מריבות בין אחים בימי קורונה

בעקבות המאמץ הלאומי למיגור נגיף הקורונה, משפחות רבות מוצאות את עצמן סגורות בבתים. בני המשפחה נאלצים לבלות יחד באופן אינטנסיבי, והצפיפות, יחד עם האוירה המתוחה, עלולים להגביר באופן ניכר את תדירות ועוצמת המריבות בין האחים. איך תוכלו לסייע להם לפתור ולהפחית מריבות?

למה זה קורה?

מריבות בין אחים מגבירות את תחושת הלחץ והמתח בבית, בפרט כאשר מבלים כל כך הרבה זמן יחד. ילדים מרבים לריב ביניהם, בפרט כאשר הם מרגישים שהתרחש משהו שאינו הוגן, או כשהם רואים את הדברים מנקודת מבט שונה. הם עשויים לריב משעמום, או כיוון שהם מתחרים על תשומת הלב של ההורים. בגיל ההתבגרות, מריבות בין אחים עלולות להגיע לשיאן כחלק מהתהליך ההתפתחותי שבו הם מבססים אוטונומיה ועצמאות. בפרט בתקופה זו, שבה האוירה בבית משפיעה באופן מידי על כל אחד מבני המשפחה, אתם עשויים להרגיש לחץ רב לקטוע את המריבות על מנת להשיב את השקט על כנו. חשוב לזכור ולהבין שלמריבות בין אחים יש מטרה מועילה: אלו הזדמנויות יקרות ללמוד כיצד ליצור קשר עם ‘קבוצת השווים’ שלהם. מיומנויות פתרון הבעיות הנלמדות במהלך המריבות בין האחים יסייעו להם ללמוד ליישב סכסוכים, להתמודד עם דעות שונות, לבטא את הצרכים שלהם, להתפשר ואף להתנצל ולהתפייס. כאשר מטפלים בהן נכון, מריבות יעזרו לילדים לגדול להיות בני זוג, חברים ועובדים טובים יותר.

איך להגיב למריבה בין אחים?

בניגוד לדחף שעלול לעלות כשהילדים מתחילים לריב ביניהם, לא תמיד כדאי למהר ולהתערב; כשאתם מאפשרים לילדיכם לפתור את המריבות בעצמם, אתם עוזרים להם לפתח כישורי חיים חשובים. כמו כן, תשומת לב הורית רבה מדי למריבות עלולה לעודד התנהגויות דומות בעתיד. עם זאת, כדאי להשגיח על מה שקורה. כאשר הילדים מתקשרים ביניהם או מצליחים לפתור את הבעיה בעצמם, חזקו אותם על כך. במידת הצורך, ניתן להציע להם טיפים וכך לכוון את המשא ומתן ביניהם. עזרו להם להבין על מה הם מתווכחים והדריכו אותם לחשוב יחד על פתרון שמביא בחשבון את הצרכים של כולם. הציעו רעיונות אחרים מיד כשאתם רואים שהילדים מתקשים להסכים על פתרון לבעיה. רצוי להזכיר להם מבעוד מועד את הכללים לניהול המריבה באופן חיובי תוכלו למשל לומר: “אתם זוכרים שכולנו מדברים יפה זה לזה?”.

מתי להתערב?

כאשר המריבה גולשת להתנהגות אלימה ופוגענית, או לאמירות מרושעות וקללות, יש להתערב ולעצור את הריב באופן מידי. במצב כזה תוכלו להיעזר בצעדים הבאים:

  • התערבו והפרידו בין האחים לפני שמתחיל בכי. ניתן לשלוח כל אחד מהם לחדרים נפרדים על מנת להירגע. אם הילדים מתחילים להתווכח מי אשם, הבהירו כי כאשר יש ריב שני הצדדים אחראים לכך מבחינתכם.
  • נסו לשמור על אוירה רגועה ולשלוט ברגשותיכם. תגובה לא מווסתת מצידכם עלולה להחמיר את המצב. כשקשה להישאר בשליטה, נסו לספור עד עשר לפני שתפעלו. אם זה לא עוזר, בקשו ממבוגר אחר לטפל במריבה והתרחקו להפסקה קצרה.
  • קבעו זמן מאוחר יותר שבו תדברו איתם על מה שקרה. מיד בתום המריבה הילדים נסערים מדי ואינם מסוגלים לדון בנושא. חשוב לזכור לקיים את השיחה על מנת לסייע לילדים לפתור את הבעיות ביניהם באופן בונה.
  • השתמשו בתוצאות קצרות ומיידיות והחליטו מה תהיה ההשלכה של הריב: דאגו שאף אחד מן הילדים לא יקבל את החפץ שרבו עליו עד שימצאו פתרון, דחו פעילות מתוכננת לאחר שיירגעו או השתמשו בפסק זמן.

איך לשוחח על המריבה?

  • ודאו שהרוחות נרגעו לפני שמתחילים בשיחה, והילדים מסוגלים לשוחח בהיגיון.
  • בקשו מילדיכם להקשיב אחד לשני ותנו לכל אחד אפשרות להשמיע את הצד שלו. עזרו להם לזהות על מה נסוב הוויכוח במקום להתמקד בשאלה מי התחיל אותו.
  • הקפידו לא לצדד באף אחד מן הילדים.
  • עזרו להם לבדוק האם הציפיות שלהם הגיוניות, ולהציע פתרונות אפשריים לבעיה. תוכלו להציע גם פתרונות משלכם.
  • חשבו יחד על הפתרונות שהוצעו, עודדו את הילדים לחשוב על היתרונות והחסרונות של הפתרונות השונים.
  • עודדו את הילדים להגיע להסכמה לגבי פתרון שמקובל על כל הצדדים. במידה והם לא הצליחו, נסו לשוחח על כך שוב במועד מאוחר יותר, ובינתיים בקשו מהילדים לחשוב על רעיונות נוספים.
  • ודאו שהפתרון שהתקבל אכן הוגן כלפי שני הצדדים וודאו שהוא מתרחש בפועל.

מה אפשר לעשות כדי להפחית את תדירות המריבות?

תוכלו לסייע לאווירה רגועה ולהפחית את המתח והחיכוכים בין הילדים בעזרת הקפדה על מספר נושאים:

יחס אישי לכל ילד

דאגו להעניק לכל ילד יחס אישי ולהרעיף על כולם חיבוקים, חיוכים ומחמאות, על מנת שאף אחד מהם לא ירגיש שעליו להתחרות על תשומת הלב שלכם. כדאי לדאוג שלכל ילד יהיה מרחב אישי משלו – דאגו למגירה לחפצים פרטיים, הקפידו על זמנים שבהם הוא יכול לעסוק בפעילות מבלי שהאחים האחרים יתערבו בה, ונסו ליצור זמן איכות משותף, גם אם קצר, שבו תבלו עם כל אחד ואחת מהם בנפרד.

הוגנות

הקפידו על יחס הוגן כלפי כל הילדים והימנעו מאפליות או השוואות בין האחים. אין צורך להתנהג באופן זהה עם כולם – לכל ילד הצרכים האישיים שלו, המותאמים לגיל ולמאפיינים שלו. אל תתווכחו עמם על מה הוגן – הבהירו כי הבדלי הגילאים ביניהם יוצרים הבדלים בזכויות ובחובות שלהם. עם זאת, חשוב לשמור על שוויון, כך שהילדים ירגישו שמתייחסים אליהם בצורה הוגנת, ולא מפלים או מאשימים אותם באופן קבוע.

תשומת לב חיובית

תנו לילדים משוב חיובי כאשר הם מתנהגים כשורה, הבהירו במדויק איזו התנהגות אהבתם וחזקו אותם באופן מפורש על כך. כך תגבירו את הסיכוי להישנות של התנהגויות אלו בעתיד, ותלמדו את ילדכם שהוא יכול לזכות בתשומת ליבכם באמצעות התנהגות חיובית.

קבעו כללים משפחתיים

קבעו מראש מספר מצומצם של כללים ברורים ופשוטים שיסייעו לילדים להבין ולהפנים את הציפיות שלכם. נסו לנסח את הכללים באופן חיובי, ולהגדיר מה מקובל ורצוי שהילדים יעשו. תוכלו לכתוב ולתלות את הכללים במקום בולט בבית. הבהירו מראש מה יהיו ההשלכות על הפרת הכללים. בעת מריבה, תוכלו להשתמש בכללים שנקבעו על מנת להזכיר לילדים מהי ההתנהגות הרצויה.

דוגמה אישית

התייחסו לוויכוחים ביניכם או עם אחרים כאל הזדמנות להעניק לילדים דוגמה אישית בנוגע לדרך שבה תרצו שהם יפתרו בעיות. אם תקפידו על יחס נעים בעת מחלוקת, תוכלו ללמד אותם כיצד לנהל משא ומתן מבלי להיכנס למריבה. אם הילדים יראו אתכם מתנצלים בעת הצורך, סביר להניח שגם הם ידעו לבקש סליחה.