בית הספר הוא הרפתקה חדשה ונפלאה עבור רוב הילדים, והמשחק הוא אחת הדרכים העיקריות שבהן הם מבינים כיצד להסתדר עם ילדים אחרים ולמצוא את מקומם. כמו כן, המשחק חיוני להתפתחות ולרווחה הכלליים של ילדכם. הנה כמה רעיונות למשחק עם ילדים בגיל בית הספר היסודי.
משחקים לילדי בית הספר: למה לצפות
ילדכם מתבגר ומתפתח מאוד בשנים שבין גיל שש לתשע. כדי לעודד את תהליכי ההתפתחות שלו, פשוט שחקו איתו. לדוגמה, שחקו במשחקים עם כללים פשוטים שיעזרו לו להתרגל למבני למידה רשמיים יותר שבהם ייתקל בבית הספר. משחק כזה מלמד את ילדכם כיצד לחכות לתורו – מיומנות חשובה ליצירת חברויות ולשמירתן.
בגיל זה, ילדכם עשוי לפתח תחביבים ותחומי עניין חדשים באמצעות המשחק. לדוגמה, הוא יכול להתחיל לקרוא יותר וליהנות מאוד מספרים ומעיתונים על נושאים שמעניינים אותו – אופנועים, חרקים, מדעים, מחשבים ועוד. פעילויות אלה מעודדות אותו להמשיך ולחקור את תחומי העניין שלו.
המשחק המשותף עם ילדכם עוזר לכם להישאר קרובים אליו, בעיקר כעת, כשהוא מתחיל להתבגר ונהנה להיות עצמאי יותר. עד גיל תשע הוא כבר ייצור חברויות מיוחדות עם ילד אחד או שניים, ככל הנראה מאותו מגדר. חשיבותם של החברים האלה גדולה מאוד, אך הוא עדיין זקוק לכם, לתמיכתם ולאהבתכם. המשחק עם הילד – בעיטת כדור בחצר או בישול ביחד – יעזור לכם לחזק את מערכת היחסים שלכם.
אף שסביר להניח שילדכם ייהנה מההרפתקה החדשה בבית הספר, הוא עדיין זקוק להכוונה ותמיכה כדי להתמודד עם הדאגות והחששות שעלולים לעלות. המשחק עוזר לכם לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים. כשאתם משחקים, התמקדו בכיף ובהנאה ולא בהכרח בלמידה, ותנו לו להוביל. כשהמשחק מהנה, הלמידה מגיעה באופן טבעי.
משחק מכוון ומשחק עצמאי
סדר היום של ילדכם מובנה יותר וסובב סביב בית הספר. יש הורים שמודאגים שילדם אינו משתתף במספיק פעילויות מכוונות אחרי שעות הלימודים. למעשה, משחק חופשי ועצמאי – שבו הילדים הם אלה שמחליטים מה הם רוצים לעשות וכיצד – חשוב מאוד. הוא מאפשר לילדים:
- לארגן את המחשבות שלהם ולתת לדמיון להתרומם
- לחקור רעיונות שונים ולחשוב באופן יצירתי
- להתרוצץ סתם בשביל הכיף.
אם אתם מחפשים משחק מכוון יותר, אפשר להשתתף בפעילויות שונות כמו משחקי לוח – שעוזרים לפיתוח מיומנויות מתמטיות ומשחק לפי תור – או קריאה שבונה את מיומנויות השפה ואוצר המילים. מלבד זאת, פעילויות אלה מחזקות את מערכת היחסים עם ילדכם, כיוון שהן מאפשרות לכם לבלות זמן יחד.
רעיונות למשחקים
סביר להניח שילדכם ייהנה מהמשחקים החופשיים הבאים:
- משחק מחוץ לבית: אפשר לרכוב על אופניים (עם גלגלי עזר וקסדה) או על צעצועי רכיבה אחרים, לשחק בבית על העץ או ללכת למגרש המשחקים המקומי איתכם ועם חברים נוספים.
- יצירות אמנות פשוטות: בנים וגם בנות ייהנו מפעילויות כמו השחלת חרוזים, הכנת בובות מגרביים ישנים או שקיות נייר, או צביעה והכנת הדפסים מספוגים ומברשות שיניים.
- תחפושות ומשחקי העמדת פנים: משחקים אלה מאפשרים לילדכם לחקור ולהביע רגשות ולהתנסות במגוון תפקידים.
- משחק מוזיקלי: פעילויות כמו קפיצה וריקוד לצלילי מוזיקה, או הכנת כלי נגינה פשוטים תוצרת בית ונגינה בהם, הן פעילויות מצוינות להבעת רגשות ודמיון.
פעילות מכוונת אחת או שתיים מספיקות, בדרך כלל, להעסיק את ילדכם, אך הוא יכול ליהנות גם מהמשחקים המכוונים הבאים:
- חוגי ספורט בבית הספר או משחקים מחוץ לבית
- הרכבת פאזלים, משחקי קלפים פשוטים או משחקי לוח
- נגינה בכלי נגינה שונים
- סיוע במטלות בבית – לדוגמה, ילדכם יוכל לעזור בהכנת ארוחת הערב, או לעדור את הגינה.
כמו כן, תוכלו ללחוץ כאן ולהוריד את דף הפעילויות שלנו!
בגיל זה, הילדים יכולים ליהנות ממעט זמן מסך. תוכלו לאפשר לילדכם לשחק במשחק וידיאו או ביישומון, או לצפות בתוכנית טלוויזיה שהוא אוהב לזמן קצר, וכדאי אפילו להשתתף בפעילויות הללו איתו. עם זאת, זמן ממושך מדי מול מסכים כגון טאבלטים, טלפונים סלולריים, מחשבים וטלוויזיה עלולים להוביל להתפתחות מעוכבת של השפה, המיומנויות החברתיות והגופניות, וכן לבעיות שינה.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.