מה גורם לבעיות התעוררות והירדמות אצל תינוקות ופעוטות?

כל התינוקות מתעוררים בלילה, אולם רבים מהם לא למדו כיצד לחזור לישון בעצמם. זהו הגורם העיקרי לבעיות שינה ולהתעוררות ליליות מתמשכות אצל תינוקות.

שינה אצל תינוקות, בעיות הירדמות והתעוררות

היכולת להירדם בחזרה בלי עזרת מבוגר נקראת שינה עצמאית.

כדי לנסות ולעודד שינה עצמאית או לשנות את הרגלי השינה של התינוק, מומלץ להבין כיצד פועלת שינה תקינה ומה גורם להתעוררויות ליליות מתמשכות.

כיצד מתפתחת בעיית ההתעוררות

 

מעגל התעוררות והירדמות של תינוקות

חלק מהתינוקות מתעוררים בסיומו של כל מחזור שינה ואינם מצליחים להירדם בחזרה. הם קוראים לעזרה. הם ממשיכים לבכות עד שמישהו בא לעזור להם להירדם. לעיתים קרובות, אותו מישהו הוא אמא או אבא שבאים להאכיל את התינוק, לתת לו מוצץ, ללטף אותו או לערסל אותו עד שיירדם.

הערסולים או ההאכלה עשויים להפוך להרגל שהתינוק תלוי בו כדי להירדם בחזרה. כך נבנה לו מעגל קסמים: התינוק מתעורר אחרי שינה עמוקה ואינו יכול להירדם בחזרה בלי עזרת מבוגר.

הבעיה היא שרבים מהתינוקות האלה מעולם לא למדו כיצד להרדים את עצמם מלכתחילה. הם נרגעים ונרדמים בזרועות הוריהם בתחילת הלילה או התנומה, ושוב כשהם מתעוררים. כשהם מתעוררים במהלך הלילה כחלק ממחזור השינה הטבעי, אין להם מושג איך להרדים את עצמם בחזרה!

יש הורים שאינם רואים בכך כל בעיה, ובמילא, ההתעוררויות הליליות אינן פוגעות בבריאותו או בהתפתחותו של התינוק. עם זאת, לאחר שישה חודשים, אנו יודעים שההתעוררויות עלולות לגרום לבעיות ברווחתו של ההורה ובמערכת היחסים שלו עם התינוק.

הקריאה לעזרה או הבכי לאחר ההתעוררות בלילה נקראים “איתותים”. כל התינוקות מתעוררים במהלך הלילה, אולם לא כולם יאותתו להורים שלהם שהם זקוקים לעזרה. תינוקות שיודעים להרדים את עצמם בחזרה משתמשים בהרגעה עצמית, ועל כן לא זקוקים לאותת להוריהם שהם ערים. אולם, יכולת זו להרגיע את עצמם היא יכולת משתנה מאוד. יתכן שאותו התינוק שהצליח להרגיע את עצמו ולהירדם לבד באחד הלילות, לא יצליח לעשות זאת בלילה שלאחריו.

גורמים אחרים שמפריעים לשינה

לעתים, תסמונות או הפרעות שינה על רקע רפואי עלולות לגרום לבעיות הירדמות או להתעוררויות ליליות אצל תינוקות. אם אתם מודאגים מאפשרות כזו, כדאי לדבר עם רופא הילדים לפני שאתם מתחילים בתוכנית לשינוי הרגלי השינה.

גורם נוסף הוא מזגו של ילדכם. מחקרים הראו כי תינוקות בעלי מזג שלו ונינוח – לדוגמה, סתגלנים, קצביים, פחות נלהבים ושדעתם מוסחת בקלות – סובלים מפחות בעיות שינה מאשר תינוקות בעלי תכונות המקושרות למזג מאתגר יותר.

עם זאת, רוב התינוקות שסובלים מקשיי שינה פשוט לא למדו כיצד לחזור לישון בצורה עצמאית כשהם מתעוררים בלילה.

© raisingchildren.net.auהמידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.