מתכוננים לשינה עצמאית

הזמן הטוב ביותר ללמד את התינוק שלכם לפתח דפוסי שינה בריאים הוא בשלושת או ארבעת החודשים הראשונים לחייו. אם התינוק שלכם ילמד להירדם בחזרה בלי עזרתכם - כלומר, לישון באופן עצמאי - תיתקלו בפחות בעיות בהרדמה ובהשכמה בהמשך.

שינה עצמאית

כ-60% מהתינוקות מצליחים להגיע לשינה עצמאית עד גיל שישה חודשים. תינוק מגיע לשינה עצמאית כשהוא:

  • ישן 8-6 שעות במהלך הלילה
  • מצליח להירגע ולהירדם בחזרה בלי להזדקק לעזרת ההורה כשהוא מתעורר בלילה.

אף שאין ערובות לכך, מחקרים מראים כי יש כמה דברים פשוטים שההורים יכולים לעשות כדי לעזור לתינוקות קטנים מאוד להשיג שינה עצמאית – לאחר שהתינוקות “בשלים” מספיק מבחינה התפתחותית.

לקבל החלטות בנוגע לשינה עצמאית

תינוקכם שזה עתה נולד יזדקק לכם בוודאי במהלך הלילה, אולם אם יש לכם תינוק גדול יותר (12-6 חודשים), תוכלו להשתמש ברעיונות הבאים כדי ללמד אותו להירגע במהירות ולחזור לישון בלילה בלי שיצטרך לקרוא לכם לעזרה. אין כל ראיות לכך ששינה עצמאית פוגעת בילדים שמקבלים המון חיבה ותשומת לב מהוריהם במהלך היום.

עם זאת, ייתכן שתעדיפו להיות קרובים לילדכם במהלך היום והלילה גם יחד. אם כן, ההצעות הבאות אינן רלוונטיות, ויהיה עליכם להתאים את עצמכם להרגלי השינה של הילד. כשמדובר בשינה עצמאית, אין נכון ולא נכון. עשו את הטוב ביותר עבור ילדכם ומשפחתכם. זוהי החלטה שלכם בלבד, ואינכם חייבים להתאים את עצמכם לנקודת מבט זו או אחרת.

השיטות העיקריות

מחקרים שנערכו לאחרונה מראים כי בשלושת-ארבעת החודשים הראשונים לחייו של תינוקכם, עליכם לעשות שלושה דברים כדי להכין את השטח להרגלי שינה עצמאית:

  • להדגיש את ההבדל בין לילה ליום.
  • להניח את התינוק במיטה כשהוא ישנוני אך עדיין ער.
  • להתחיל שגרה של האכלה, משחק ושינה.

מתי להתחיל?

השעון הביולוגי של תינוק שזה עתה נולד מכוון כך שהוא יתעורר בלילה. כך הוא מוודא שהוא מקבל מספיק אוכל כדי לגדול ולהתפתח בצורה מופלאה. לכן, בשלושת או ארבעת החודשים הראשונים לחייו, התינוק שלכם יזדקק לתשומת לבכם במהלך הלילה לצורך האכלה והירגעות לקראת שינה.

עם זאת, בזמן זה מבשילים דפוסי ומקצבי השינה במהירות רבה. תוכלו להשתמש ביתרונות של תקופת השינוי המהיר הזו ולהציג לו בהדרגה את הגישות שנציע בהמשך. העיקרון הבסיסי בשלב זה הוא גמישות, ולאו דווקא עקביות מוחלטת. הדבר הטוב ביותר הוא לעשות זאת לאט ובהדרגתיות.

השיטות שאנו מציעים מגובות על ידי ראיות משני סוגי מחקרים שונים – מחקרים שבחנו גורמים המקושרים להפרעות שינה אצל תינוקות גדולים יותר, וניסויים מבוקרים שהעריכו את ההשפעה של מתן העצות הללו להוריהם של תינוקות קטנים, לפני שהחלו בעיות השינה.

להדגיש את ההבדל בין לילה ליום

התינוק שלכם אינו מבין את ההבדל בין יום ולילה. רוב התינוקות ערים לגמרי במהלך הלילה – בדיוק כשאתם רק רוצים לישון – וישנוניים במהלך היום. תינוק שזה עתה נולד מבלה במחזוריות של שינה והתעוררות מסביב לשעון. עם זאת, תוכלו לעזור לילדכם להתאים את עצמו לשינה בשעות הלילה בעזרת השיטות הבאות:

  • בשעות הלילה, הקפידו שחדרו של התינוק יהיה חשוך ושקט ככל האפשר (תינוקות אינם זקוקים לאפלה או לדממה מוחלטת כדי לישון).
  • כשאתם מטפלים בתינוק בלילה, נסו לא להדליק את הנורה בחדר והשתמשו באור עמום בלבד.
  • בשעות הלילה, הגיבו לבכיו של התינוק במהירות, האכילו אותו והרגיעו אותו מהר ככל האפשר. תוכלו להאכיל אותו בחדרו כדי לשמור על זמני האכלה קצרים ככל האפשר, ולהבדיל ביניהם לבין האכלות בזמן היום.
  • כדאי ורצוי לשחק ולשוחח אחרי האכלות בזמן היום, אולם בלילה עדיף להשתמש בגישה מרגיעה ושקטה כשאתם מתקשרים עם התינוק. שמרו את המשחק לשעות היום.

להניח את התינוק במיטה כשהוא ישנוני אך עדיין ער

בשלושת או ארבעת החודשים הראשונים, עשו לכם הרגל להניח את התינוק במיטה כשהוא ער אך ישנוני. הרגל זה יעזור לתינוק שלכם לפתח אסוציאציית שינה שאינה תלויה בכם כדי להירגע ולהירדם באמצע הלילה.

“אסוציאציות שינה” הן אותם הרגלים, שגרות ודפוסים שמתחברים לתחושת הישנוניות. אסוציאציות שינה עוזרות לנו להתנמנם לפני השינה ולהירדם, והן אלה שעוזרות לנו לחזור לישון כשאנו מתעוררים במהלך הלילה. התינוק שלכם ילמד לקשר בין העריסה או המיטה (ולא ביניכם) לבין השינה. משמעות הדבר היא שכאשר לא יצטרך עוד האכלות בלילה, הוא לא יזדקק לעזרתכם כדי לחזור לישון אחרי שהתעורר. כך כולם נהנים משנת לילה ללא הפרעות!

אין כל רע בלנענע או להאכיל את התינוק כדי שיירדם. הורים רבים נהנים ונרגעים מכך, ותינוקות רכים רבים חוזרים לישון על השד או בזרועותיו של אבא. זו בעיה רק להורים שאינם רוצים להמשיך לעשות זאת שוב ושוב באמצע הלילה.

אם תרדימו את התינוק דרך קבע בזרועותיכם או תוך כדי נענוע, הוא יצפה שתעשו זאת בכל פעם שהוא מתעורר בלילה. אם התינוק שלכם נרדם בסלון ומתעורר בעריסה שלו, הוא לא יבין כיצד זה קרה, והפתעה שכזו עלולה להטריד אותו ולגרום לו לבכות לעזרה.

כיצד ללמד את התינוק להרגיע את עצמו

הרגעה עצמית משמעה שהתינוק שלכם מצליח להירגע, להרפות ולהירדם בחזרה במיטתו. תינוקות שיודעים להירגע ולהירדם בעצמם נהנים מפרקי שינה רצופים וארוכים יותר, ומזמני שינה ארוכים יותר בכלל במהלך הלילה. הדרך הטובה ביותר ללמד את התינוק להירגע ולהרדים את עצמו היא להניח אותו במיטה כשהוא ישנוני אך עדיין ער. כך הוא יכול לקשר בין המיטה לבין השינה, ולומד כיצד להרגיע את עצמו.

אם אתם מאכילים, מערסלים, מנענעים או הולכים עם התינוק עד שהוא נרדם, אתם בעצם אלה שמרדימים אותו. כל עוד אתם עושים זאת, אין לו כל צורך לפתח את היכולת להירגע בעצמו. שוב, זוהי בעיה רק אם אתם אינכם מרוצים מכך שעליכם לקום בלילה ולהרדים את התינוק בחזרה.

ישנם כמה גורמים נוספים שמשפיעים על התפתחותה של יכולת ההרגעה העצמית:

  • הגדילה והבשלות של התינוק שלכם
  • מזגו של התינוק שלכם – יש תינוקות שלוקח להם זמן רב יותר להתכנס לדפוסים קבועים, ויש שרגישים ומוטרדים בקלות רבה יותר מאחרים
  • היבטים שונים בחיי המשפחה – נמצא קשר בין מערכת יחסים דלה בין ההורה לתינוק, דיכאון ובעיות בריאות נפשית אחרות מצד האם לבין הפרעות שינה אצל תינוקות.

הטיפול בעצמכם כהורים וקבלת תמיכה מספקת חשובים מאוד לרווחתו של התינוק שלכם.

להרגיע את התינוק בעריסה

הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם להרגיע את התינוק בעריסה:

  • שימו לב: אך טבעי שתינוקות רוטנים כשמניחים אותם במיטה. הרטנוניות יכולה להיות סימן לעייפות. ייתכן שהוא פשוט זקוק למעט זמן כדי להירדם. אם תרימו אותו מיד, אתם עלולים להפריע לו להירדם וללמוד להרגיע את עצמו. אם הרטנוניות הופכת לבכי אמיתי, הוא אכן זקוק לעזרה כדי להירגע.
  • עם הזמן, אם ילדכם מתעורר בלילה רוטן ומייבב, אפשר לחכות ולראות – אולי הוא יצליח להרגיע את עצמו ולהירדם ללא עזרתכם. שוב, אם אתם שומעים בכי אמיתי, תצטרכו להציע לו עזרה בהרגעה מחדש.
  • נסו להשתמש בטפיחות קלות כדי להרגיע את התינוק. היתרון של טפיחה לעומת ערסול הוא שהתינוק עדיין לומד להירדם בעריסה. באופן אידיאלי, כדאי להפסיק לטפוח עליו כשהוא נרגע, מיד לפני שהוא נרדם. אם הטפיחה אינה עוזרת, הרימו אותו ותנו לו חיבוק או האכלה. תמיד תוכלו לנסות שוב בפעם הבאה.

כמובן שבשלושת החודשים הראשונים אין כל צורך להיות נוקשים או בלתי גמישים בטיפול בתינוק. אם מפעם לפעם הוא נרדם על השד או לפני שעת ההשכבה, אין צורך להעיר אותו רק כדי להניח אותו במיטה. באותו אופן, אין צורך להיצמד לטכניקה אם הוא באמת אינו רגוע.

להתחיל שגרת האכלה, משחק ושינה

כשאתם מרגישים מוכנים, כדאי להתחיל לעשות טקס קטן שמורכב מאותם דברים באותו סדר מדי יום: האכלה, משחק ושינה. שגרה עקבית כמו זו תעזור לתינוק שלכם לבסס דפוס שינה קבוע.

לכן, כשהתינוק שלכם מתעורר, תוכלו:

  • להציע לו לאכול
  • להחליף חיתול
  • להקדיש זמן לדיבור ולמשחק
  • להשכיב אותו בחזרה לישון.

עם תינוקות רכים כדאי לשמור על גמישות זמני ההאכלה והשינה – אך עדיין כדאי להתחיל ליצור טקס שינה.

חשיבותה של שנת היום

מפתה מאוד לנסות ולהגביל את שנתו של התינוק במהלך היום כדי לשפר את הרגלי השינה שלו בלילה. עם זאת, הגבלה זו אינה יעילה אם היא גורמת לתינוק שלכם להיות עייף, כיוון שתינוקות עייפים מתקשים עוד יותר להירדם. תינוקות קטנים מתעייפים אחרי 20-10 דקות של משחק או אינטראקציה. תנו לשפת הגוף של תינוקכם להגיד לכם מתי הוא רוצה לנוח. למידע נוסף , קראו את המאמר סימני עייפות אצל תינוקות וילדים.

אנשי מקצוע רבים בתחום בריאות הילד טוענים כי לא כדאי לתת לתינוק לישון יותר מארבע שעות ברציפות במהלך היום. הגבלת פרקי שינה ארוכים מאוד במהלך היום תעזור לבסס דפוס של שינה רציפה בלילה.

האכלה ושינה

באופן כללי, תינוקות רכים צריכים לאכול מדי שעתיים עד ארבע שעות. כיוון שלחלב יש השפעה מרדימה, התינוק שלכם יישן טוב יותר אחרי האכלה טובה.

אם התינוק שלכם אכל בשעתיים האחרונות ועדיין אינו מצליח לישון, תנו לו קצת זמן כדי לנסות ולהרגיע את עצמו לקראת שינה. אם הוא לא מצליח, כדאי לתת לו עוד חיבוק לפני שאתם מניחים אותו בחזרה בעריסה. תוכלו לנסות לתת לו השלמת האכלה. יש הורים שמגלים כי האכלת חלום – האכלה מאוחרת מתישהו בין 22:00 לחצות – עוזרת לתינוק שלהם לישון זמן רב יותר עד הבוקר.

האכלות בשעות הלילה

בסביבות גיל שישה חודשים, רוב התינוקות אינם זקוקים להאכלות בשעות הלילה, אבל רבים מהם ממשיכים לבקש אותן! להורים רבים אין בעיה להמשיך ולהאכיל בלילה גם אחרי גיל שישה חודשים. אימהות מניקות עשויות להמשיך ולהניק בלילה כדי לשמור על ייצור החלב.

גם אם אתם מחליטים להמשיך את האכלות הלילה, תוכלו לנסות ולהניח את התינוק במיטה כשהוא ישנוני אך עדיין ער, ולטפל בו בשעות הלילה באהבה רבה אך בשקט. כל אלה יעזרו לגמול אותו מהאכלות הלילה כשיגיע הזמן המתאים.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.