משחק עם התינוק שלכם יכול לקרב ביניכם ולעזור לו ללמוד על העולם שסביבו. המשחקים איתו פשוטים למדי - אפשר לדבר איתו, לעשות לו פרצופים, לשיר לו שירי משחק ושירי ערש, לחייך אליו ולדגדג אותו.
משחק אצל תינוקות רכים
אתם הצעצוע הטוב ביותר של התינוק, ולכן קל לשחק איתו. משחקים וצעצועים אינם העיקר כרגע, אלא האינטראקציות ההדדיות ביניכם ובין התינוק. לכן כדאי ליהנות מהזמן שלכם יחד – משחק הוא משחק רק אם הוא כיפי. כל מה שדרוש כדי לשחק הוא אתם והתינוק שלכם.
מדוע חשוב לשחק עם תינוקות רכים
משחק משותף עוזר לכם ולתינוק להכיר אחד את השני. באמצעות המשחק אתם לומדים יחד לסמוך אחד על השני, והקשר ביניכם מעמיק. המשחק המשותף עוזר לתינוק הרך שלכם להרגיש אהוב ומוגן, מה שעוזר לו להתפתח וללמוד.
המשחק מגרה רעיונות חדשים, ועוזר למוחו של התינוק להתפתח. כל התנסות חדשה שהתינוק נחשף אליה עוזרת לחלקים במוחו להתחבר זה לזה, לגדול ולהתפתח. זו אחת הדרכים שבהן תינוקות לומדים יותר ויותר על העולם סביבם ועל מקומם בעולם.
המשחק עם התינוק שלכם עוזר לו ללמוד לדבר ולהבין מילים. לפעמים לא יהיה לכם זמן לעצור הכל ולהקדיש זמן למשחק. אולם אתם עדיין יכולים לקשקש עם התינוק על כל מה שאתם עושים – בישול ארוחת הערב, קניות, הכנת האמבטיה וכל דבר אחר. תוכלו להשיג את אותם יתרונות אם תשירו לתינוק.
המשחק יכול לספר הרבה על אופיו של התינוק. עד מהרה תגלו אם התינוק שלכם מעדיף משחק מחוספס וטיפשי או שקט ורגוע.
רעיונות למשחק עם תינוקות רכים
משחק הוא דרך הלימוד הטבעית של תינוקות וילדים קטנים. הנה כמה רעיונות למשחק עם תינוקות רכים:
- המשחק לא חייב להיות מסובך – שירו שירי משחק, פטפטו איתו, דגדגו אותו, ספרו את אצבעות רגליו, נשפו בבטנו ועשו קול מצחיק. ככל שהמשחק פשוט יותר, כך הוא טוב יותר לתינוקות רכים.
- עשו לו פרצופים, חייכו, צחקו, גלגלו את העיניים, הוציאו לשון, נופפו בעדינות בידיים. התינוק שלכם הוא האדם היחיד בעולם שיחשוב שהפנים שלכם מרתקות לגמרי.
- תנו לו למשש סוגים שונים של חפצים. כשהתינוק מוכן, צעצועים רכים או רעשן יכולים להיות מהנים מאוד, וכך גם חומרים במרקמים שונים. התינוק שלכם לומד באמצעות מגע ותחושה, וכך הוא מגלה עוד ועוד על סביבתו.
- הקריאו לתינוק. אף פעם לא מוקדם מדי להתחיל, אך זכרו להחזיק את הספר קרוב אליכם – תינוקות רואים למרחק של 30-20 ס”מ בלבד. אם אתם מקריאים ספרי בד, התינוק יוכל גם לגעת בהם ואפילו לטעום אותם!
- תנו לתינוק להתבונן בדברים שונים – בפנים, בחוץ, אנשים שונים וחדרים שונים.
- השכיבו את התינוק על הבטן כל יום. כך הוא יוכל להתבונן במראות חדשים בגובה העיניים, כמו צדו של הכיסא מזוויות שונות, ולהתאמן בהחזקת ראשו. עם זאת, הניחו אותו במיטה על גבו כדי ללכת לישון – ואל תתנו לו להירדם על הבטן.
- עם הזמן, האריכו את זמן השכיבה על הבטן. הניחו מולו ספרים או צעצועים כמעט בהישג ידו, כדי לעודד אותו לנסות ולהגיע אליהם, לנופף לעברם או לעשות תנועות אחרות.
שימו לב לאיתותיו של התינוק. גם תינוקות אנרגטיים במיוחד זקוקים לזמן מנוחה, ועלולים להרגיש מוצפים אם אתם מנסים לשחק איתם כשהם עייפים. אם התינוק נראה מבוהל או מוטרד, הפסיקו את המשחק ונסו שוב מאוחר יותר. ככל שהתינוק גדל, קל יותר להבחין מתי הוא רוצה לשחק איתכם.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.