ההשפעה של אבות על ילדיהם היא עצומה, והיא מתחילה כבר ברגע הלידה. הנה עשרה טיפים שיעזרו לאבות חדשים להתחיל את האבהות ברגל ימין.
החיים כאב טרי
הפיכתך לאב היא כנראה אחד האירועים הגדולים בחייך. נצל כל הזדמנות מחוץ לעבודה כדי להכיר את התינוק שלך, כדי להתחיל את האבהות ברגל ימין. בטווח הארוך, הבילוי המשותף משתלם אפילו יותר: הוא עוזר לך להתחיל את מערכת היחסים עם ילדך.
עם זאת, הרגשות האינטנסיביים האלה שמגיעים בדרך כלל עם תינוק חדש – שלא לדבר על היעדר השינה – מעלים לעתים את התהייה איפה בכלל להתחיל ומה צריך לעשות. יכול להיות שאתה אפילו חושב שבת הזוג שלך מטפלת בכל מה שצריך, ולא בטוח מה כבר נשאר לך לעשות. אבל למעשה, בתור אבא, יש לך השפעה עצומה על החיים של ילדך, וזה מתחיל ממש עכשיו. תינוקות רכים באים לעולם כשהם מוכנים ליצור קשר עם שני ההורים שלהם.
אבות טריים: טיפים להתחלה
1. התנסה בצורה מעשית כבר מההתחלה
הדרך הטובה ביותר לפתח מיומנויות וביטחון עצמי היא לטפל בתינוק מדי יום כבר מההתחלה – להלביש, להרגיע, לשחק, לעשות אמבטיה ולהחליף חיתול. הפעילויות היומיומיות האלה מייצרות המון הזדמנויות להיות לבד עם התינוק, ועוזרות ליצור מערכת יחסים חיובית. ויש בונוס: לאפשר לבת או לבן הזוג לצאת להפסקה.
2. למד להבין את התינוק
תינוקות משתמשים באיתותים ובסימנים שונים באמצעות ההתנהגות ושפת הגוף שלהם, כדי להגיד מה הם צריכים. נסה לשים לב לסימני התינוק לאורך זמן, כדי להבין מה הוא רוצה וצריך.
3. צור קשר במגע
מגע גופני גורם לתינוק להרגיש מוגן ובטוח, ובונה אמון וקשר. התקשרות כזו עם תינוקות רכים מגרה את התפתחות מוחם. נסה להחזיק ולשאת את התינוק לעתים קרובות ככל האפשר. החזק אותו צמוד לחזה, כדי שיוכל לשמוע את פעימות לבך.
4. דבר עם התינוק לעתים קרובות ככל האפשר
דבר איתו כשאתה מטפל בו או מחליף לו חיתול. לדוגמה, “בוא נחליף חיתול. זה יותר נעים, נכון? הנה חיתול חדש ונקי. אל תבכה, עוד מעט נסיים”. כל מילה שהוא שומע עוזרת לפתח את מיומנויות השפה והלמידה שלו, ומחזקת את מערכת היחסים ביניכם. אפשר גם לספר לו סיפורים, לקרוא ספרים או לשיר.
5. עזור בהנקה
חלב אם הוא המזון הטוב ביותר עבור התינוק. כשבת הזוג שלך לומדת להניק, חשוב לשמור על גישה חיובית ולתמוך בהנקה. אפשר להציע תמיכה פרקטית – כוס מים, עוד כרית או כל מה שהיא זקוקה לו. אם היא מתקשה בהנקה, עודד אותה לקבל עזרה. אם היא מגלה שאינה יכולה להניק, נסה להרגיע אותה ולהגיד שזה בסדר, ולמד על האכלה מבקבוק ותמ”ל.
6. בלה זמן עם התינוק אחד על אחד
בילוי כזה שם במרכז אותך ואת התינוק. הרגעים האלה שבהם הוא מקבל את מלוא תשומת לבך יעזרו לך להתכוונן ולהבין אותו טוב יותר, ומאפשר לשניכם ליצור קשר ולהתחבר. אין צורך לתכנן את הרגעים האלה מראש – אפשר להתחבר גם כשעושים דברים יומיומיים כמו להחליף חיתול או להלביש אותו.
7. למד דברים חדשים
אם אתה חרד או לא בטוח בנוגע לתפקידך כאב טרי, תמיד תוכל ללמוד. אפשר למצוא מידע רב באתר שבו אתה גולש כעת, לדבר עם אבות אחרים ולהשתתף בקבוצות הורים, למשל. אחת הדרכים הטובות ביותר ללמוד היא לעשות – לבלות זמן רב בטיפול בתינוק.
8. קבל הצעות עזרה או בקש עזרה
אם מישהו אומר, “אני יכול לעשות משהו?”, מותר להגיד “כן!”. דבר עם בת או בן הזוג והסכימו מתי לקבל עזרה מבני משפחה, חברים, עמיתים או שכנים. זה יכול להיות משהו פשוט כמו לבקש ממישהו לקנות חלב בדרך לביקור אצלכם.
9. שמור על מערכת היחסים שלכם
תינוק חדש עלול להעמיס מאוד על מערכת היחסים עם בן או בת הזוג. נסו לשמור על רגשות חיוביים ותומכים זה כלפי זה, בזמן שאתם לומדים יחד איך להיות הורים. תקשורת פתוחה, ניהול משא ומתן ושיתוף הציפיות שלכם זה מזה יעזרו לכם בהמשך חייכם כהורים. דברו כמה שיותר על הכל- החל מקבלת החלטה בנוגע לאחוזי המשרה ועד מי מבשל את ארוחת הערב.
10. טפל בעצמך
כשאתה מטפל בעצמך היטב, אתה יכול לטפל טוב יותר בתינוק ולתמוך בבת הזוג. שמור על רמה גבוהה של אנרגיה באמצעות אורח חיים בריא וכמה שיותר שינה ומנוחה – ולא בהכרח בלילה.
אל תשכח את עצמך. נסה לפנות זמן גם לדברים שאתה אוהב ונהגת לעשות לפני הולדת התינוק. עודד גם את בן/ בת הזוג לפנות זמן לעצמם ועזור עם התינוק. חשוב שתדאגו לעצמכם גם כאשר אתם צריכים לדאוג לתינוק החדש.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network