“שגרת” הקורונה: לשמור על איזון נפשי בתקופה של שינויים תכופים

ההתמודדות עם נגיף הקורונה מביאה עמה חוסר וודאות ודורשת מאיתנו להסתגל במהירות לשינויים גדולים ותכופים בשגרת החיים. איך אפשר להישאר מאוזנים כשהמציאות סביבנו משתנה ללא הרף?

לפתח את החוסן הנפשי

חוסן נפשי הוא היכולת להסתגל לנסיבות מאתגרות, ולהצליח להמשיך ולהתפתח על אף הקשיים. זוהי גם היכולת להתאושש אחרי תקופה קשה, ללמוד ולהתחזק ממנה, ולחזור להרגיש טוב לאחריה. היכולת שלנו להתמודד עם אתגרים יכולה להשתנות בזמנים שונים, כתלות במאפייני האישיות שלנו, בסוג ובמספר האתגרים עמם אנו מתמודדים. בתקופה כמו זו, שבה האתגר הניצב לפתחנו הינו אתגר מתמשך המאופיין בשינויים בלתי פוסקים למשך זמן לא ידוע, קשה יותר להסתגל ולהתמודד.  עם זאת, דווקא תכונות אלו של ימי הקורונה טומנות בחובן הזדמנות ייחודית לפתח את המיומנויות האישיות שלנו על מנת לבנות ולקדם את החוסן הנפשי שלנו.

חשיבה מועילה וחיובית

חשיבה מועילה מאפשרת לנו להיות מציאותיים ולחשוב בצורה רציונלית, גם כשהמצב נראה רע. המציאות היא לרוב מורכבת, והיכולת להסתכל על חצי הכוס המלאה, למצוא את היתרונות ולהמשיך קדימה, מאפשרת להתמודד בהצלחה עם אתגרים. גם כאשר המציאות יותר רעה מטובה, ניתן לזכור כי קשיים הם חלק מהחיים, וכי גם הדברים הרעים יחלפו והמצב ישתפר לאורך הזמן. שמרו על חוש הומור, שמסייע לשמור על פרספקטיבה בריאה. נסו לבחון את האופן שבו אתם מדברים לעצמכם – האם אתם מסתכלים על המצב בצורה ריאלית? אלו תחומי חיים מהווים עוגנים בטוחים בחייכם כיום? במה אתם מצליחים וממה אתם נהנים, גם כשיש חוסר וודאות בתחומים אחרים? אלו יכולות שלכם עוזרות לכם להתמודד עם המצב? מה עזר לכם בעבר ברגעים קשים? מה הצליח לכם היום? איך גרמתם לזה להצליח?

זכרו לחזק את עצמכם גם על ניסיונות התמודדות שלא צלחו, ולהתמקד בדרכים הזמינות לכם כעת כדי לפתור את הבעיות. אמרו לעצמכם שאתם מסוגלים להתמודד, התקדמו צעד צעד, יום ביומו. שבחו את עצמכם על כל יום שעבר והפגינו חמלה ויחס חיובי ומכבד כלפי עצמכם –מותר גם לטעות, לחוות קושי, להיות מתוסכלים.

ערכים אישיים

ערכים הם רעיונות המעניקים לחיינו משמעות ומעוררים בנו אכפתיות. הם מסייעים לנו לכוון את חיינו ולקבוע סטנדרטים שלאורם אנו בוחנים את התנהגותנו. ערכים אישיים הם מרכיב חיוני בחוסן הנפשי שלנו והם תורמים לתחושת הערך העצמי. דוגמאות לערכים הן להפגין דאגה ואהבה כלפי ילדיך, או לשמור על רמת מקצועיות ומחויבות במקום העבודה. בחינת הערכים האישיים שלכם מאפשרת להגדיר לעצמכם מה חשוב לכם בתקופה זו של התמודדות עם נגיף הקורונה. יתכן כי תגלו שעל מנת לשמור על סבלנות עם ילדיכם, עליכם לדאוג לשנת לילה טובה. יתכן שתבחרו להפחית בעומס העבודה גם במחיר כלכלי, על מנת לשמור על רמת המקצועיות שאתם מעוניינים בה.

נסו לבדוק אלו התנהגויות ופעולות שלכם מקדמים אתכם בכיוון הערכים שלכם? מה באופן ההתמודדות שלכם אינו יעיל? ערכים מאפשרים תנועה חיובית כאשר מבינים שלעולם לא ניתן להשיג אותם באופן מלא, אך תמיד ניתן לנוע לעברם. כשאתם יודעים שאתם פועלים לאורך זמן באופן שמקדם את הערכים שלכם, קל יותר לשמור על תחושת הערך העצמי ועל גישה חיובית, גם כאשר טועים או מתמודדים עם תקופה קשה.

שגרה בריאה

שגרה בריאה חיונית לשמירה על איזון נפשי, בחיים בכלל ובתקופות מאתגרות בפרט. שגרה בריאה כוללת שמירה על תזונה מאוזנת, פעילות גופנית והקפדה על שינה איכותית ומספקת. מעבר לתרומתה לבריאות הגופנית, היא מסייעת לריכוז, לשיפור מצב הרוח ולתחושת הבטחון והערך העצמי. לא תמיד פשוט למצוא את הכוחות הדרושים כדי לחתוך סלט לצד האוכל או לבחור בפעילות גופנית במקום לשקוע בספה מול סדרה טובה. אולם אם אתם מוצאים את עצמכם עייפים, מתוחים ולחוצים באופן קבוע, מרגישים שאתם מגיבים בעוצמה גבוהה לקשיים יומיומיים ומתקשים להישאר מאוזנים, כדאי לחשוב על שינויים קטנים שתוכלו להכניס בשגרה שלכם כדי לשפר את מצבכם. שינוי קטן ביום כבר עשוי להשפיע לטובה על תחושת האיזון הנפשי, ולסייע לכם בהתמודדות.

מרווח נשימה

כולנו זקוקים למרווח נשימה במהלך היום, במיוחד בתקופות המציפות בחוויה של חוסר שליטה ובאי וודאות. כדי לשמור על איזו נפשי בתוך המתחים והשינויים הבלתי פוסקים, כולנו זקוקים לרגע של התבוננות פנימה והתארגנות מחדש. למדו מה עוזר לכם להפסיק לרגע את המרוץ, לעצור ולהתמקד ביכולת שלכם להכיל את הקושי. האם אתם זקוקים לתרגול נשימות? להרפייה לפני השינה? אולי אמבטיה מרגיעה או הפסקת קפה עם ספר טוב?

תמיכה וקבלת עזרה

כדי לצלוח תקופה מאתגרת כמו זו, כולנו זקוקים לתמיכה – לאוזן קשבת, למבט אמפתי, לתחושה שמישהו רואה ומעריך את המאמצים הרבים שאנו משקיעים. הקדישו זמן לשיחות משמעותיות עם בני משפחה או חברים קרובים, טפחו את הקשרים שלכם כדי שתוכלו לתמוך זה בזה. אל תתביישו לבקש עזרה, מציאות החיים אינה קלה ואף אחד לא צריך להתמודד לבד. ספרו לאחרים על תחושותיכם, נעים יותר לעבור את הקורונה יחד. אם הקשיים מציפים ואתם מרגישים שאתם זקוקים לעזרה מקצועית, אל תהססו לפנות לרופא המשפחה, למרכזים לבריאות הנפש או לעובדים סוציאליים הפועלים בקהילה כדי לקבל את הסיוע המגיע לכם.