תינוקות באים לעולם בשלל צורות וגדלים, אך הם מתפתחים באופן דומה למדי בגיל 6-7 חודשים. מה התינוק שלכם צפוי לעשות, כיצד תוכלו לעזור, ומתי יש לגשת לרופא הילדים?
כיצד מתפתחים תינוקות בגיל 6-7 חודשים
זהו זמן מרגש במיוחד עבור התינוק שלכם. הדמיון שלו מתחיל להתעורר, והזיכרון שלו משתפר. הוא מראה סימני התקשרות חזקה לבני משפחה קרובים או למטפלים, ואפילו מעדיף חלק מהצעצועים והספרים על פני אחרים.
רגשותיו של התינוק ממשיכים להתפתח, והוא עלול להפגין פחד כחלק מחרדת נטישה או פחד מזרים. כדאי לדעת שחרדת נטישה ופחד מזרים הם חלק טבעי בהתפתחות. התינוק מודיע לכם מתי הוא שמח או עצוב, והוא מבין כיצד אתם מרגישים לפי טון קולכם או הבעות הפנים שלכם.
הוא עסוק כל הזמן במלמולים, ועשוי להגיב כשתקראו בשמו, לעצור כשהוא שומע את המילה “לא”, לפנות לכיוונם של צלילים שהוא שומע ולחפש חפצים מוכרים כשאתם קוראים בשמם. הוא מתחיל לסמן לכם מתי הוא כבר אינו רעב – הוא יכול לנופף בידו או להפנות את ראשו מהאוכל – ואולי כבר ראיתם סימנים ראשונים לשיניים בזמן ההאכלה.
התינוק שלכם לומד כל הזמן כשהוא מכניס דברים לפיו, או מתבונן היטב במה שהוא מחזיק. הוא מקיש צעצועים זה בזה או מנער אותם, ומנסה לתפוס קוביות. יכול להיות שהוא מנסה להתפתל ולהגיע לחפצים שמחוץ להישג ידו, ומחפש אתכם כדי שתעזרו לו.
בסביבות גיל 6-7 חודשים, התינוק כבר יכול להתהפך לשני הצדדים (בטן-גב וגב-בטן), לנוע סביב עצמו במעגלים בשכיבה על הבטן, וכן עשוי להתחיל נוע בבית בזחילת גחון או בזחילת שש – על הידיים והברכיים. חלק מהתינוקות מסוגלים לעמוד בעזרת תמיכה, ולדחוף את עצמם מעלה ומטה כשאתם מחזיקים אותם. כמו כן, בגיל זה התינוק שלכם עשוי:
- לשבת ללא תמיכה, ולעיתים להשתמש בזרועותיו לאיזון
- להרים חפצים קטנים יותר ולהשתמש באצבעותיו כדי לגרוף דברים לכף ידו
- ללטף את דמותו שלו במראה
- לחפש (ולמצוא!) חפצים חבויים למחצה
- להאזין למוזיקה.
כיצד לעזור להתפתחות התינוק
הנה כמה פעולות פשוטות שיעזרו להתפתחות התינוק שלכם:
- דברו, הקשיבו והגיבו: התינוק שלכם מתעניין מאוד בשיחה, ולכן כדאי לדבר עם נושאים יומיומיים ועל מה שאתם עושים כדי לעזור לו להבין את משמעותן של המילים. כשאתם מקשיבים ומגיבים למלמולי התינוק, אתם עוזרים לו לבנות את מיומנויות השפה, התקשורת והאוריינות שלו, ומאפשרים לו להרגיש במרכז תשומת הלב, אהוב ומוערך.
- קראו יחד: קראו, ספרו סיפורים ודברו על האיורים בספר כדי לעזור לפתח את הדמיון של התינוק ולהניח את היסודות לבניית השפה.
- שחקו ביחד: שירו שירים, שחקו בצעצועים ועשו קולות מצחיקים וקולות של בעלי חיים. בגיל זה, התינוק נהנה במיוחד לשחק במשחקים חברתיים ולחקות את מה שאתם עושים. המשחק המשותף גורם לו לחוש אהוב ומוגן.
- השכיבו אותו על שמיכת פעילות/מזרון פעילות בשעות הערנות שלו, ופזרו מסביבו משחקים תואמי גיל רעשנים, קוביות ועוד, כדי לעודד אותו לזחול ולהתקדם. אם ילדכם כבר זוחל- תוכלו להציב בפניו “מכשולים” קטנים אך יציבים שעליהם יוכל לטפס ולהתקדם בזחילה (מגבת מגולגלת, מזרון נמוך ועוד) כדי לפתח את יכולותיו המוטוריות.
- בלו מחוץ לבית: התינוק יאהב להסתובב איתכם בחוץ, שם יוכל להתבונן בדברים חדשים וללמוד. כשאתם מחוץ לבית, זכרו להגן על עצמכם מפני השמש.
- הכינו את ביתכם לתינוק בתנועה: כדאי לבדוק כיצד להפוך את הבית לבטוח לתינוק שמסתובב בו. תתפלאו לגלות עד כמה רחוק הוא יכול להתגלגל או לאן הוא יכול להגיע, אפילו בגיל זה.
יהיו פעמים שהתינוק שלכם לא ירצה לעשות דבר מכל מה שהצענו – אם הוא עייף מדי, למשל, או רעב.
להיות הורים לתינוק בן שבעה חודשים
מדי יום, אתם והתינוק שלכם מכירים זה את זה מעט יותר. ככל שהתינוק גדל ומתפתח, כך תכירו יותר ויותר את צרכיו ואת הדרך שבה תוכלו למלא אותם.
למעשה, בתור הורים, אנחנו לומדים ללא הרף. כל הורה עושה טעויות ולומד מניסיון. זה בסדר להיות בטוחים במה שאתם יודעים. זה גם בסדר להודות שאינכם יודעים ולשאול שאלות – לעיתים קרובות, השאלות שנראות לכם טיפשיות הן הטובות ביותר!
בריאותכם הגופנית והנפשית היא חלק חשוב מאוד מתפקידכם כהורים. כשכל תשומת הלב מתרכזת בטיפול בילד או בתינוק, הורים רבים שוכחים לדאוג לעצמם, או שפשוט אין להם זמן לכך. תפקידכם כהורים דורש מכם הבנה, סבלנות, דמיון ואנרגיה – ותעשו זאת בצורה הטובה ביותר אם תטפלו בעצמכם.
אם אתם מרגישים מתוסכלים, לחוצים או שאינכם יכולים להתמודד, הניחו את התינוק במקום בטוח – בעריסה, למשל – והתרחקו לזמן מה, עד שתירגעו. כמו כן, אתם יכולים לבקש ממישהו אחר להחזיק אותו לזמן מה. לעולם אל תטלטלו תינוק. הטלטול עלול לגרום לדימום בתוך המוח, ולעיתים קרובות לנזק מוחי קבוע. מותר לכם לבקש עזרה.
מתי לבקש עזרה
קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים אם אתם דואגים או מבחינים שבן שבעת החודשים שלכם:
- אינו יוצר איתכם קשר עין
- אינו מראה חיבה (או מראה חיבה מועטה בלבד) למי שמטפל בו – למשל, הוא אינו רוצה להתחבק
- אינו ממלמל
- אינו מחייך או משתמש בהבעות אושר, ואינו מראה טווח רגשות
- אינו יושב עם עזרה
- אינו מתהפך
- נראה שמוט או נוקשה
- משתמש ביד אחת הרבה יותר מאשר ביד השנייה
- אינו עוקב בעיניו אחר חפצים נעים
- אחת מעיניו פונה כלפי פנים או כלפי חוץ רוב הזמן
- אינו פונה לכיוונם של צלילים וקולות
- מאבד מיומנויות שכבר רכש באופן מובהק ועקבי.
קבעו פגישה אצל רופא אם אתם מבחינים בסימנים של דיכאון אחרי לידה אצלכן או אצל בת או בן הזוג שלכם. הסימנים כוללים תחושת עצב ובכי ללא סיבה נראית לעין, התרגזות, קושי להתמודד ותחושת חרדה עמוקה. אם אתם מבחינים בסימנים אלה, בקשו עזרה מאיש מקצוע.
ילדים גדלים ומתפתחים בקצב שונה. אם אתם תוהים האם קצב ההתפתחות של ילדכם “נורמלי”, כדאי לזכור ש”הנורמה” היא טווח רחב. אם אתם עדיין מרגישים שמשהו לא בסדר, קבעו פגישה אצל אחות טיפת חלב או רופא הילדים.
© raisingchildren.net.au, המידע תורגם ונערך באישור האתר Raising Children Network.