משחק הוא דרך הלימוד הטבעית של ילדים קטנים. גם כשנראה שילדכם רק משחק, המוח שלו עובד קשה ומחבר את כל המידע החיוני שהוא לומד על העולם סביבו. הנה כמה רעיונות לעידוד ההתפתחות הקוגניטיבית של ילדים בגיל הגן.
משחק והתפתחות קוגניטיבית אצל ילדי גן
כשילדים משחקים, הם פותרים בעיות, יוצרים, מתנסים, חושבים ולומדים ללא הרף. יש שמתארים את המשחק כ”עבודה לילדים” – תיאור המסכם היטב את חשיבותו של המשחק לחשיבה וללמידה של ילדים בגיל הגן, כלומר, להתפתחותם הקוגניטיבית.
כל ילד הוא אדם ייחודי בפני עצמו. אף שישנם כמה דפוסי התפתחות כלליים, ילדכם ילמד, יגדל ויתפתח בדרכו שלו, כיוון שתכונותיו מתעצבות בהתאם לגנים ולהתנסויות הייחודים שלו. משחק הוא חלק עצום בהתנסויות הללו. ככל שילדכם יקבל הזדמנויות רבות יותר לשחק וללמוד, כך יידע יותר ויצליח לעשות יותר.
התפתחות קוגניטיבית אצל ילדי גן: למה לצפות
סביר להניח שילדכם:
- יצליח לקרוא בשמם של כארבעה צבעים ולזהות ולהתאים כ-12 צבעים עד גיל חמש
- יתחיל לפתח חוש הומור בסביבות גיל ארבע, וייהנה מבדיחות וחידודי לשון עד גיל חמש
- יתחיל לשחק בצורה מאורגנת וליצור חברויות מגיל ארבע
- לא יבדיל עדיין בין דברים אמיתיים ומומצאים עד גיל חמש
- יבין כמה מושגי זמן בגיל ארבע, ויבין שהיום מחולק לשעות ולדקות עד גיל חמש
- יבין מושגים כמו “גדול יותר” ו”גבוה יותר” מגיל ארבע, ויצליח למיין חפצים מהקטן לגדול או מהגבוה לנמוך עד גיל שש
- יבין הסברים הגיוניים מגיל חמש
- ילמד לפעול לפי הכללים ולשחק בצורה הוגנת מגיל חמש.
יכולת הריכוז של הילד בגיל ארבע עדיין קצרה למדי, ולכן צפו למעבר מהיר בין משחקים שמסתיימים באמצע בחטף. ילדכם בן הארבע יתחיל לשאול שאלות מבלבלות על נושאים כגון מיניות – כמו “אימא, מאיפה באים תינוקות לעולם?” – או מוות.
בגיל חמש-שש יצליח ילדכם לשבת ולשחק את כל המשחק או להרכיב פאזל שלם – מה שמוביל ליצירתם של אתגרים חדשים כמו לשחק בצורה הוגנת או ללמוד להפסיד בכבוד!
כשילדכם נכנס לגן או נכנס לבית הספר הוא נתקל בדברים רבים וחדשים לחשוב עליהם. ישנם שגרות וכללים שונים מאלה שבבית, וגם כמה אתגרים מנטליים חדשים שעומדים בפניו כשהוא מתרגל לתהליכי הלמידה הרשמיים יותר. כל זה עלול להיות מעייף ומבלבל בהתחלה. ילדכם יזדקק לזמן ולהמון אהבה ותמיכה כדי להתרגל. אם אתם מודאגים או רוצים לדעת כיצד לעזור לילדכם לעבור את השינוי בחייו, דברו עם הגננת או המורה.
איך לעזור להתפתחות קוגניטיבית אצל ילדים בגיל הגן
הדרך הטובה ביותר ללמוד בגיל זה היא להתנסות. ילדכם ילמד מהר יותר אם תיקחו צעד אחורה ותתנו לו חיזוקים ותמיכה מהצד. נסו לא להתערב מיד כדי לתת פתרונות. בדרך כלל הוא יודיע לכם אם יזדקק לעזרה, ולכן תנו לו להוביל. הנה כמה רעיונות למשחקים שיחזקו את ההתפתחות הקוגניטיבית של ילדכם:
- פתרו ביחד חידות מאתגרות.
- שחקו ביחד במשחקי לוח.
- קראו ספרים וספרו בדיחות וחידודי לשון.
- שחקו במשחק הזיכרון.
- עודדו אותו לשחק במשחקי בנייה והרכבה.
- הרכיבו ביחד פאזלים פשוטים.
- שחקו במשחקי קלפים כמו “טאקי” או “רביעיות”.
- שחקו במשחקים המשלבים תנועה ושירה – למשל, “מי שטוב לו ושמח כף ימחא”.
- כשאתם נוהגים או נוסעים בתחבורה ציבורית, שחקו “מי רואה” – למשל, “מי הראשון שרואה משהו… ירוק?”
סגנון חיים משפחתי בריא כולל מגבלות על זמן המסך היומי. ילדים בגיל הגן יכולים לצפות במסך לא יותר משעה ביום – כולל טלוויזיה, מחשבים, משחקים אלקטרוניים, טלפונים סלולריים וטאבלטים.
אם ילדכם מתקשה ללמוד בגן או עדיין מוטרד מאוד מכך שהוא הולך לגן או לבית הספר גם אם עברו כמה שבועות מתחילת השנה, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע או עם המורה או הגננת.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.