מדוע חשוב לדבר עם תינוקות ופעוטות

כבר מרגע הלידה, חשוב לדבר עם תינוקות ופעוטות כדי לבנות את מיומנויות השפה והתקשורת שלהם. אלו מיומנויות חיים חשובות מאוד. שיחה עם ילדכם לא חייבת להפוך למאורע גדול - גם שיחה על אירועים יומיומיים היא התחלה טובה.

לדבר עם תינוקות ופעוטות: מדוע כדאי לדבר יותר

דיבור עם התינוק או הפעוט שלכם יכול לעזור לו לפתח את מיומנויות השפה והתקשורת, וכמה שיותר – יותר טוב. הורים שמדברים הרבה עם ילדיהם הקטנים משתמשים במילים ובצלילים רבים ושונים. כשהילדים נחשפים למילים רבות, הבנת השפה שלהם משתפרת, וכמות ומגוון המילים שיבינו וישתמשו בו גדלים. לא מדובר רק במיומנויות שפה טובות יותר: דיבור עם תינוקות עוזר למוחם להתפתח ויכול לעזור לילדים להצליח יותר מאוחר יותר, בבית הספר.

נוסף על כך, תקשורת הדדית חמה ועדינה עם ילדכם מסייעת לכם ליצור ולחלוק חוויות משותפות, שמחזקות את מערכות היחסים שלו, ובו בזמן עוזרת לילדכם ללמוד עוד על העולם.

איזה סוג של דיבור?

שיחה עם תינוק לא חייבת להיות מאורע גדול. אפשר להתחיל לפטפט איתו על עניינים יומיומיים הקשורים לבית ולמשפחה – כמו מה שאתם עושים באותו רגע עם התינוק. לדוגמא: “עכשיו נתלבש. נשחיל את הראש דרך החולצה. או אם אתם נמצאים בחוץ והתינוק מצביע על עץ, תוכלו להגיד “איזה עץ גדול וגבוה, נכון? מעניין אילו חיות גרות על העץ הזה? אולי לטאה?”.

כמה צריך לדבר?

כל סוגי הדיבור טובים לתינוק שלכם, ולכן, נסו לדבר איתו הרבה ככל האפשר במהלך היום. עם זאת, תינוקות מחבבים גם שקט מדי פעם, כך שאם התינוק שלכם מפסיק להגיב ומתחיל להיראות עייף, חסר מנוחה או עצבני, נסו לדבר איתו במועד אחר. האישיות של תינוקכם יכולה גם היא להשפיע על התדירות שבה ירצה לתקשר איתכם. תינוקות מסוימים חברותיים יותר באופן טבעי, ואחרים שקטים יותר.

מתי להתחיל לדבר?

התחילו לדבר עם התינוק שלכם מוקדם ככל האפשר. למעשה, תינוקכם סופג כמות אדירה של מידע על מילים ודיבור מרגע שנולד – רק מהאזנה והתבוננות בכם מדברים. בהתחלה, השיחות עם התינוק עשויות להרגיש חד-צדדיות. אך גם אם התינוק הקטן שלכם עדיין אינו משתמש במילים, הוא מנסה בכל זאת להשתתף בשיחה! הוא מתקשר איתכם באמצעות בכי, קשר עין והאזנה. מאוחר יותר הוא גם יהמהם, יחייך, יצחק, יעשה קולות שונים ויניע את גופו כדי לתקשר. כשאתם מדברים ומקדישים את מלוא תשומת הלב לילדכם, אתם יכולים להבחין בניסיונות התגובה שלו.

טיפים לדיבור עם תינוקות ופעוטות

כל זמן שאתם מבלים עם ילדכם הוא הזדמנות טובה לדבר. תוכלו לדבר איתו כשאתם מחליפים לו חיתול, אוכלים ארוחת צהריים, נוסעים במכונית, מטיילים בעגלה או סתם יושבים בחצר – אין צורך בזמן מיוחד בשביל לדבר.

ילדכם לומד לדבר גם כשהוא צופה בכם מתקשרים עם אחרים. אם אתם מדברים באופן חיובי, ילדכם ילמד לדבר באופן חיובי לאחרים. לדוגמה, כשאתם משוחחים בזמן הארוחה, תוכלו להשתמש בשפה חיובית כמו “אילו דברים טובים קרו לך היום?”.

יכול להיות שתרגישו קצת טיפשיים בהתחלה כשתנסו לקיים שיחה מלאה עם תינוק, אבל אל תתייאשו! שיחות ופעילויות שכוללות חלק מהנקודות הבאות יעזרו לפתח את מיומנויות השפה של ילדכם.

התכווננו לילדכם

  • כבו את כל מה שעלול להסיח את דעתכם. העבירו את הטלפון למצב שקט, כבו את הטלוויזיה והמחשב, ופשוט היו נוכחים בשיחה עם ילדכם.
  • הקשיבו למה שילדכם מנסה לומר. גם אם הוא עדיין אינו משתמש במילים, שאלו אותו שאלות שמתבססות על מאמציו. לדוגמה, אם ילדכם מצביע על כלב, אמרו, “הנה כלב לבן ורך. מה אתה חושב שהוא הולך לעשות עכשיו?”
  • השתמשו בהפוגות טבעיות בעת הדיבור. בסופו של דבר, התינוק שלכם ימלא את ההפוגות הללו כששפתו תתפתח. ההפוגות מלמדות אותו את אמנות ה”תן וקח” בשיחה.
  • דעו מתי להפסיק. אם ילדכם מתחיל להיראות עייף או חסר מנוחה, או שהוא נהיה עצבני, אל תכריחו אותו להמשיך ולהקשיב. בחרו זמן אחר שבו יהיה מוכן לשיחה.

שמרו על עניין

  • הבחינו במה ילדכם מתעניין ודברו על זה. לדוגמה, אם הוא משחק בקוביות, דברו על הקוביות.
  • דברו עם ילדכם על דברים שהוא עשוי להתעניין בהם – לדוגמה, מה אמא, אבא, סבתא או סבא עושים היום, סיפור שקראתם יחד או משהו שמתרחש בחוץ.
  • השתמשו בביטויים רבים ככל האפשר כדי שהשיחה תהיה מעניינת ומושכת. נושא השיחה פחות חשוב מהדרך שבה אתם משוחחים.
  • אם אתם משתמשים במילים מורכבות, הסבירו אותן והרחיבו אותן באמצעות מילות תיאור רבות. לדוגמה, “אנחנו הולכים לפגוש אחות טיפת חלב – אחות מיוחדת שיודעת הכל על הבריאות של תינוקות וילדים.”

קראו, ספרו סיפורים, שירו שירים והמציאו חרוזים

  • קראו ספרים וספרו סיפורים לתינוק שלכם מרגע הלידה, אפילו מדי יום. לאחר כמה שבועות, התינוק יידע שברגעים אלה אתם נהנים מזמן שקט ומיוחד יחד.
  • דברו על התמונות והאיורים בספרים, חשבו בקול רם מה עשוי לקרות בהמשך הסיפור, הצביעו על מילים ואותיות, ותנו לילדכם לגעת בספר, להחזיק אותו ולהפוך את הדפים. תוכלו להמציא סיפורים משלכם שיתאימו לתמונות בספר.
  • עזרו לילדכם ללמוד שספרים וקריאה הם מקור להנאה. תוכלו לקרוא את הספר בפינת קריאה מיוחדת, להוסיף חיבוקים לשעת הסיפור ולתת לילדכם לבחור כמה ספרים – גם אם תצטרכו לקרוא את אותם ספרים שוב ושוב!
  • שירו שירים וחרוזים באוטו, באמבטיה ובמיטה – גם אם אתם מזייפים. התינוק שלכם יאהב את קצב המילים ויירגע כשישמע את קולכם.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.