בריונות ברשת

בריונות ברשת היא שימוש בטכנולוגיה דיגיטלית - רשתות חברתיות, טלפון חכם, טאבלט ומחשב- במטרה לפגוע במישהו באופן מכוון. היא יכולה להתרחש בדרכים שונות. עזרו לילדכם להימנע מבריונות ברשת, הסבירו לו כיצד לשמור על בטיחות ברשת והסכימו על כללי שימוש בסמארטפונים ובמחשב.

הידעתם?

  • נכון לשנת 2015, 47% מהילדים בכיתות ד’-ט’ בישראל דיווחו שחוו הצקה במרחבים הווירטואליים.
  • בריונות ברשת מתחילה לרוב סמוך לקבלת מכשיר סלולרי חכם ראשון. היא מגיעה לשיא בגילאי היסודי המאוחרים וגילאי החטיבה ויורדת בהדרגה בגילאי התיכון.
  • רוב קורבנות הבריונות ברשת ואלה שפוגעים בהם מכירים זה את זה במציאות. לעתים קרובות הם הולכים לאותו בית ספר, שייכים לאותו מגדר ומגדירים את עצמם כחברים.
  • בשונה מבריונות “מסורתית” בריוני הרשת הם לאו דווקא חזקים פיזית.

בריונות ברשת: מה צריך לדעת

בריונות ברשת היא מה שקורה כאשר מישהו משתמש בטכנולוגיה דיגיטלית כדי להטריד, להשפיל, להביך, להתעלל, לאיים, להציק או להפחיד מישהו אחר שוב ושוב באופן מכוון. היא מתרחשת בהמון דרכים שונות – בסמארטפונים, בהודעות סמס ודוא”ל, במשחקים מקוונים ובאתרי הרשתות החברתיות כמו וואטסאפ, פייסבוק, יוטיוב, טאמבלר, סנאפצ’ט ואינסטגרם.

דוגמאות לבריונות ברשת כוללות פעולות מכוונות כמו:

  • פרסום פוסט או שליחת הודעות שמאיימות על אנשים או משפילות אותם
  • הרחקת אנשים ממשחקים מקוונים או מפורומים חברתיים, שלעיתים נהפכת לחרם של ממש גם מחוץ למרחב הדיגיטלי
  • הפצת שמועות מרושעות ברשת
  • הקמת פרופיל מזויף (“פייק”) שמפיץ תכנים לא נעימים ולא נחמדים ומשתמש בתמונות אמיתיות ובפרטי קשר אמיתיים
  • הטרלה או מעקב אחרי אנשים ברשת
  • שליחת או העברת מידע אישי של מישהו או מישהי לאנשים אחרים
  • העלאת תמונות או סרטוני וידיאו מעליבים או מביכים של מישהו אחר
  • הצקה לאנשים אחרים בסביבה וירטואלית או במשחקים מקוונים

בריונות ברשת יכולה לקרות בכל זמן, ביום או בלילה, בכל מקום שבו יש גישה לאינטרנט או לרשת סלולרית. מוגבלות או בעיה נפשית כמו דיכאון או חרדה עלולים להפוך את ילדכם לפגיע אף יותר לבריונות מסוג זה. בריונות ברשת הרבה פעמים מתקדמת לבריונות פנים אל פנים- לדוגמה, בריונות בבית הספר. בהשוואה למצב בעבר, כאשר היתה הפוגה בהצקות כשהילד היה בבית-  הרשת נוכחת תמיד ולכן ההצקות יכולות להיות רציפות, ללא הפוגה. קורה גם שבריונות פנים אל פנים מתדרדרת גם לבריונות ברשת.

ההשפעות של בריונות ברשת

ילדים ובני נוער שחווים בריונות ברשת עלולים לסבול גם מבריונות בבית הספר. לעתים קרובות, בריונות ברשת גורמת להערכה עצמית נמוכה, הפגנת עניין מופחת בבית הספר והישגים אקדמיים נמוכים.

ילדים ובני נוער עשויים להתבלבל מהשינויים בקבוצות החברתיות שלהם, לחוש שהם לבד, בודדים ומבודדים. בריונות ברשת עלולה לגרום לבעיות נפשיות כמו דיכאון, חרדה, לחץ ובמקרים קיצוניים, אף מחשבות על התאבדות. חלק מקורבנות הבריונות ברשת מרגישים ששום מקום אינו בטוח.

לעזור לילדכם להימנע מבריונות ברשת ולהמנע מלהפוך לבריוני רשת

הנה כמה דברים שתוכלו לעשות כדי להפחית את הסיכויים שילדכם ייתקל בבריונות רשת.

הסכימו על כללים

החליטו על כללי שימוש ברורים בטלפונים ניידים, במחשב או בטאבלט. בריונות ברשת מתרחשת לעתים קרובות בלילה, באמצעות הודעות ואטסאפ, סמס ותמונות שמועברות בין אחד לשני. כדאי להחליט על כיבוי כל המכשירים בלילה והשארתם באזור המשפחתי בבית. הקפידו על קיום מרחב לא דיגיטלי כמו בארוחות ערב משפחתיות, טיול משפחתי קצר וכו’. חשוב לפתח מיומנויות חברתיות “לא דיגיטליות”.

דברו עם ילדכם על בריונות ברשת

כדאי לדבר עם ילדכם על בריונות ברשת כשהוא מתחיל להשתמש באתרי רשתות חברתיות, או כשהוא מקבל את הסמארטפון הראשון שלו. אפשר לדבר על:

  • כיצד נראית בריונות ברשת – למשל, “בריונות ברשת יכולה להיות כששולחים הודעות סמס מרושעות, מפיצים שמועות ברשתות החברתיות, ‘יורדים’ ביחד על אחד השחקנים במשחקים מקוונים או מפיצים תמונות מביכות עם אנשים אחרים”
  • כיצד ילדכם עלול להרגיש אם ייפול קורבן לבריונות ברשת – לדוגמה, “אם מפיצים עליך דברים מרושעים באינטרנט, אתה עלול להרגיש מאוד עצוב ובודד. זה עלול לגרום לך לא לרצות להצטרף לפעילויות שבהן נמצא מי שפוגע בך”.
  • מה התוצאות של בריונות ברשת – למשל, “אנשים שנפגעים מבריונות ברשת עלולים להפסיק להצליח בבית הספר ולחוש דיכאון או חרדה”.
  • ניתן לשחק במשחק סימולציות בו ילדכם הוא פעם הצד הפוגע ופעם הצד הנפגע. הבהירו שאתם זמינים לעזור להחלץ משני המצבים.
  • מומלץ להבהיר שאתם נגישים וזמינים לשמוע מה שעובר על ילדכם.

דברו על שימוש בטוח ברשת

אפשר לדבר על:

  • חברים מקוונים והוספת חברים לרשימת החברים – אם ילדכם מוסיף מישהו שאינו מכיר באמת לרשימת החברים שלו, אותו אדם מקבל גישה לכל המידע על ילדכם ויכול להשתמש בו כדי לפגוע בו או באחרים
  • לא לתת סיסמאות לחברים. חלק מבני הנוער עושים זאת כעדות לכך שהם סומכים על מישהו, אבל הסיסמה מאפשרת לאנשים אחרים להתחזות לילדכם ברשת
  • טביעת רגל דיגיטלית: לחשוב לפני שמפרסמים משהו – אם ילדכם מפרסם תגובות אישיות, תמונות או סרטוני וידיאו, הוא עלול לקבל תשומת לב בלתי רצויה או הערות שליליות. סביר להניח שהתגובות והתמונות יהיו זמינות ברשת לנצח.
  • לספר לכם, למורה או למבוגר אחר שהוא סומך עליו אם הוא מודאג ממשהו שמתרחש ברשת. חשוב לא להגיב בכעס גלוי כאשר הילד מספר לכם משהו שהוא מודאג ממנו.

אם אתם חוששים שילדכם נפגע מבריונות ברשת, חפשו סימנים כמו שינויים בחיי החברה שלו בבית הספר, באופן השימוש שלו בטכנולוגיה, ברגשותיו ובהתנהגותו. חשוב לדעת כיצד לזהות סימנים לבריונות ברשת ולעזור לילדכם. ישנם ארגוני מתנדבים בעלי נסיון בהתערבות בדיוק במצבים אלו. אתם לא לבד! תוכלו לפנות לעוד שאלות וסיוע לעמותת נתיבי רשת.

במה שונה בריונות ברשת מסוגי בריונות אחרים

בריונות ברשת שונה מסוגים אחרים של בריונות גם לפוגע וגם לנפגע. בדרך כלל, אנשים שמתנהגים בבריונות הם נועזים יותר ברשת מאשר במפגש פנים אל פנים עם הקורבן. האפשרות להציק ולהקניט מרחוק ובצורה אנונימית נותנת לפוגעים תחושה שהם בטוחים וחזקים יותר. הם לא יכולים לראות את התגובות הגופניות או הרגשיות של הקורבנות – תגובות שהיו יכולות להשפיע באופן מסוים על התנהגותו של הפוגע.

קשה מאוד להיפטר מהודעות פוגעות שמפורסמות ברשת. הודעות אלה מועברות מיידית ונחשפות בפני המון אנשים, במקום מעט אנשים שנוכחים בסיטואציות של בריונות פנים אל פנים.

לאנשים שנפגעים קשה מאוד להתמודד עם בריונות ברשת. כיוון שבני נוער משתמשים בסמארטפונים ובאינטרנט חלק ניכר מהזמן, הבריונות יכולה להתרחש 24 שעות ביממה, ולא רק בבית הספר. קורבנות הבריונות ברשת עלולים שלא לדעת מי עומד מאחורי הבריונות או מתי תגיע המתקפה הבאה, להרגיש נרדפים ולא בטוחים אפילו כשהם בבית.

raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network