טיפול בבריאות הנפש לבני נוער

הטיפול בבעיות נפשיות אצל מתבגרים משתנה בהתאם לתסמינים ולאבחון. המדריך הבא מתאר את אפשרויות הטיפול העיקריות בבעיות נפשיות אצל בני נוער.

אבחון ותוכניות טיפול לבעיות נפשיות אצל בני נוער

אבחון והערכה

קבלת אבחון והערכה של תסמיני הקושי הרגשי של ילדכם יעזרו לכם ולו לבחור את הטיפול המתאים. אבחון של המצב הנפשי על ידי מטפל מוסמך (פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי קליני) אמור לעזור לכם להבין את התסמינים הנוכחיים של ילדכם, ולזהות את הטריגרים האפשריים שעלולים להחמיר את מצבו, או מכשולים שימנעו ממצבו להשתפר.

אם אתם חוששים שילדכם מתמודד עם בעיה נפשית, פנו לרופא הילדים לקבלת עזרה ראשונית. רופא הילדים עשוי להפנות אותו, בהתאם לצורך, לפסיכיאטר המתמחה במתבגרים, או לאיש מקצוע אחר בבריאות הנפש, כגון פסיכולוג.

תוכניות טיפול

הערכת מצבו הנפשי של ילדכם תסייע בגיבוש תכנית טיפול שמטרתה לשפר את רווחתו וצמצום התסמינים. על התכנית להתמקד במתן כלים, לכם ולילדכם, שמטרתם שיפור החוסן הנפשי של ילדכם, תוך צמצום הגורמים שמחמירים את מצבו הנפשי.

כחלק מתוכנית הטיפול, המומחה לבריאות הנפש עשוי להמליץ על סוג מסוים של טיפול פסיכולוגי, תרופתי או שילוב של השניים. ברוב המקרים הטיפול יכלול מעורבות של ההורים והערכה משפחתית, שכן המרקם המשפחתי והיחסים של הילד עם הוריו משפיעים באופן מהותי על תוצאות הטיפול באשר הוא.  שאלו שאלות וכתבו את התשובות שעונה המומחה, כדי להבין טוב יותר את הטיפול או התרפיה שמוצעים לילדכם.

סוגי טיפולים לבני נוער

הנה כמה מהטיפולים הנפוצים שמוצעים לבני נוער.

טיפול תמיכתי

זהו טיפול ממשפחת ה “תרפיות בשיחה”. בדרך כלל טיפול זה יינתן על ידי יועץ בית הספר או איש מקצוע מוסמך אחר.  בטיפול מסוג זה, ילדכם והמטפל ישוחחו על מצבו של ילדכם באופן ענייני, תוך מתן עצות והכוונה באופן מעשי. בשונה מטיפול פסיכותרפיה קלאסי, הטיפול התמיכתי לא יתמקד בתהליכי עומק נפשיים הקשורים בתת מודע, אלא יישאר ברובד של מתן עצות להתנהלות יעילה יותר ומציאת פתרונות לקשיים הקיימים בחיי היום יום.

פסיכותרפיה

פסיכותרפיה מבוססת על שיחה עם מטפל, לרוב פסיכולוג, פסיכיאטר או עובד סוציאלי קליני. מטרתה לעזור לילדכם להתמודד טוב יותר עם בעיותיו ולאפשר יצירת מנגנוני חוסן אשר יעמדו לרשותו של הילד גם בעתיד, לאחר סיום הטיפול. בדרך כלל יבנה קשר משמעותי ובטוח עם המטפל אשר יאפשר שיח על מחשבותיו ורגשותיו של ילדכם. חוויית הקשר הבטוחה עם המטפל בשילוב עם התובנות לגבי עולמו הפנימי של ילדכם יאפשרו את קיומו של תהליך טיפולי משמעותי. מטרת התהליך הינה לאפשר שינויים בדפוסי החשיבה, בחוויה הרגשית ולבסוף להוביל להתמודדות יעילה יותר עם הקשיים בחיי היום יום.

פסיכותרפיה מתנהלת בדרך כלל בפגישות אישיות, אך במקרים מסוימים יש עדיפות לטיפול קבוצתי או טיפול משפחתי. ההחלטה על סוג הטיפול תתבצע בהתאם לסוג הבעיה איתה מתמודד ילדכם וגורמים נוספים הקשורים בסביבתו. הפגישות עם בני נוער יכללו בדרך כלל שיחה בין המטפל לנער/ה אך לעיתים ישולבו משחקים מסוגים שונים (משחקי קופסא, משחקי דמיון ועוד) אשר יכולים לקדם את התהליך הטיפולי.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא טיפול פסיכולוגי מובנה המתבסס על ההבנה שרגשות, מחשבות והתנהגות יומיומית קשורים האחד בשני.

CBT עוזר לילדכם לזהות דרכי חשיבה והרגלי התנהגות שאינם מועילים או בריאים. לאחר מכן, ילמד ילדכם לשנות את החשיבה שלו באופן מודע ומכוון, כצעד לקראת שינוי האופן שבו הוא מרגיש ומתנהג.

אפשר להשתמש בשיטה זו לטיפול בבעיות כגון חרדה, דיכאון, הערכה עצמית נמוכה, כעס בלתי נשלט, שימוש בסמים, הפרעות אכילה ועוד. הטיפול יכול להתנהל בפגישה אישית או בקבוצות.
מידע נוסף על טיפול CBT באתר מכון חיבורים.

טיפול התנהגותי

טיפול התנהגותי הוא מרכיב עיקרי של CBT, אך זהו גם טיפול נפרד בפני עצמו. טיפול התנהגותי מתמקד בהתנהגותו של ילדכם. המטפל יתכנן פעילויות שיעזרו לילדכם לפתח מיומנויות להתמודדות עם מצבים קשים, וכן ישתמש בגישת “צעד אחר צעד” שתעזור לו להתגבר על פחדיו.

פסיכותרפיה בין-אישית

פסיכותרפיה בין-אישית (IPT) היא סוג של פסיכותרפיה שמבוסס על הרעיון שהאופן שבו אנשים מתקשרים עם אחרים משפיע על בריאותם הנפשית.

מטרתה של הפסיכותרפיה הבין-אישית היא לעזור לילדכם להבין כיצד הניסיון שלו באינטראקציות ובנושאים חברתיים – למשל, בבית הספר או במערכות יחסים – משפיע על מצבו הנפשי. המטפל יעזור לו לשפר את מיומנויות התקשורת שלו ולהתמודד עם רגשותיו. מדובר בטיפול קצר מועד, העוסק בבעיות ההווה, ולא בעבר. בישראל ישנם מטפלים בודדים שעברו הכשרה לסוג טיפול זה.

טיפול נפשי באינטרנט

ניתן לקבל טיפול נפשי באינטרנט, או טיפול מקוון. חלק משיטות הטיפול – למשל, CBT וטיפול התנהגותי – עובדות היטב גם כשהן מועברות באינטרנט. רוב המטפלים באינטרנט מלמדים את ילדכם כיצד לזהות ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגות שעלולים למנוע ממנו להתגבר על חרדה ולחץ.

עבור חלק מבני הנוער, שמתמודדים עם חרדה ו/או דיכאון במצב קל עד בינוני, טיפול נפשי באינטרנט יכול לעבוד היטב בדיוק כמו שיחות פנים אל פנים. הוא אינו מתאים לבני נוער במשבר או לבני נוער במצוקה קשה.

בישראל, טיפול נפשי באינטרנט אינו נפוץ כל כך, אך במידה והדבר מתאפשר ומתאים- זוהי בהחלט אפשרות מתקבלת על הדעת.

טיפול תרופתי

חלק מבני הנוער שמתמודדים עם בעיה נפשית יטופלו בתרופות. התרופות יכולות לעזור בשליטה ובשיפור בתסמינים. ברובם המכריע של המקרים התרופה תינתן כחלק ממערך טיפולי רחב ולא כטיפול יחיד. חשוב מאוד לשלב את הטיפול התרופתי יחד עם טיפול פסיכולוגי, הדרכת הורים ו/או טיפול משפחתי בהתאם למצב. בהתאם לבעיה הנפשית איתה מתמודד ילדכם, יוחלט משך הטיפול. הוא יכול להמשך מספר חודשים, לעיתים מספר שנים ואף כל החיים.

חשוב לזכור שכמו לכל תרופה, גם לתרופות  שמטפלות בבעיות נפשיות עשויות להיות תופעות לוואי שונות. תופעות הלוואי משתנות בהתאם לסוג התרופה באופן מהותי ביותר, כך שלעיתים  הן יהיו שוליות ולעיתים חמורות באופן המצריך שינוי תרופתי. תופעות הלוואי של התרופה יכולות להתבטא באופן שונה אצל ילדים שונים, לדוגמה, אצל ילד אחד הנוטל תרופה להפרעת קשב מתרחש דיכוי תיאבון עם ירידה משמעותית במשקל, וילד אחר הנוטל את אותה התרופה אינו סובל מתופעה זו בכלל. העיקרון המנחה הוא שהתרופה תומלץ על ידי הפסיכיאטר אך ורק במידה ויש השערה ברורה שהתועלת ממנה עולה על הנזקים הקשורים בתופעות הלוואי. בדרך כלל הגישה הטיפולית היא לאפשר התערבות טיפולית פסיכולוגית, לפני שממליצים על טיפול תרופתי (בעיקר בהפרעות כגון דיכאון, חרדה, קשיי הסתגלות). יחד עם זאת, במצבים בהם הוחלט שנחוץ טיפול תרופתי, חשוב לפעול על פי ההנחיה הרפואית וליטול את התרופה, שכן חוסר היענות עלולה להוביל לחוסר שיפור במצב ובמקרים מסוימים אף להחמרה והגעה למצבי סיכון. החלטה של מטופל או בני משפחתו שלא לשתף פעולה עם הטיפול התרופתי נובעת במקרים רבים מחשש גדול מפני תרופות פסיכיאטריות, לאור הסטיגמה הקיימת בקרב האוכלוסייה בישראל בנוגע אליהן או לאור חשש מפני תופעות לוואי. במצבים כגון פסיכוזה, הפרעה דו קוטבית, דיכאון חמור עם אובדנות או חרדה קיצונית, הטיפול התרופתי מומלץ בד”כ כבר בשלבי הטיפול הראשוניים. מעקב אחר תופעות לוואי ומתן מענה במקרה הצורך יעשה באופן עקבי ורציף על ידי הצוות המטפל ויכול להוביל לתוצאות טיפוליות מיטביות.

ניהול כעסים וניהול לחצים

כעס הוא רגש טבעי וחזק מאוד. טבעי לכעוס לפעמים. הכעס יכול לנוע מעצבים קלים לזעם אלים. כשהכעס מתבטא באלימות או בזעם בלתי נשלט, הוא הופך לבעיה שזקוקה לטיפול.

אם ילדכם מתמודד עם בעיית כעסים, ניהול כעסים יכול לעזור לו להשתלט על מזגו. טיפולים בשיחות כגון CBT, טיפול התנהגותי או ייעוץ יכולים לעזור בניהול הכעסים. כמו כן, המטפל יכול ללמד את ילדכם מיומנויות פרקטיות לשימוש בזמן כעס. ניהול לחצים ואימוני הרפיה יכולים גם הם לעזור לצעירים להתמודד עם כעסים.

תרגילים לשיפור ההערכה העצמית

צעירים שיש להם הערכה עצמית נמוכה נוטים לחשוב מחשבות שליליות רבות על עצמם, שמקושרות לרגשות שליליים ובהם עצבות, חרדה, אשמה וכעס. המחשבות השליליות האלה עשויות להוביל גם לבעיות נפשיות כגון דיכאון. הערכה עצמית נמוכה יכולה להשפיע גם על מערכות היחסים החברתיות שלהם ועל הפעילות בבית הספר.

אם ילדכם סובל מהערכה עצמית נמוכה, טיפול פסיכולוגי יכול לסייע בהתמודדות. לעיתים קריאת ספרים העוסקים בשיפור הדימוי העצמי כחלק מהמערך הטיפולי יכולה לסייע.

טיפול משפחתי

טיפולים משפחתיים עובדים עם ילדכם ועם האנשים החשובים לו ביותר, בעיקר בני המשפחה. טיפולים כאלה עשויים להיות מועילים במיוחד, כיוון שהקרובים אלינו ביותר יכולים לעזור לנו להתאושש מקשיים ולשפר את איכות החיים.

במהלך מפגש של טיפול משפחתי, המטפל מעודד את בני המשפחה לחשוב על נקודות המבט, החוויות והאמונות של כל אחד, למצוא דרכים לתקשר באופן ישיר וכנה, להבין ולתמוך האחד בשני,  ולפתור בעיות ביחד.

טיפול באמנות

טיפולים באמנות, במוזיקה ובריקוד או תנועה הם סוגי פסיכותרפיה שיכולים לעזור לילדכם להתמודד עם בעיות רגשיות, התנהגותיות ובעיות הקשורות למערכות יחסים. מומחים בתחומים אלה משתמשים בטיפולים כדי לעזור לילדכם להבין, לתקשר או להביע את עצמו בדרכים חדשות וחיוביות יותר.

תרפיות נוספות

ישנן הוכחות ברורות לכך שלתרגול מודעות קשובה (מיינדפולנס) אצל מבוגרים יש יתרונות בריאותיים. לדוגמה, מחקרים מראים כי תכנית הפחתת מתחים באמצעות מודעות קשובה (MBSR) יכולה להפחית את הלחצים ולהשפיע בצורה חיוביות על בעיות נפשיות אחרות, וכי טיפול קוגניטיבי מבוסס קשיבות (MBCT) מסייע בשמירה על הישגים טיפוליים בדיכאון, למנוע הישנות או הרעה במצב ולשמש כנוגד דיכאון אפקטיבי.

ישנן יותר ויותר ראיות לכך שמודעות קשובה אפקטיבית בשימוש אצל ילדים ובני נוער.

במהלך הטיפול ואחריו

גם אם ילדכם מטופל על ידי איש מקצוע, המשיכו בטיפול ובמעקב גם אצל רופא הילדים. הוא עשוי לסייע לכם במקרים של תופעות לוואי של התרופות, או ביצירת קשר עם הפסיכיאטר או הפסיכולוג, במידה והם אינם זמינים, או כשיש מקום להתייעצות נוספת.

חשבו על דרכים לציין התקדמות במצבו של ילדכם, זה יעזור לו ולכם לראות שאתם מתקדמים, ושיש אור בקצה המנהרה.

©  raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network