגיטלית נתפסים בדרך כלל כמועילים לילדים, אך נסו לעמוד בלחץ לקנות את המכשירים, הטאבלטים או קונסולות המשחקים החדשים ביותר. בסופו של דבר, הטכנולוגיה משתנה ללא הרף, והילדים יצליחו להסתגל בקלות לכל מה שיקבלו.
להפיק את המיטב מזמן המחשב
ילדים בגיל בית הספר אוהבים לשחק במחשב ובמשחקי וידיאו, כולל משחקים ברשת. הצעד הראשון בהפקת המיטב מהזמן שהם מבלים מול המחשב הוא לבחור פעילויות, יישומונים ומשחקים שמתאימים לגילם. יכול להיות שילדכם ירצה להשתמש במעבד תמלילים כגון Word, בתוכנות ציור או במצגות, או ליצור תוכן ברשתות חברתיות. הילדים נהנים בדרך כלל מאתרים ויישומונים ידידותיים לילדים שמאפשרים להם ליצור סרטוני וידיאו או תמונות, אנימציות, ספרים וקומיקס.
משחקי מחשב והמדיה הדיגיטלית
באופן כללי, ילדים בגיל בית הספר אוהבים לשחק איתכם במשחקי מחשב או להשתמש במדיה הדיגיטלית – או לפחות לצפות בהם אתכם. הגיבו להם ולמה שהם עושים כדי לבנות את מערכת היחסים ביניכם. כשאתם משחקים או עוזרים לילדכם ליצור מדיה או יצירה דיגיטלית, דברו איתו על הבחירות שלו במשחק או בתוכנה. עזרו לו לחקור את תחומי העניין שלו ושאלו אותו מה הוא עומד לעשות בהמשך.
כמו כן, כדאי לחפש משחקים שבהם צריך “לחקור” את הסביבה. משחקים אלה מאפשרים לילדכם לשחק עם אחרים ברשת, כולל איתכם, במקום להתחרות נגדם. עודדו את ילדכם לשחק עם אנשים אחרים ולא רק לבדו. חפשו אתרים או מקורות ליצירת תוכן דיגיטלי, כגון מאש-אפים מוזיקליים ופעילויות אחרות שילדים אוהבים לעשות ולחלוק עם חבריהם ברשת – למשל, מיקמק.
כדי שילדיכם יתרגלו לחשוב על הדברים שהם רואים על המסך במקום לספוג אותם באופן פסיבי, שאלו אותם שאלות בנוגע לפעילויות ולמשחקים במחשב או בטאבלט כגון:
- איך משחקים במשחק הזה?
- מה קורה כשנכנסים לשם?
- איזו דמות מדברת?
- מה אתה חושב על הדמות המצוירת שלך או על הקומיקס?
ככל שתבלו עם ילדיכם זמן רב יותר באינטראקציה עם המדיה הדיגיטלית, כך תעזרו להם לפתח מיומנויות טובות יותר להבנת המסרים שהם מקבל.
גלישה באינטרנט
ילדים בגיל בית הספר רוצים להשתמש באינטרנט כמקור מידע, ואוהבים גם להיכנס למשחקים ולאתרי בידור. עם זאת, אי אפשר לסמוך על כל מה שמוצאים באינטרנט, וילדיכם צריכים לדעת זאת. עודדו את ילדיכם להסתכל בעין ביקורתית על התוכן שהם מוצאים באינטרנט, והציעו להם לשאול שאלות כגון:
- מי מפעיל את האתר הזה? האם זה אדם, ארגון כמו אוניברסיטה, חברה מסחרית, משרד ממשלה?
- מדוע המידע הזה נמצא כאן? האם האתר הזה מנסה למכור לי משהו? לגרום לי להאמין במשהו? לגרום לי לעשות משהו?
- אני יכול לבטוח ב”עובדות” שמוצגות באתר הזה? מאין הן מגיעות?
- למי אכפת? מדוע המידע באתר הזה חשוב?
- מי עלול לקרוא את המידע שאני חולק ברשתות חברתיות כמו מומו הפרה, מיקמק, פייסבוק, אינסטגרם או סנאפצ’אט?
- האם כל ה”חברים” שלי ברשת הם באמת אנשים אמיתיים, או שהם עובדים בכל מיני חברות שרוצות למכור לי משהו?
כתובות ה-URL של האתרים יעזרו לכם ולילדכם להבין מאין מגיע המידע באינטרנט. לדוגמה:
- סיומת .edu שייכת בדרך כלל לאוניברסיטאות
- סיומת .gov.il שייכת בדרך כלל למשרדים ממשלתיים
- סיומת .com או .co.il שייכת בדרך כלל לארגונים מסחריים
- סיומת .org שייכת בדרך כלל לעמותות ללא כוונת רווח.
אף שלא תמיד קל לילדים (או למבוגרים) להתייחס בביקורתיות כלפי תוכן באינטרנט, כדאי לשאול שאלות כדי להימנע מתסכול ומזמן מבוזבז.
אם הילדים משתמשים במידע שנלקח מהאינטרנט לצורך מטלות בשיעורי הבית, ודאו שהם כותבים את המידע במילים שלהם, ולא משתמשים רק ב’העתק והדבק’ של מילים שמישהו אחר כתב. כמו כן, מומלץ שילדים גדולים יותר יתרגלו לכלול את מקורות המידע במטלות שלהם – כלומר, כתובות ה-URL המדויקות שבהן מצאו את המידע. עודדו אותם לחפש במספר מגוון של אתרי ידע, ולא להסתפק רק בויקיפדיה.
זמן מחשב
דברו עם ילדיכם על כמות זמן המסך שאתם מרשים להם ובאילו אתרים או פעילויות מותר להם להשתמש, כדי שילמדו לחשוב, לתכנן ולבחור כיצד להשתמש בזמנם. תנו להם רשימה של משחקים ופעילויות ואפשרו להם לבחור כיצד ינוצל זמן המחשב.
במשפחות רבות ישנם כללים ברורים שמאפשרים לילדים לדעת כמה זמן מותר להם לשבת מול המסך, במה הם יכולים לצפות או במה לשחק. לעולם לא מאוחר מדי לקבוע כללים חדשים. התכוננו מראש לכמה מחאות, אך אל תדאגו – ילדכם יתרגל לכך.
שימוש בריא ובטוח במחשב
הטיפים הבאים מעודדים בטיחות באינטרנט לילדכם ולמשפחתכם:
- החזיקו את המחשב במרחב המגורים המשותף, בעיקר אם יש בו גישה לאינטרנט. השגיחו על מה שילדיכם עושים וצופים בו.
- עודדו אותם לספר לכם אם נתקלו באתר או במשחק שמטריד או מפחיד אותם.
- למדו את ילדיכם כללים פשוטים לשימוש בטוח באינטרנט: לא לחלוק פרטים אישיים, לא לפגוש זרים, לא למסור סיסמאות ולעמוד במגבלת הזמן שנקבעה מראש.
- היעזרו בסיווג סרטי הקולנוע של משרד התרבות והספורט כדי להחליט במה יוכלו ילדיכם לצפות. סיווג הסרטים נע בין “מותר לכל”, “מותר מגיל 12, 14 או 16” (אף שיש סרטים שמתאימים לילדים אך כוללים אלימות). סרטים שסווגו “למבוגרים מגיל 18” אינם מתאימים לילדים בכל הגילאים.
- הימנעו ממשחקי מחשב שגורמים לאלימות להיראות “מגניבה”, או שמציגים אלימות כדרך להשיג את מה שצריך. אם הילדים רואים שהגיבורים מתוגמלים על שימוש במעשים אלימים, הם עלולים לרצות לחקות אותם. כמו כן, משחקים כאלה עלולים להקהות את רגישותם לאלימות בעולם האמיתי.
- ודאו שלילדיכם יש גישה למגוון פעילויות מגרות ומבדרות – ספרים, ביקורים בספרייה, פעילות גופנית וכדומה. כך הם לא יוכלו להשתמש בתירוץ “אין לי מה לעשות חוץ מלשחק במחשב!”.
כשילדיכם עוברים מהמחשב למסכים אחרים, ודאו שהם עושים הפסקה של עשרים דקות לפחות. שימו לב גם לזמן המסך הכולל שלהם. מחקרים גילו קשר בין שימוש עודף במחשב לבין סיכון מוגבר להשמנת יתר, ובעיות גופניות כגון פגיעות ביד, עיניים מאומצות וכאבי גב ופרק כף היד.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.